Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

''Γιορτή Κρασιού Διστόμου'': Δωρεάν οίνος από τον πανάρχαιο τόπο του αμπελιού!

Για 13η συνεχή χρονιά η ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ κάνει ...προσκλητήριο κεφιού και γλεντιού: Το Σάββατο 12 Αυγούστου ο ''Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου'' διοργανώνει την ονομαστή ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ που έγινε θεσμός, με πιστούς φίλους από όλη την περιοχή μας!

Με την ΓΝΩΣΤΉ λαϊκή ορχήστρα ''ΕΝ ΠΛΩ'' με λαϊκά, δημοτικά ρεμπέτικα και νησιώτικα τραγούδια και χορό, ελεύθερα! Η εκδήλωση θα γίνει στο Προαύλιο των Μουσείων, στην Κάτω Πλατεία Διστόμου, στις 9.30 μμ, όπου θα προσφερθεί ΔΩΡΕΑΝ όλη την βραδιά άφθονο Διστομίτικο κρασί, προσφορά των ντόπιων Οινοπαραγωγών και Οινοποιείων!
Πρόκειται για μια γιορτή για το κρασί, το τσίπουρο, το πετιμέζι, το λικέρ αλλά και άλλα προϊόντα του αμπελιού όπως βλαστοί, φύλλα σε άλμη κ.α., τα οποία από αιώνων αποτελούν την ταυτότητα του τόπου μας 

Το πασίγνωστο κρασί του Διστόμου όχι μόνο ευφραίνει τις καρδιές των ανθρώπων από αρχαιοτάτων χρόνων, αλλά αιμοδοτεί οικονομικά πάρα πολλές οικογένειες αφού για την Μαρτυρική κωμόπολή της Βοιωτίας αποτελεί ''εξαγωγικό'' προϊόν προς τους γύρω νομούς- και πλέον όχι μόνο!

Προχριστιανική βιοτεχνική εγκατάσταση για οινοποίηση!

Η καλλιέργεια των αμπελιών και η οινοποιία στο Δίστομο είναι γνωστή από χιλιάδες χρόνια – κάτι που το μαρτυρούν οι παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα , οι αναφορές σε ιστορικά κείμενα αλλά και αρχαιολογικά ευρήματα.

Πριν μερικά χρόνια, σε μια από τις κατάφυτες περιοχές με αμπέλια, βρέθηκε προχριστιανική βιοτεχνική εγκατάσταση για οινοποίηση. Βρέθηκαν λοιπόν αποθηκευτικοί χώροι, εργαλεία,κλπ .Αξιοσημείωτα είναι ότι τα δάπεδα των δωματίων έχουν το καθένα κι άλλο σχέδιο!
Αναφορά στον Παυσανία!

Επίσης όταν την αρχαία Αμβρυσσό – σημερινό Δίστομο- επισκέφθηκε ο Παυσανίας (Φωκικά κεφ. 36), αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας που την περιέβαλε ήταν γεμάτη από αμπέλια!Λέει λοιπόν μεταξύ άλλων ο Παυσανίας, σύμφωνα με την μετάφραση του αρχαιολόγου Ν. Παπαχατζή:

«Η Άμβροσσος απέχει περίπου εξήντα στάδια από τη Στίρι (σ.σ.Στείρι). Ο δρόμος είναι ομαλός, σε πεδιάδα που βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά. Το πιο μεγάλο μέρος της πεδιάδας καταλαμβάνεται από αμπέλια.Στην περιοχή της Αμβρόσσου υπάρχουν κάτι θάμνοι που δεν είναι τόσο πυκνοί, όπως τα αμπέλια (…)».

Και βεβαίως το επιβεβαιώνει το πανάρχαιο έθιμο των τραγόμορφων Κουδουναραίων των απόκρεω - που σχετίζονται με την βακχική λατρεία και τις σχετικές εορτές του Διονύσου, θεού της αμπέλου- που διατηρείται επί αιώνες στο Διστομο, τη μόνη περιοχή σε όλη την νότιο Ελλάδα!

Επανερχόμενοι στην ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ 2017 να σημειώσουμε ότι οι συμμετέχοντες θα μπορούν να προμηθευονται από το Σύλλογο σουβλάκια και αναψυκτικά, ενώ με την ''είσοδο'' των 5 ευρώ οι προσερχόμενοι παραλαμβάνουν και το κρασοπότηρό τους με το σήμα της Γιορτής! Το κρασί , όπως κάθε χρόνο, είναι όλο ΔΩΡΕΑΝ, προσφορά Οινοπαραγωγών και των σύγχρονων Οινοποιείων της περιοχής.

Αμπέλι και γευσιγνωσία!

Επίσης θα μπορούν να προμηθευτούν ένα βιβλιαράκι με συνταγές, κυρίως ντόπιες, που στηρίζονται στα προϊόντα του αμπελιού. Είναι μια συλλογική δουλειά του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου που ουσιαστικά είναι ''Σύλλογος Μελέτης και Προβολής των Προβλημάτων και Γενικού Εκπολιτισμού περιοχής Διστόμου''

Τηλέφωνο για κρατήσεις 6973666447 και 6978363

==> ΟΣΟΙ ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΤΗΡΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ