Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία:

«Είχαμε μία πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν μαζί μας και η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και Υπηρεσιακών Παραγόντων της Βουλής των Ελλήνων, που έκαναν αυτή την πολύ καλή δουλειά, σε συνεργασία και με την αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, για τον Φάκελο της Κύπρου. Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις πτυχές αυτού του εγχειρήματος, που ελπίζουμε να ολοκληρώσει πλήρως τον κύκλο του ως προς την αξιοποίησή του το επόμενο διάστημα και τον ευχαριστήσαμε για την πλήρη και ενδελεχή ενημέρωση που μας έκανε για τα τεκταινόμενα και για ό,τι διημείφθη στην τελευταία διαπραγμάτευση στην Ελβετία, όπως και για τις προοπτικές που υπάρχουν γι’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας δέχθηκε ο Πρόεδρος κι ελπίζουμε ότι η παρουσία μας εδώ έβαλε ένα λιθαράκι σε μια μελλοντική προοπτική για το πώς θα λυθεί αυτό το μεγάλο θέμα».

Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την πληρότητα του υλικού που περιέχεται στον Φάκελο της Κύπρου, ο κ. Βούτσης επανέλαβε: «Όλο το υλικό το οποίο ήλθε σε γνώση ή προέκυψε στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής της ελληνικής Βουλής τα έτη 1986, 1987 και 1988 έχει σταλεί εδώ. Υπάρχει και επιπλέον υλικό, το οποίο δεν είχε τότε συζητηθεί στην Εξεταστική Επιτροπή, για το οποίο, με το συμπληρωματικό Πρωτόκολλο που υπογράψαμε με τον κ. Συλλούρη (τον Σεπτέμβριο του 2016), αφού υπάρξει μια διαδικασία, όπως λένε τα διεθνή νόμιμα, αποχαρακτηρισμού των διαβαθμισμένων εγγράφων από την πηγή από την οποία περιήλθαν σ’ εμάς, και αυτά θα έρθουν εδώ σε εύλογο χρονικό διάστημα. Αλλά όλο το υλικό που αφορά αυτό που αποκλήθηκε Φάκελος της Κύπρου και προέκυψε από τις καταθέσεις και τις μαρτυρίες περισσοτέρων από εβδομήντα πρωταιτίων, πρωτεργατών ή συμμετεχόντων στην κυπριακή τραγωδία, έχει ήδη έλθει στην Κύπρο».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τον χρόνο δημοσιοποίησης των στοιχείων που περιέχονται στον Φάκελο της Κύπρου, ο κ. Βούτσης επανέλαβε αυτό που είπε τόσο στην ελληνική όσο και στην κυπριακή Βουλή, ότι δηλαδή «αυτό θα γίνει μέσα στους προσεχείς λίγους μήνες», εκφράζοντας την ελπίδα να έχει πραγματοποιηθεί ως το τέλος του 2017.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ