Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Αναλυτές: Χειρότερο το «ομόλογο Τσίπρα» από το «ομόλογο Σαμαρά»

Μπορεί η Ελλάδα να βγήκε στις αγορές μετά από τρία χρόνια αποκλεισμού, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει ως στόχο να πετύχει κάτι... καλύτερο από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου τον Απρίλιο του 2014.
Το κατάφερε; Οι αναλυτές απαντούν πως "όχι" και μιλούν για μία χειρότερη εικόνα έκδοσης από αυτήν της κυβέρνησης Σαμαρά.

Το σημερινό «ομόλογο Τσίπρα» έχει επιτόκιο 4,625% και ετήσιο κουπόνι 4,375%, ενώ το «ομόλογο Σαμαρά» είχε επιτόκιο 4,95% και ετήσιο κουπόνι 4,75%.

Το μέτρο σύγκρισης για τα ομόλογα της Ευρωζώνης είναι η απόδοση του γερμανικού ομολόγου, καθώς αντανακλά το κλίμα στην αγορά.

Η Ελλάδα δανείστηκε το 2014 με spread 435 μονάδες βάσης, ενώ δανείζεται τώρα με spread 481 μονάδες βάσης. Δηλαδή πιο ακριβά. Και αυτό επειδή η Γερμανία δανειζόταν για αντίστοιχο ομόλογο με απόδοση + 0,6 το 2014, ενώ δανείζεται τώρα με αρνητική απόδοση -0,186.

Όπως μετέδιδε και το πρακτορείο Reuters, η νέα έκδοση ομολόγου δεν φαίνεται να έχει τόσο μεγάλη ζήτηση, όσο το αντίστοιχο του 2014. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ορισμένοι επενδυτές δεν διατίθενται να αγοράσουν ελληνικό χρέος, διότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν χαμηλή αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους και δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Εκτός από τις χαμηλότερες προσφορές σε σχέση με το ομόλογο του 2014 ( 6,5 δισ. ευρώ έναντι 20 δισ. ευρώ) αλλά και το χαμηλότερο επενδυτικό ενδιαφέρον (200 επενδυτές σήμερα έναντι 600 επενδυτών το 2014), οι αναλυτές επισημαίνουν και τη σύγκριση του spread που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το spread που είχε επιτευχθεί στην έξοδο προ 3 ετών.


ependisinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ