Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Και ξαφνικά... ενεργειακός "πόλεμος" ΗΠΑ-ΕΕ με φόντο τη Ρωσία

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υιοθέτησε σχεδόν ομόφωνα ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει την οργή τόσο της Μόσχας όσο και της Ε.Ε., διότι θα επιτρέψει να τιμωρηθούν... και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την περασμένη Τρίτη με συντριπτική πλειοψηφία (419 υπέρ έναντι 3 κατά) το επίμαχο νομοσχέδιο που επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα και περιορίζει τη δυνατότητα του προέδρου να άρει το εμπάργκο σε βάρος της Μόσχας.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε τελεσίδικα κι από τη Γερουσία το περασμένο σαββατοκύριακο, έχει στόχο να τιμωρήσει τη Ρωσία για τη φερόμενη εκστρατεία παραπληροφόρησης και τις κυβερνοεπιθέσεις που φέρεται να εξαπέλυσε στη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας.

Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, στη ναυτιλία, τους τομείς των εξορύξεων και των πληροφοριών ενώ επιβάλει επίσης περιορισμούς στις συναλλαγές με ρωσικές τράπεζες και ενεργειακές εταιρείες.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο προβλέπει την -κυρίως- επιβολή κυρώσεων σε οποιαδήποτε εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών, συμβάλλει στην ανάπτυξη, στη συντήρηση, στον εκσυγχρονισμό ή στην επισκευή αγωγών που εξάγουν ενεργειακούς πόρους από τη Ρωσία όπως το σχέδιο Nord Stream 2, αξίας 9,5 δις ευρώ, ένας αγωγός φυσικού αερίου που αυξάνει τον όγκο του ρωσικού αερίου, το οποίο ήδη εξάγεται στην Ε.Ε. διαμέσου της Βαλτικής.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν επειδή ο στόχος των ΗΠΑ είναι φυσικά ένας -και πολλάκις εκπεφρασμένος φανερά ή κεκαλυμμένα: να κατασκευάσουν εν ευθέτω χρόνω ένα φιλόδοξο δίκτυο αγωγών και εγκαταστάσεων υγροποίησης φυσικού αερίου, με στόχο να μετατραπούν σε εξαγωγική δύναμη και να προμηθεύουν την Ευρώπη.

Το νομοσχέδιο των κυρώσεων αναμένεται να σταλεί στον πρόεδρο Τραμπ για υπογραφή πριν από τις διακοπές του Αυγούστου.

“Οι κυρώσεις αυτές έρχονται σε μια χρονική συγκυρία όπου ο Λευκός Οίκος ερευνάται για τυχόν επαφές του επιτελείου του Τραμπ με τη Ρωσία κατά την διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2016. Οι κυρώσεις βάζουν τον Τραμπ σε μια επίφοβη θέση, καθώς πρέπει να αποφασίσει το κατά πόσο θα εξασκήσει το δικαίωμα του βέτο [στην απόφαση της Βουλής], μια κίνηση που θα μπορούσε να εκληφθεί από τους αντιπάλους του ως μια απόδειξη “φιλίας” απέναντι στο Κρεμλίνο”, σχολιάζουν οι «Financial Times».

“Εξίσου σημαντική είναι η “γλώσσα” του επίμαχου νομοσχεδίου: Οι νομοθέτες επίτηδες έχουν χρησιμοποιήσει μια γλώσσα που να καθιστά δυσκολότερο για τον Τραμπ να μετριάσει τις κυρώσεις δίχως την έγκριση του Κονγκρέσου. Η γλώσσα αυτή χρησιμοποιήθηκε εξαιτίας των ανησυχιών για τη σχέση Τραμπ-Ρωσίας”, επισημαίνουν οι «Financial Times».

Ο Λευκός Οίκος έχει αφήσει να εννοηθεί πως ο πρόεδρος Τραμπ είναι διατεθειμένος να επικυρώσει τις νέες ποινές, οι οποίες αφορούν τις ρωσικές παρεμβάσεις στις περσινές προεδρικές εκλογές.

«Υποστηρίζουμε το νομοσχέδιο στο σημείο που βρίσκεται τώρα», δήλωσε την Κυριακή η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, αφότου οι Δημοκρατικοί δέχτηκαν να αποσύρουν ορισμένα χωρία που η κυβέρνηση πίστευε ότι περιόριζαν τις διπλωματικές αρμοδιότητες του προέδρου.

Όπως σχολιάζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Τραμπ δύσκολα θα αμφισβητήσει νομοσχέδιο που απολαμβάνει ευρεία διακομματική στήριξη, ειδικά τη στιγμή που η προεκλογική εκστρατεία του ελέγχεται για τυχόν υπόγεια συνεργασία με τη Μόσχα.

Τέλος, όπως επισημαίνει σημερινό άρθρο των New York Times, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στοιχημάτιζε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ που έκανε θετικά σχόλια για τον ίδιο και τον αυταρχικό τρόπο άσκησης της εξουσίας στη Μόσχα στον προεκλογικό αγώνα του 2016, θα συμπεριφερόταν στη Ρωσία με τον ίδιο θετικό τρόπο.

Κυρίως, ότι θα αντιμετώπιζε τη Ρωσία ως υπερδύναμη που ήταν κάποτε ή τουλάχιστον ως μία μεγάλη και υπολογίσιμη δύναμη στο γεωγραφικό τόξο από τη Συρία μέχρι την Ευρώπη, δίνοντας έμφαση και στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις που έχουν αναβαθμιστεί μετά δύο δεκαετίες που παρέμειναν σε στασιμότητα.

Ωστόσο, σήμερα το στοίχημα αυτό όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αλλά γύρισε μπούμερανγκ. Εάν το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το Κογκρέσο έστειλε κάποιο μήνυμα στη Μόσχα, το μήνυμα αυτό είναι ότι, τα χέρια του προέδρου Τραμπ είναι πλέον «δεμένα» για την πορεία των σχέσεων με το Κρεμλίνο κατά τα επόμενα χρόνια.

Ρωσία: Απαντά στις κυρώσεις με απελάσεις

«Εξαιρετικά μη φιλική ενέργεια» και «λυπηρή είδηση», ιδίως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, χαρακτήρισε το Κρεμλίνο τις νέες κυρώσεις, προχωρώντας ταυτόχρονα σε μια απάντηση με σαφή... ψυχροπολεμική γεύση.

Ετσι, στην απέλαση 755 Αμερικανών διπλωματών προχώρησε η Ρωσία, σε μία πρώτη αντίδραση στις πρόσφατες κυρώσεις της Ουάσιγκτον εναντίον της Μόσχας.

Η απέλαση των Αμερικανών ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική τηλεόραση.

«Οι ΗΠΑ έκαναν μία κίνηση, προκειμένου να επιδεινώσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία, χωρίς μάλιστα να έχουν προκληθεί» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ρώσος πρόεδρος. «Πρόκειται για απαράδεκτα μέτρα» έσπευσε να προσθέσει, ενώ κατήγγειλε την προσπάθεια των ΗΠΑ να επηρεάσουν και άλλα κράτη.

«Πιστεύαμε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει, αλλά πλέον, όπως όλα δείχνουν αυτό δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα» συνέχισε ο Πούτιν. «Έτσι αποφασίσουμε να μην αφήσουμε τίποτα αναπάντητο» κατέληξε, ανακοινώνοντας την απέλαση των 755 Αμερικανών.

Με τη σειρά του, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ προειδοποίησε πως οι νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ απειλούν «να καταστρέψουν τις προοπτικές εξομάλυνσης» των σχέσεων Μόσχας- Ουάσινγκτον,

«Αυτό που συνέβη ξεπερνά τα όρια της κοινής λογικής. Οι συντάκτες και οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου αυτού κάνουν ένα πολύ σοβαρό βήμα προς την καταστροφή των προοπτικών εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία», προειδοποίησε ο Ριαμπκόφ.

Όμως πρόσθεσε ότι «δεν θα υποκύψουμε στο συναίσθημα». «Θα εργαστούμε για να βρούμε άλλους τρόπους να προχωρήσουμε (…) και να αναζητήσουμε συμβιβασμούς σε θέματα που είναι σημαντικά για τη Ρωσία όπως, πιστεύω, και για τις ΗΠΑ: η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής», επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός.

Από την πλευρά του, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στις Βρυξέλλες Βλαντιμίρ Τσιζόφ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα πλήξει την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντάς το συνέπεια του γεγονότος ότι η ΕΕ ακολουθεί την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ.

«Κατά μία έννοια, η Ευρωπαϊκή Ένωση δρέπει τους καρπούς του να ακολουθεί την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ τα τρία τελευταία χρόνια», είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24. «Γύρισε μπούμερανγκ στο κατώφλι της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Βερολίνο: "Παράνομες οι κυρώσεις των ΗΠΑ"

Με σφοδρό τρόπο απορρίπτει η γερμανική κυβέρνηση τον νέο αμερικανικό νόμο που προβλέπει κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία. Ο νόμος προβλέπει και μέτρα ενάντια σε γερμανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, επισημαίνει σε σημερινή της συνέντευξη της προς τον όμιλο εφημερίδων Funke, η υπουργός Οικονομίας, Μπριγκίτε Τσίπρις. Αυτό συνιστά «παραβίαση του διεθνούς δικαίου». «Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να τιμωρούν γερμανικές εταιρείες επειδή δραστηριοποιούνται σε μια άλλη χώρα», δηλώνει η κ.Τσίπρις.

Όχι μόνο στη γερμανική κυβέρνηση αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο της Γερμανίας επικρατεί ο φόβος πως οι κυρώσεις θα ζημιώσουν ευρωπαϊκές εταιρίες – εξ ου και γερμανικές εταιρίες - που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία. Ο Μίχαελ Χαρμς, γενικός διευθυντής της Επιτροπής Γερμανικής Οικονομίας που προωθεί τη συνεργασία με την ανατολική Ευρώπη, παρομοιάζει το νέο αμερικανικό νόμο με «δαμόκλειο σπάθη» πάνω από το κεφάλι γερμανικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, ο κ.Χαρμς καταλογίζει στην αμερικανική κυβέρνηση πως ο βασικός στόχος των κυρώσεων είναι οι γερμανικές εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream II στη Βόρεια Θάλασσα. Όπως προειδοποιεί, η εφαρμογή των μέτρων θα αποτελούσε «θεμελιώδη επέμβαση» σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ και θα οδηγούσε τόσο στην αύξηση των τιμών ενέργειας όσο και στη μείωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ε.Ε: "Πρώτα την Αμερική" δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη μπαίνει στο τέλος

Συναγερμός όμως έχει σημάνει και στις Βρυξέλλες, όπως αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διέρρευσε στους Financial Times.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να ψηφίσουν νομοθεσία που θα καθιστά τις κυρώσεις «μη εφαρμόσιμες» στο ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά και να επιβάλουν στις ΗΠΑ αντίμετρα με βάση τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Οι κυρώσεις «μπορεί να έχουν επίδραση σε πιθανώς μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών εταιρειών που συνεργάζονται νομίμως με ρωσικές», σημειώνει το έγγραφο. «Παρακολουθούμε τη διαδικασία με κάποια ανησυχία αναφορικά με την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ε.Ε. και τα συμφέροντά μας στην ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε πριν λίγες ώρες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

'Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ενεργήσει κατάλληλα εάν δεν ληφθούν επαρκώς υπόψη τα συμφέροντά της στο νέο νομοσχέδιο των ΗΠΑ για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας", δήλωσε εξάλλου σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Η ΕΕ είναι απόλυτα ταγμένη στο καθεστώς κυρώσεων της Ρωσίας. Ωστόσο, η ενότητα της Ομάδας των 7 (G7) στο θέμα των κυρώσεων και η στενή συνεργασία μεταξύ των συμμάχων είναι στο κέντρο του να διασφαλίσουμε την πλήρη εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ. Αυτός είναι ένας βασικός στόχος που η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμμερίζονται. Το αμερικανικό νομοσχέδιο θα μπορούσε να έχει ακούσιες μονόπλευρες συνέπειες που επηρεάζουν τα συμφέροντα της ΕΕ στην ενεργειακή ασφάλεια. Για αυτό το λόγο η Κομισιόν κατέληξε σήμερα ότι εάν οι ανησυχίες μας δεν ληφθούν επαρκώς υπόψιν, είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε κατάλληλα εντός ημερών. Το να βάζει κανείς »Πρώτα την Αμερική» δεν μπορεί να σημαίνει ότι τα συμφέροντα της Ευρώπης μπαίνουν στο τέλος», δήλωσε ο Γιούνκερ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

«Η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εν εξελίξει νομοθετική διαδικασία στις ΗΠΑ και την επακόλουθη εφαρμογή του νομοσχεδίου και θα δράσει άμεσα εάν και όταν χρειαστεί», ανέφερε η Επιτροπή.

Γαλλία: Καταγγέλλει τον «έκνομο» αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων

Οι νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον σε βάρος της Ρωσίας που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα έχουν «έκνομες» επιπτώσεις, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να πλήξουν ευρωπαϊκές εταιρείες, επισήμανε σήμερα η γαλλική διπλωματία.

«Αυτό το νομοσχέδιο, εφόσον εγκριθεί, θα επιτρέψει την θέσπιση μέτρων σε βάρος ευρωπαϊκών φυσικών ή νομικών προσώπων (…). Εξαιτίας αυτού, οι επιπτώσεις που θα έχει αυτό το κείμενο εκτός της χώρας μοιάζουν έκνομες σε σχέση με το διεθνές δίκαιο» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του γαλλικού ΥΠΕΞ Ανιές Ροματέ.
«Προκειμένου να προφυλαχθούμε από τις εξωεδαφικές αυτές επιπτώσεις της αμερικανικής νομοθεσίας (ή άλλων νομοθεσιών), θα πρέπει να εργαστούμε για την υιοθέτηση των δικών μας διαθέσιμων μέσων σε εθνικό επίπεδο και την επικαιροποίηση των διαθέσιμων μέσων σε ευρωπαϊκό επίπεδο» συμπλήρωσε η ίδια.

Η σημασία των εξελίξεων για τη Ελλάδα

Οι εξελίξεις είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσουν εμμέσως και τη χώρα μας, καθώς εάν τελικώς επιβληθούν οι κυρώσεις προς τις ρωσικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη αγωγών ενέργειας, τότε είναι πολύ πιθανόν να μπει «πάγος» στο πολυδιαφημισμένο σχέδιο για τον Turkish Stream.

Απομένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η νέα αυτή διαμάχη Ευρωπαίων και Τραμπ...


thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ