Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Πρωτοποριακές τεχνικές αποκατάστασης των συγγενών ανωμαλιών του θώρακος στο Ιατρικό Διαβαλκανικό

Πρωτοπόρο στη αντιμετώπιση των συγγενών ανωμαλιών του θώρακος το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Εφαρμόζει την παγκοσμίως πρωτοποριακή τεχνική άμεσης αποκατάστασης του τροπιδοειδούς (προεξέχοντος) στέρνου και τη μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα, τεχνική αποκατάστασης του σκαφοειδούς (εμβυθισμένου) στέρνου.

Πρόκειται για ένα σημαντικό επιστημονικό βήμα στις άκρως εξειδικευμένες υπηρεσίες που προσφέρει το Ιατρικό Διαβαλκανικό. Επιτεύχθηκε σε συνεργασία του παιδοχειρουργού Παναγιώτη Αυτζόγλου με τον διακεκριμένο παιδοχειρουργό, Διευθυντή της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Εκπαιδευτικού νοσοκομείου “Schwarzwald - Barr” της Γερμανίας Αβραάμ Μαστοράκη και του συνεργάτη του παιδοχειρουργού, Σιδέρη Χατζησιδέρη, προκειμένου οι επεμβάσεις αυτές να διενεργούνται πλέον και στην Ελλάδα.

Το πρώτο περιστατικό αφορά σε 16χρονο ασθενή με σκαφοειδές στέρνο που υποβλήθηκε σε επέμβαση με απόλυτη επιτυχία στην πλήρη αποκατάσταση του θώρακα και 5 μόλις ημέρες νοσηλείας.

«Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που πρωτοεφαρμόστηκαν στις ΗΠΑ, μεταλαμπαδεύθηκαν στην Ευρώπη λόγω των εντυπωσιακών τους αποτελεσμάτων και τις εφαρμόζουμε εδώ και χρόνια βελτιώνοντάς τες, στη Γερμανία», σημειώνει ο παιδοχειρουργός Αβράμ Μαστοράκης και διευκρινίζει: «Οι επεμβάσεις διενεργούνται κατ΄ εξοχήν στην εφηβική ηλικία, σε μικρότερες ηλικίες όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο αλλά και σε ενήλικες, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Από την εμπειρία μου ως εκπαιδευτής των συγκεκριμένων τεχνικών, μπορώ να πιστοποιήσω ότι ο ασθενής κοιμάται με το πρόβλημα και ξυπνάει χωρίς αυτό. Οι μέθοδοι είναι αποτελεσματικές, αναίμακτες, απολύτως ασφαλείς και χωρίς επιπλοκές σε έμπειρα χέρια.».


Οι παθήσεις

«Ο σκαφοειδής θώρακας προκαλεί εμβύθιση του στέρνου και μείωση της χωρητικότητας του θωρακικού κλωβού, με συνέπεια τη μείωση του χώρου έκπτυξης των πνευμόνων και της καρδιάς, σκoλίωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης αλλά και αισθητικό πρόβλημα που ενοχλεί τα παιδιά και τους εφήβους», εξηγεί ο παιδοχειρουργός Παναγιώτης Αυτζόγλου και προσθέτει: « Ο τροπιδοειδής θώρακας ( στέρνο δίκην ράμφους πτηνού) είναι σπανιότερος και προκαλεί κυρίως σκολίωση και έντονο αισθητικό πρόβλημα. Σήμερα και οι δύο ανωμαλίες αντιμετωπίζονται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και εξαιρετικά αποτελέσματα. Η πρωτοπορία και η πρόοδος κατά τα τελευταία χρόνια, είναι έννοιες συνυφασμένες με τη λειτουργία του Ιατρικού Διαβαλκανικού. Αφήνουμε πίσω το παρελθόν και χαράζουμε το μέλλον στην αντιμετώπιση των συγγενών παθήσεων του στέρνου».


Οι πρωτοποριακές χειρουργικές τεχνικές

Ο Δρ. Μαστοράκης, εξηγεί τις δύο χειρουργικές τεχνικές:

«Ο σκαφοειδής θώρακας χειρουργείται θωρακοσκοπικά με την τεχνική«κατά NUSS- τροποποιημένη μέθοδο Μαστοράκη». Τοποθετείται μια λάμα κατασκευασμένη από ιατρικό χάλυβα ή τιτάνιο στο θώρακα του ασθενούς με την οποία ανυψώνεται το στέρνο και διευρύνεται άμεσα ο θωρακικός κλωβός. Επιτυγχάνεται έτσι καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων και της καρδιάς, η αντιμετώπιση της δύσπνοιας και άλλων προβλημάτων που προκαλούσε η μειωμένη χωρητικότητα του θώρακα.. Το χειρουργείο διαρκεί 30- 40΄ λεπτά και ο χρόνος παραμονής στην κλινική είναι κατά μέσο όρο 5 ημέρες. Αμέσως μετά, ο ασθενής επιστρέφει στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και μετά από λίγες εβδομάδες και στις αθλητικές, χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι σχεδόν μηδαμινές σε έμπειρα χέρια κατάλληλα εξειδικευμένης ομάδας.

Η μέθοδος αντικαθιστά τις παλαιότερες χειρουργικές τεχνικές που ήταν πολύ πιο αιματηρές, με μεγαλύτερο χρόνο νοσηλείας και ανάρρωσης, αλλά και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Γι΄ αυτό πολλοί άνθρωποι με το αντίστοιχο πρόβλημα, δεν αποφάσιζαν να το αντιμετωπίσουν χειρουργικά. Η λάμα αφαιρείται μετά από δύο χρόνια με επέμβαση και νοσηλεία μιας ημέρας, ενώ δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε τυχόν άλλες διαγνωστικές εξετάσεις του ασθενούς.

»Για τον τροπιδοειδή θώρακα, η ομάδα μου είναι παγκοσμίως πρωτοποριακή στην ελάχιστα επεμβατική μέθοδο «κατά ABRAMSON – τροποποιημένη μέθοδος Μαστοράκη» που περιλαμβάνει την υποδόρια τοποθέτηση λάμας πάνω από το στέρνο και την ειδική στήριξή της στο πλευρικό τόξο. Η τεχνική έχει απόλυτη επιτυχία χωρίς καμία επιπλοκή στα χρόνια που την εφαρμόζουμε στη Γερμανία και τώρα και στην πατρίδα μας. Εκτός από τη διάρκειά της που κυμαίνεται στη 1 ώρα, ισχύει για την επέμβαση ό,τι και για το σκαφοειδές στέρνο», καταλήγει ο Δρ. Αβραάμ Μαστοράκης.

«Με πρωτοπόρες και καινοτόμες μεθόδους, με συνεργάτες κορυφαίους Έλληνες ιατρούς - εκ των οποίων πολλοί διαπρέπουν στο εξωτερικό - και υπερσύγχρονο εξοπλισμό, υλοποιούμε το όραμα του προέδρου του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Γ. Αποστολόπουλου, να καταστεί η Θεσσαλονίκη διεθνές Κέντρο υπηρεσιών Υγείας και σημαντικός προορισμός ιατρικού τουρισμού», σημειώνει ο Γενικός Διευθυντής του Ιατρικού Διαβαλκανικού και Επιχειρησιακός Διευθυντής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Βασίλειος Μπαρδής, MSc HSM, DLSHTM.

Η ιατρική ομάδα (από δεξιά): Παν. Αυτζόγλου, Αβράμ Μαστοράκη, Σιδ. Χατζησιδέρη 

Σκαφοειδές στέρνο ασθενούς πριν και μετά την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ