Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΝΩΠΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερσυσσώρευσης ροδάκινων στις μονάδες συλλογής νωπών αγροτικών προϊόντων της Π.Ε. Ημαθίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βέροια, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Φάνη Παπά και του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκε το πρόβλημα που έχει ανακύψει από την υπερσυσσώρευση ροδάκινων στις μονάδες της περιοχής, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες, που βρίσκονται στις ψυκτικές εγκαταστάσεις των μονάδων, να είναι ήδη σε διαδικασία σήψης. Παράλληλα, με επιστολή που εστάλη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου, επισημαίνεται η αναγκαιότητα να υπάρξει χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ από την πλευρά του Υπουργείου, προκειμένου να ενισχυθεί η διαδικασία απόσυρσης των νωπών αγροτικών προϊόντων της Ημαθίας, ενώ παράλληλα προτείνονται τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος της υπερπαραγωγής μέσω της ενίσχυσης της διαδικασίας κομποστοποίησης των αποσυρόμενων προϊόντων, μέσω της διάθεσής τους σε ιδιωτικές εταιρείες κομποστοποίησης και όχι σε Χ.Υ.Τ.Α. στο πλαίσιο της κείμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της κομποστοποίησης αγγίζει τα 20 ευρώ ανά τόνο και πρέπει να αποσυρθούν περίπου 20.000 τόνοι ροδάκινα που βρίσκονται σε στάδιο σήψης.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Π.Ε. Ημαθίας της Π.Κ.Μ. Νίκη Καρατζιούλα και Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο Αντιδήμαρχος Νάουσας Θεόδωρος Καρανάτσιος, ο Αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας Σωτήρης Τόκας και ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
             ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Βέροια 7 Ιουλίου 2017

Αριθ. Πρωτ.: οικ.280006/1296


Προς:
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
κ. Αποστόλου

Κοιν.:
κ.Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκο Αντώνογλου

Ταχ. Διεύθυνση
Ταχ. Κώδικας
Πληροφορίες
Τηλέφωνο
FAX
E-mail
: Μητροπόλεως 44
: 59132, Βέροια
: Θ. Γαλοπούλου
: 23313 50104
: 23313 50226
Αίτημα για άμεση χρηματοδότηση απόσυρσης νωπών αγροτικών προϊόντων  της Π.Ε Ημαθίας
Κύριε υπουργέ,
Στην Ημαθία το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αγρότες , καθώς και  συνεταιριστικές  και ιδιωτικές μονάδες βιώνουν έντονα δραματικές καταστάσεις, από την υπερσυσσώρευση νωπών αγροτικών προϊόντων (ροδάκινα)  στις ψυκτικές εγκαταστάσεις τους, τα οποία οι βιομηχανίες χυμοποίησης αρνούνται να παραλάβουν, ακόμη και δωρεάν!
Η υπερπαραγωγή αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί, στα πλαίσια της κείμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με την διάθεση της σε ιδιωτικές εταιρείες κομποστοποίησης και όχι σε ΧΥΤΑ, αφού αντίστοιχη διαδικασία βρίσκεται στα όρια της νομιμότητας και έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος, που αγγίζει τα 40 ευρώ ανά τόνο.
 Η διαδικασία κομποστοποίησης αγγίζει τα 20 ευρώ ανά τόνο, με δεδομένη την αναγκαιότητα απόσυρσης 20.000 περίπου τόνων ροδάκινων, που πλέον βρίσκονται στην διαδικασία σήψης. Σε περίπτωση όμως που δεν μπορεί να απορροφηθεί η συνολική ποσότητα για κομποστοποίηση με 20 ευρώ ανά τόνο, θα πρέπει η πλεονάζουσα ποσότητα να οδηγηθεί σε ΧΥΤΑ με κόστος το προαναφερόμενο, των 40 ευρώ ανά τόνους.
 Για τους λόγους αυτούς ζητάμε άμεσα την χρηματοδότηση από το υπουργείο σας, του κόστους της διαδικασίας, με ένα  ποσό της τάξης των 400.000 ευρώ.
Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, είναι βέβαιο ότι οι ήδη ευρισκόμενοι σε απόγνωση αγρότες, θα πετάξουν την παραγωγή τους σε κάθε ρέμα και απομακρυσμένο χώρο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουμε σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η δημόσια υγεία.
Περιμένουμε τις άμεσες  ενέργειες σας
 Για τους παριστάμενους στη σύσκεψη κ.κ Φάνη Παππά, αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας ΠΚΜ, Κώστα Βοργιαζίδη, δήμαρχο Βέροιας, Θεόδωρο Καρανάτσιο, αντιδήμαρχο Νάουσας,  Σωτήρη Τόκα, αντιδήμαρχο Αλεξάνδρειας, Χρήστο Γιαννακάκη, πρόεδρο Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας.O ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ