Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Άγνωστη τώρα χρονικά η έξοδος στις αγορές! Το ΔΝΤ ενέκρινε τα 1,6 δις ευρώ αλλά έκανε λόγο για "ταβάνι" χρέους...

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ

Σε θρίλερ εξελίσσεται η προσδοκία της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές. Η κυβέρνηση "παλινωδεί" και πάλι με το πότε χρονικά θα βγει στις αγορές αφού " έφαγε πόρτα" από το ΔΝΤ και περιμένει το "κατάλληλο κλίμα" για να μας πει όταν βγει ότι πέτυχε μικρότερο επιτόκιο από το 2014. Ουσιαστικά δηλαδή "ανταγωνίζεται" και περιμένει με δόλωμα το επιτόκιο κάτω του 4.95% του 2014 για να τονίσει ότι το κλίμα στην οικονομία είναι πολύ καλύτερο. Προσδοκία μάλιστα αποτελεί το γεγονός ότι θέλουν να εξασφαλίσουν την ανανέωση του ομολόγου με τους ίδιους επενδυτές(!) του 2014 κάνοντας έτσι τα πράγματα ακόμα πιο περίεργα...

Πηγές από την Γερμανική πλευρά συστήνουν στην κυβέρνηση να διερευνήσει την έξοδο στις αγορές χρονικά από το φθινόπωρο και μετά, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την αστοχία του κυρίου Τσίπρα στον όλο εγχείρημα. Ενώ θέλουν να έχει βγει νέα κυβέρνηση στην Γερμανία όπου θα καθορίσει και τις εξελίξεις.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση εισπράττει το όχι των Γερμανών και του ΔΝΤ αφού η τρίτη αξιολόγηση εκκρεμεί και το ταμείο  θέλει μέτρα για την βιωσιμότητα του χρέους για να παραμείνει στο πρόγραμμα ή για να είναι μόνο σύμβουλος. Έτσι το ΔΝΤ από την πλευρά του φέρετε να είναι πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναβάλει την έξοδο της χώρας.

Πάντως για τους καλά γνωρίζοντες η έξοδος στις αγορές θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο που θα έπρεπε να εξετάζει η κυβέρνηση την παρούσα στιγμή ενώ έγκυροι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι γίνεται για να καλυφθούν άλλα αδιέξοδα και για να αλλάξει η πολιτική ατζέντα με τα όσα τελευταία διαδραματίζονται με το παράλληλο νόμισμα το σύστημα πληρωμών Βαρουφάκη,, εξεταστικές κλπ

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η αντιπολίτευση αναμένεται να σηκώσει υψηλά τους τόνους, με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την περιοδεία του στην Λακωνία να έχει μια σειρά από κρίσιμα πολιτικά ζητήματα να χρεώσει στη κυβέρνηση όπου θα δυναμιτίσουν πολιτικά το κλίμα.
Ήδη η ΝΔ σε ανακοινώσεις της ζητά να βγουν όλα στο φως για να μάθει ο Ελληνικός λαός την αλήθεια.

Έγκριση επί της αρχής για πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ύψους περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ έδωσε το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα 1.6 δισ. ευρώ - εφόσον η έγκριση δόθηκε επί της αρχής - θα εκταμιευθούν όταν οι ευρωπαίοι εταίροι παρουσιάσουν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του. Την εισήγηση έκανε η Ντέλια Βελκουλέσκου και η απόφαση ελήφθη μετά από πολύωρη συνεδράση του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Για την απόφαση της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε: «Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να δηλώσουμε, απλά μόνο ότι υπάρχει ένα "ταβάνι χρέους", το οποίο ισχύει για την Ελλάδα. Βέβαια, οι χώρες έχουν το δικαίωμα να διαχειρίζονται αυτές όπως επιθυμούν το χρέος τους» τόνισε ο κ. Μάρεϊ. «Θα πρέπει να θυμίσω ότι το πρόγραμμα που είχε η Ελλάδα με το ΔΝΤ, είχε ως στόχο και την έξοδο της χώρας στις αγορές. Το Ταμείο εξακολουθεί να θεωρεί ότι υπάρχουν δύο βασικοί πυλώνες για την ένταξη στο πρόγραμμα: συγκεκριμένα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί»,

Άρα το "βγαίνουμε στις αγορές της κυβέρνησης" μετά το φρένο του ΔΝΤ ήταν η στροφή - πριν την αναβολή - για να αποφευχθούν επικοινωνιακά τα χειρότερα που φέρνει η πολιτική ατζέντα τελευταία. Με την αντιπολίτευση όμως να είναι έτοιμη με τον κ. Μητσοτάκη για σκληρή απάντηση σε όλα τα μέτωπα.

Την συνταγή φαίνεται όμως την χάλασε το ΔΝΤ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ