Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Οι "κανόνες" της σαγιονάρας. Τι να αποφεύγετε

Αυτή την εποχή οι σαγιονάρες έχουν την τιμητική τους. Από την παραλία ως τα ψώνια και τη βραδινή βόλτα εξυπηρετούν και ξεκουράζουν τα πόδια, που μήνες ολόκληρους ασφυκτιούσαν στα παπούτσια. Όμως η συνεχής χρήση τους μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Οι ειδικοί λένε να μη φοράμε πολλές ώρες κάθε μέρα τις σαγιονάρες, όσο κι αν μας βολεύουν. Είναι σαφώς προτιμότερες από το να περπατάμε ξυπόλητοι, αλλά μέχρι εκεί, εξηγεί χαρακτηριστικά η χειρουργός ποδίατρος Dr. Christina Long από το Wake Forest Baptist Medical Center.

"Οι σαγιονάρες δεν προσφέρουν στήριξη στην φτέρνα και πρέπει να τις κρατάτε στη θέση τους με τα δάχτυλα των ποδιών σας. Αν τις φοράτε για πολύ καιρό ή τις φοράτε ενώ περπατάτε πολύ, για παράδειγμα, ή για κάποια άλλη λάθος δραστηριότητα, μπορεί να προκληθούν πολλά διαφορετικά προβλήματα", ανέφερε σε σχετικό δελτίο τύπου.

- Οι σαγιονάρες αφήνουν τα πόδια εκτεθειμένα σε κοψίματα, τρυπήματα, μελανιές, τραυματισμούς νυχιών, τσιμπήματα εντόμων και ηλιακά εγκαύματα.

- Το περπάτημα σε σαγιονάρες μπορεί να μεταβάλει τον φυσικό βηματισμό, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσετε προβλήματα με τον Αχίλλειο τένοντα, καθώς και πόνους χαμηλά στην πλάτη, στη μέση.

- Επίσης μπορεί να γλιστρήσετε και να πέσετε ενώ τις φοράτε και να να σπάσετε κάποιο δάκτυλο ή και το πόδι.

- Το να φοράτε σαγιονάρες πολλές ώρες σε καθημερινή βάση μπορεί, εξάλλου, να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα, όπως σκασμένες φτέρνες, φουσκάλες, κάλους, πόνους στα πέλματα και φλεγμονή.

"Οι σαγιονάρες είναι καλές για την παραλία και για την πισίνα, στις ντουζιέρες και στα αποδητήρια των γυμναστηρίων και για σύντομες διαδρομές", επεσήμανε η Αμερικανίδα ειδικός.

Τα ναι και τα όχι
Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να προσέχουμε στις σαγιονάρες μας.

. Φροντίστε να είναι από μαλακό δέρμα. Το δέρμα ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες για φουσκάλες και για άλλου τύπου ερεθισμού.

. Βεβαιωθείτε ότι το πόδι σας δεν κρέμεται στην άκρη της σαγιονάρας.

. Φοράτε ένα γερό ζευγάρι σαγιονάρες όταν περπατάτε γύρω από μια πισίνα, στην παραλία, σε δωμάτια ξενοδοχείων και σε χώρους αποδυτηρίων. Περπατώντας ξυπόλυτοι μπορεί να εκθέσετε τα πέλματα και τα δάχτυλα των ποδιών σε μολύνσεις, όπως το λεγόμενο πόδι του αθλητή.

. Αποφύγετε να φοράτε κάθε χρόνο τις ίδιες. Αν είναι φθαρμένες, πετάξτε τις.

. Μην αγνοείτε τυχόν ενόχληση ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, στη διχάλα της σαγιονάρας. Μπορεί να οδηγήσει σε φουσκάλες και σε πιθανές λοιμώξεις.

. Μη φοράτε σαγιονάρες ενώ περπατάτε μεγάλες αποστάσεις. Ακόμη και οι πιο ανθεκτικές σαγιονάρες προσφέρουν ελάχιστα από την άποψη της απορρόφησης κραδασμών και της στήριξης της καμάρας του ποδιού.

. Σε δραστηριότητες εξωτερικών χώρων, στον κήπο, για παράδειγμα, να φοράτε πάντα παπούτσια, που προστατεύουν πλήρως τα πόδια.

. Μην αθλείστε φορώντας σαγιονάρες. Μπορεί να "γυρίσει" το πόδι σας και να πάθετε διάστρεμμα ή να σπάσετε τα πόδια σας.

. Μην οδηγείτε φορώντας σαγιονάρες. Μπορεί να σας φύγουν και να βρεθείτε ξυπόλητοι να πατάτε γκάζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ