Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Θες να γίνεις δυνατός; Γύμνασε το νευρικό σου σύστημα!

Θέλετε να γίνετε πιο δυνατοί; Ξεχάστε την ενδυνάμωση των μυών. Σύμφωνα με ευρήματα νέας μελέτης, το νευρικό σύστημα παίζει πιο σημαντικό ρόλο στην απόκτηση δύναμης απ' ότι η μυική ενδυνάμωση.
Στο ανθρώπινο σώμα, τα νεύρα που ονομάζονται κινητικοί νευρώνες μεταδίδουν σήματα από τον εγκέφαλο στους μύες, επισημαίνουν επιστήμονες από την Οκλαχόμα.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ορισμένες ασκήσεις «εμπλέκουν» τους κινητικούς νευρώνες περισσότερο από άλλους. Κάνοντας βάρη με πολλά κιλά, εμπλέκονται περισσότερο τα νεύρα απ' ότι αν κάναμε βάρη με λίγα κιλά. Η άρση βαρών αφυπνίζει τα νεύρα έτσι ώστε να στέλνουν περισσότερα σήματα από τον εγκέφαλο στους μύες, όπως εξηγούν οι επιστήμονες.

Εκείνοι που προσπαθούν να γίνουν πιο δυνατοί, αφιερώνοντας ώρες ατελείωτες στο γυμναστήριο, μπορεί να κάνουν λάθος. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι, η εμπλοκή των νεύρων μπορεί να είναι πιο σημαντική για την απόκτηση δύναμης σε σχέση με την μυική ενδυνάμωση κι ότι, ορισμένες ασκήσεις εμπλέκουν τα νεύρα που περιβάλλουν τον μυϊκό ιστό περισσότερο από άλλα.

Πώς διεξήχθη η έρευνα;

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως, όταν κάνεις βάρη με πολλά κιλά, μπορείς να διεγείρεις τα νεύρα. Ζήτησαν από 26 άνδρες να εκπαιδευτούν επί έξι εβδομάδες και τους παρακολούθησαν τρεις φορές την εβδομάδα. Τότε διαπίστωσαν πως, όσοι έκαναν βάρη με πολλά κιλά, είχαν αυξήσει τη δύναμή τους κατά περίπου δέκα κιλά περισσότερα από αυτούς που έκαναν βάρη με λιγότερα κιλά.

«Εάν προσπαθείτε να αυξήσετε τη δύναμή σας, σηκώνοντας βάρη με πολλά κιλά θα αποκτήσετε μεγαλύτερη αντοχή», δηλώνει ο Ναθανιέλ Τζένκινς, καθηγητής Φυσιολογίας στο κρατικό πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, επικεφαλής της έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ