Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Κυριάκος για Κυπριακό: Η Τουρκία να επιλέξει αν θα είναι σταθερός ή αβέβαιος σύμμαχος

«Στη ΝΔ σήμερα ως σοβαρή αντιπολίτευση και αύριο υπεύθυνη κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για δίκαιη και βιώσιμη λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και ευρωπαϊκό κεκτημένο»

«Γεωστρατιγικές επιδιώξεις και αντιλήψεις άλλης εποχής εγκλώβισαν την Τουρκία σε μια άκαμπτη στάση» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το Κυπριακό.

«Πέραν της εμμονής σε δυσλειτουργικές συζητήσεις για την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού η Άγκυρα απέκλεισε τη δυνατότητα σύγκλισης στα ζητήματα ασφάλειας, εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Ο γεωστρατιγικός έλεγχος Κύπρου αποτελεί σταθερή επιδίωξη της Τουρκίας. Φάνηκε στην αμετακίνητη θέση να διατηρηθεί το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και ο κατοχικός στρατός. Δεν είμαστε όμως στο 1960. Δεν διανύουμε την εποχή των αδέσμευτων και της χούντας» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ένα νέο περιβάλλον έχει διαμορφωθεί χάρη σε αποφάσεις ΟΗΕ και την ένταξη Κύπρου στην ΕΕ. Είναι παρωχημένες και ανεδαφικές λογικές των εγγυήσεων και κατοχικών στρατευμάτων».

«Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να απολαμβάνουν τα αγαθά δημοκρατίας και ασφάλειας και δεν μπορούν να ισχύουν ασφυκτικές επιτηρήσεις» είπε επίσης κατά την ομιλία του οαρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ξεκαθαρίσει πως «Μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να είναι αποδεκτή».

Οι συνθήκες του 1960 δεν μπορεί να είναι το θεμέλιο σήμερα για οποιαδήποτε συμφωνία.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το Σύνταγμα μιας επανενωμένης Κύπρου παρέχουν την ασφάλεια.

Όμως η Αγκυρα δεν επιχείρησε να διαβάσει έτσι τη συγκυρία δεν θέλησε να δεί το κοινό ευρωπαίκό μέλλον του κυπριακού λαού. Εγκλωβίστηκε στο παρελθόν και έχει την ευθύνη για την αποτυχία των διαπραγματευσεων.

Δεν έφτασε ούτε ο ΓΓ ΟΗΕ Γκουτιέρες που επέδειξε αξιοθαύμαστη επιμονή και γνώση μπόρε3σε να αποτρέψει το αδιέξοδο. Σε αυτό το άγονο τοπίο η γενναία στάση του Αναστασιάδη έμεινε χωρίς ανταπόκριση. Μέχρι την τελευταία στιγμνή ο κ. Αναστασιάδης έκανε προσπάθειες άρσης αδιεξόδοθ με πρόταση συνολική (εδαφικό, περιουσιακό, ασφάλεια, εγγυήσεις, στρατεύματα κατοχής κ.α.). Πρόταση τολμηρή και ουσιαστική που συναντά αδιαλλαξία.

Είναι θετικό ότι η ελληνική πλευρά δεν παρέκκλινε από την πάγια εθνική γραμμη ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται.

Η διεθνής κοινότητα ανεξάρτητα αν αναγνωριστεί Δημόσια γνωρίζει ποιος και τι έφτεξε. Επειδή το γνωρίζει η διεθνής κοινότητα ο ΟΗΕ και η ΕΕ οφείλουν να διασφαλίσουν δύο κρίσιμα ζητήματα:

1.Η προσπάθεια επιλυσης δεν θα τερματιστεί εδώ.

2.Θα αποτραπεί κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής δημοκρατίας.

Δηλώσεις για αναζήτηση λύσης εκτός πλαισίου ΟΗΕ για πλαν b και c και ό,τι άλλο εννοούσε η Τουρκία είναι εκτός λογικής.

Η σημερινή κατάσταση παράνομης κατοχής και διχοτόμησης είναι παράνομη και οι περισσότεροι πλέον το αντιλαμβάνονται.

Στην ΝΔ σήμερα ως σοβαρή αντιπολίτευση και αύριο υπεύθυνη κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για δίκαιη και βιώσιμη λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Μια Κύπρο χωρίς στρατεύματα κατοχής, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει με κατάλληλες παρεμβάσεις να αποτρέψει πολιτικές ενέργειες αμφισβήτησης των δικαιωμάτων της Κύπρου. Η Κύπρος έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει πλουτοπαραγογικές πηγές της όπου και αν βρίσκονται έδαφος, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Η διαδικασία επίλυσης Κυπριακού δεν συνδέεται με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου επί της ΑΟΖ.

Ο Αναστασιάδης σωστά έχει καταστήσει σαφές ότι η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις και οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν.

Καμία αμφισβήτηση δεν είναι νοητή. Καμία παρεμπόδιση δεν είναι ανεκτή. Η Μεσόγειος μπορέι να είναι θάλασσα ειρήνης. Ο σεβασμός διεθνούς δικαίου και αρχές καλής γειτονίας είναι προϋπόθεση. Το επιβεβαιώνει το πλέγμα Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, Κύπρου Αιγύπτου. Η σχέσεις των 4 χωρών αποκτούν περισσότερο βάθος. Εχουμε βρει αρμονικό βηματισμό βασισμένο στον αμοιβαίο σεβασμό.

Η Τουρκία να επιλέξει αν θα είναι σταθερός ή αβέβαιος σύμμαχος. Δεν αφορά μόνο τη Μεσόγειο αλλά και Αιγαίο. Επιθυμούμε στέρεες σχέσεις με την Τουρκία βασισμένες στο διεθνές δίκαιο. Η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά και από την επιολυση Κυπριακού με τον τερματισμό κατοχής του νησιού.

Η παύση της κατοχής θα θέσει σε άλλη βάση και την σχέση Τουρκίας με ΕΕ. Η Τουρκία δεν πρέπει να αποξενωθεί από την Ευρώπη. Η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ πρέπει να παραμείνει ζωντανή.

Ο δρόμος δημοκρατίας είναι ανηφορικός είναι όμως ο μόνος που οδηγεί στην ΕΕ.

Η Επισκεψή Γιλντιρίμ είχε θετικά αποτελέσματα στην ατμόσφαιρα. Όμως δεν αρκεί. Πρέπει να υπάρχει αντίκρισμα στις πράξεις. Εκεί υπάρχει αναντιστοιχία λόγων και πράξεων. Στο Αιγαίο η παραβατική συμπεριφορά συνεχίζεται και αυξάνονται οι εν δυνάμει κίνδυνοι. Σε συνδυασμό με προκλητικές δηλώσεις που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας και την συνθήκη Λωζάνης και η αμφισβήτηση ακόμα και κατοικημένων νησιών δεν οφελεί. Η Τουρκία πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της. Στους λαούς μας αξίζει ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Η διμερής συνεργασία μπορεί να δυναμώσει και να φέρει οφέλη.

Μήνυμα προς όλους: Σε Ελλάδα και Κύπρο είμαστε στοιχισμένοι σε συμπαγή γραμμή έναντι στην αδιαλλαξία της Αγκυρας.

Η ΝΔ συνέβαλε πρώτη στη διαμόρφωση αυτής της γραμμής. Πιστεύουμε ότι τα εθνικά ζητήματα και οι προκλήσεις δεν αποτελούν ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης. Θα στηρίζουμε σε θέματα εθνικής σημασίας. Το κάναμε στο προσφυγικό. Το κάναμε απέναντι στην τουρκική πολιτική έντασης στο Αιγαίο με παρεμβάσεις σε εταίρους και Εε. Την ίδια πολιτική εφαρμόσαμε και στην περίπτωση της προσβολής της Αγίας Σοφίας ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας. Με αυτό το πνεύμα κινούμαστε και στο ζήτημα της ονομασίας Σκοπίων. Αξιολογούμε θετικά την αλλαγή ατμόσφαιρας και μηνυμάτων αλλά δεν μετακινούμαστε από τη θέση του Βουκουρεστίου.

Πρώτα λύση μετά ένταξη (για Σκόπια)

Η επίκλυση της εθνικής ενότητας δεν μπορεί να είναι σημαία ευκαιρίας και αναγκαστική καταφυγή μπροστά στα δύσκολα και περιστασιακή επιλογή απέναντι στα αδιέξοδα.

Είναι διαχρονική πεποίθηση για τη ΝΔ η συμπαγής γραμμή ευθύνης. Όμως αυτή πρέπει να υπηρετείται από όλους και όλοι να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Συμπεριφορές ρηχού εντυπωσιασμού επιπόλαιας αυτοπροβολής πρέπει να αποφεύγονται και να μην δίνουν λαβή στην αλλή πλευρά για απαράδεκτα επιχειρήματα και να μην δίνουν άλλοθι για προκλητικές ενέργειες. Αυτό κ. Τσίπρα είναι δικό σας χρέος να το εξασφαλίσετε αλλιώς είστε συνυπέυθυνος για τις ενέργειες αυτές. Τα εθνικά θέματα δεν μπορούν να μπαίνουν στην ζυγαριά ενδοκυβερνητικών ζητημάτων. Τα εθνικά θέματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται από ορισμένους με ελαφρότητα. Πρέπει όλοι να δείξουμε ότι μπορούμε να ανταποκρινόμαστε με άξιο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ