Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Άρχισαν οι καμπάνες στους μέντορες του Τσίπρα

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Προσφάτως, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Αντόνιου Παλόσι, άλλοτε πανίσχυρο μέλος των κυβερνήσεων της κεντροαριστεράς υπό τον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και τη Ντίλμα Ρουσέφ, καταδικάστηκε σε πάνω από 12 χρόνια κάθειρξη για διαφθορά, για υπεξαίρεση ενός ποσού 10 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών του εκστρατειών.

Υπουργός Οικονομικών του Λούλα μεταξύ του 2003 και του 2006 και αργότερα προσωπάρχης της Ρουσέφ το 2011, ο Παλόσι, επιφανές στέλεχος του Κόμματος  των Εργατών (PT) που ιδρύθηκε από τον Λούλα, είχε, όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο, διαπραγματευθεί δωροδοκίες ανάμεσα στον κατασκευαστικό όμιλο Οντεμπρέχτ και ενδιάμεσους του Κόμματος των Εργατών.

Μαζί του καταδικάστηκαν και άλλα στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο πρώην ταμίας του, Ζουάου Βακάρι.

Σύμφωνα με τις έρευνες, η Odebrecht, κατέβαλε συνολικά περίπου 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια για δωροδοκίες, μέσω μαύρων ταμείων, μέσα σε εννιά χρόνια ως το 2014, ενώ από τη δικογραφία προέκυψε πως δωροδόκησε πολιτικούς και άλλους δημόσιους λειτουργούς με 730 περίπου εκ. δολάρια το 2012 και το 2013.

Το σκάνδαλο ήλθε στην επιφάνεια στη διάρκεια άλλης μεγάλης έρευνας στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η κρατική εταιρία πετρελαίου Petrobras.

Πρόκειται για τη γνωστή «Επιχείρηση Πλύσιμο Αυτοκινήτου», έρευνα που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014 σε πρατήρια βενζίνης και αποκάλυψε ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς στο εσωτερικό της Petrobras.

Μάλιστα, η ίδια η Οντεμπρέχτ, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της οποίας οδηγήθηκε στη φυλακή το 2015, διαπραγματεύθηκε πέρυσι με τις βραζιλιάνικες διωκτικές αρχές μια ευρεία συμφωνία, βάσει της οποίας έδωσαν καταθέσεις 80 στελέχη και εργαζόμενοί της.

Παράλληλα, συμφώνησε πέρυσι να καταβάλει 3,5 δις δολάρια στις αμερικανικές και ελβετικές αρχές για να κλείσουν οι διεθνείς έρευνες που σχετίζονται με το σκάνδαλο.

Όσον αφορά στο σκάνδαλο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας, ήδη ελέγχονται 108 σημαντικοί πολιτικοί, μέλη κυβερνήσεων, πρόεδροι νομοθετικών σωμάτων, βουλευτές και γερουσιαστές.

Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος Λούλα, του οποίου μέγας θαυμαστής είναι ο κ. Τσίπρας, βρίσκεται αναμεμιγμένος και κατηγορείται, όπως και η διάδοχός του πρώην πρόεδρος Ρούσεφ, «η συντρόφισσα Ντίλμα», κατά τον κ. Τσίπρα.

Ο Λούλα, πρόεδρος από το 2003 ως το 2010 και υποψήφιος, όπως επιθυμεί, για το αξίωμα στις εκλογές του 2018, αντιμετωπίζει πέντε δίκες για διαφθορά.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, άτομα διορισμένα από το Εργατικό Κόμμα και τους συμμάχους του παρέδιδαν διογκωμένες συμβάσεις σε εταιρείες κατασκευών με αντάλλαγμα παράνομη χρηματοδότηση του κόμματος και μίζες.

Κατόπιν τούτων υπενθυμίζω:

-Στις 3 Ιουνίου 2013, από την Δραπετσώνα όπου παρουσίασε τον «χάρτη αξιοπρεπούς διαβίωσης», ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί «έναρξη ενός φιλόδοξου προγράμματος με την ονομασία «Σπίτι για Όλους», στα πρότυπα παρεμβάσεων αντίστοιχου πετυχημένου προγράμματος της κυβέρνησης Λούλα στη Βραζιλία, που στέγασε εκατομμύρια πολιτών».

-Όταν ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε την Βραζιλία του αγαπημένου του Λούλα τον Δεκέμβριο του 2012, είχε δηλώσει: «Το μήνυμα της Βραζιλίας στον ελληνικό λαό, το μήνυμα μιας χώρας που απελευθερώθηκε από το ΔΝΤ και στάθηκε στα πόδια της και σήμερα είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη είναι ένα: Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια λιτότητας παρά μονάχα με πολιτικές κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και αναδιανομής».


Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ