Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017

Κυβερνητικό ρεσιτάλ προχειρότητας: Aλαλούμ με δηλώσεις, χαράτσια στα ακίνητα και ανασφάλιστα

Αλαλούμ και χάος επικρατεί για άλλη μία φορά με τις φορολογικές δηλώσεις. 100.000 έχουν υποβληθεί με… επιφύλαξη και χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να στριμώχνονται στις ΔΟΥ για να αποδείξουν ότι είναι «κατ’ επάγγελμα αγρότες»…

Παράταση για όλους ανεξαιρέτως (φυσικά και νομικά πρόσωπα) μέχρι και την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017 προανήγγειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ωστόσο τα προβλήματα δεν θα έχουν λυθεί ως τότε και ειδικά οι αγρότες φορολογούμενοι θα ταλαιπωρούνται μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ δεν αποκλείεται να πληρώσουν και φόρους “κατά λάθος”, αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν προβεί έγκαιρα στις αναγκαίες διορθώσεις.

Η λύση που επελέγη στο “παρά τρία” πριν λήξει η διορία υποβολής των δηλώσεων Ε1 είναι η εξής: η ΑΑΔΕ ζήτησε από την υφυπουργό Οικονομικών κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου να δοθεί παράταση τεσσάρων ημερών στην διορία που θα έληγε κανονικά την Δευτέρα.

Το αίτημα έγινε δεκτό και άρα πρέπει να αναμένεται άμεσα η κατάθεση σχετικής διάταξης στη Βουλή.

Ειδικά για τους αγρότες, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε, με βάση την επίσημη ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, να φέρει προς ψήφιση διάταξη που θα δίνει περιθώριο για διορθώσεις των Ε1 έως τις 31 Οκτωβρίου.

Όχι για όλους όμως! Με βάση τις νέες οδηγίες προς φορολογουμένους από την ΑΑΔΕ, οι αγρότες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

1ον: Όσοι αγρότες δεν έχουν υποβάλει ακόμα δήλωση, καλούνται να την υποβάλουν εμπρόθεσμα έως την Παρασκευή, έστω και με τυχόν λάθη στον χαρακτηρισμό τους ως κατ’επάγγελμα αγρότες. Αναλαμβάνουν όμως και την υποχρέωση να σπεύσουν να ζητήσουν από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνει τις διορθώσεις άμεσα. Όταν γίνουν αυτές, θα σταλεί στον αγρότη φορολογούμενο ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από το Taxis που θα τον ενημερώνει πως έφτασαν διορθωμένα στοιχεία από το Αγροτικής Ανάπτυξης και θα τον καλεί να μπει και να υποβάλει τροποποιητική δήλωση Ε1, στο διάστημα από 1 Αυγούστου έως 30 Οκτωβρίου χωρίς πρόστιμα.

2ον: Αν οι αγρότες υπέβαλαν δήλωση (αρχική ή τροποποιητική) πριν τις 29 Ιουνίου, πρέπει να μπουν και να ελέγξουν ξανά τα στοιχεία τους στο Taxisnet. Εάν αυτά άλλαξαν, με βάση νεώτερα στοιχεία που έστειλε στην ΑΑΔΕ το Αγροτικής Ανάπτυξης, οι αγρότες πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση ηλεκτρονικά, μέχρι 31 Οκτωβρίου το αργότερο.

3ον: Αν οι αγρότες απέστειλαν ή αποστείλουν την δήλωση Ε1 “με επιφύλαξη”, όπως κατά χιλιάδες κάνανε ήδη, τότε δεν γίνεται να γλιτώσουν τις μετακινήσεις στην πόλη ή από νησί σε νησί. Θα πρέπει να πάνε στην ΔΟΥ μέσα σε 90 μέρες από τότε που υπέβαλαν την δήλωση και να καταθέσουν οι ίδιοι στοιχεία από το Αγροτικής Ανάπτυξης. Αν περάσουν άπρακτες οι 90 μέρες, βγαίνει ο φόρος χωρίς διορθώσεις.

Αυτό σημαίνει ότι αν πχ υποβάλανε την δήλωση “με επιφύλαξη” την 1η Ιουλίου, έχουν περιθώριο για να τρέξουν για να κάνουν όλες τις διορθώσεις και δηλώσεις μέχρι την 1η Οκτωβρίου -δηλαδή 1 μήνα λιγότερο από τους άλλους. Αν το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης καθυστερήσει ή δεν εκδώσει την σωστή βεβαίωση που θέλουν πως είναι κατ’επάγγελμα αγρότες, η ΔΟΥ θα προχωρήσει στην εκκαθάριση με βάση τα λάθος στοιχεία του υπουργείου.

Πέραν τούτων, ενόψει της λήξης υποβολής των αρχικών δηλώσεών τους, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν και ότι:

– τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα δηλώνονται και φέτος, αλλά για τελευταία χρονιά. Κάτω του 5% του εισοδήματος είναι άχρηστα στον φορολογούμενο, αφού δεν λαμβάνονται υπόψην.

Προσοχή: είναι απαραίτητο να αναγραφεί και ο ΑΦΜ του ιατρού ή του νοσηλευτή που εισέπραξε το ποσό. Στον χρόνο που απομένει, θα πρέπει να ελέγξουν αν η απόδειξη πχ της αποκλειστικής νοσοκόμας που πλήρωσαν γράφει το ΑΦΜ της. Αν δεν το έχει, πρέπει να το αναζητήσουν πριν λήξει η διορία, αλλιώς δεν θα μπορέσουν να καταχωρήσουν και να εκπέσουν την δαπάνη από τον φόρο.

– τεκμήρια: για να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου, μπορούν και πρέπει να επικαλούνται ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων ή γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών.

– Κενά ακίνητα: για να μη πιαστούν στα τεκμήρια πρέπει οι ιδιοκτήτες να εμφανίσουν μηδενικό λογαριασμό ρεύματος

– Ανείσπρακτα ενοίκια: οι ιδιοκτήτες πρέπει να καταθέσουν στην εφορία φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.

Θα πρέπει πάντως να διευκρινιστεί ότι ακόμη και αν δοθεί παράταση, αυτή δεν θα επηρεάσει το χρόνο πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, που λήγει στις 31 Ιουλίου.
Νέες καραμπόλες με τα ανασφάλιστα οχήματα

Τι θα γίνει τελικά με τα ανασφάλιστα

Χωρίς την πληρωμή παραβόλου – προστίμου θα μπορούν οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων να ασφαλίζουν τα οχήματά τους για λίγες ακόμη ημέρες και μέχρι να ισχύσουν τα νέα παράβολα που κυμαίνονται από 100-250 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος.

Η προθεσμία για την ασφάλιση οχημάτων χωρίς την πληρωμή του παραβόλου των 250 ευρώ λήγει σήμερα και υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 420.000 οδηγοί που εντοπίστηκαν με ανασφάλιστα οχήματα έσπευσαν να τα ασφαλίσουν.

Ωστόσο όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, το σύστημα παραμένει ανοιχτό για την ασφάλιση οχημάτων που σήμερα κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους ανασφάλιστα χωρίς να απαιτείται από τους οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν πρώτα κάποιο πρόστιμο αφού δεν ισχύει το παράβολο των 250 ευρώ.

Αργότερα η νέα διασταύρωση
Εν τω μεταξύ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν θα προχωρήσει σε νέα διασταύρωση για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων χωρίς διαβεβαίωση ότι τα στοιχεία είναι σωστά. Για την αποφυγή ενός νέου αλαλούμ, πρώτα θα επικαιροποιηθούν και θα επιβεβαιωθούν τα στοιχεία από το υπουργείο Μεταφορών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και των Περιφερειών και μετά θα γίνει η νέα διασταύρωση.

Τα νέα παράβολα
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πάει στη Βουλή, η διάταξη, η οποία έχει προαναγγελθεί εδώ και εβδομάδες και προβλέπει την αντικατάσταση του παραβόλου των 250 ευρώ, από νέα παράβολα ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος ως εξής:

-100 ευρώ για δίτροχα ως 250 κυβικά εκατοστά
-150 ευρώ για δίτροχα άνω των 250 κυβικών εκατοστών.
-200 ευρώ για οχήματα έως 1.000 κυβικά εκατοστά
-250 ευρώ για οχήματα άνω των 1.000 κυβικών.

Ετσι μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση και να ισχύσουν τα νέα παράβολα παρατείνεται η δυνατότητα ασφάλισης οχημάτων άνευ παραβόλου.

Πρόστιμα από την τροχαία
Βέβαια όσοι εντοπιστούν από την Αστυνομία ότι κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο το οποίο ανέρχεται σε 500 ευρώ για αυτοκίνητα και 250 ευρώ για μοτοσικλέτες, καθώς και αφαίρεση πινακίδων- άδειας οδήγησης για έξι μήνες.

«Εγκεφαλικά» από το νέο, διπλό χαράτσι σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων (ΦΕΚ)

Μπορεί το Πιστοποιητικό Απόδοσης Κτιρίου στην ουσία να διαφέρει από την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου ωστόσο και τα δύο αργά ή γρήγορα θα φέρουν πονοκέφαλο σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Και αυτό διότι η απόκτησή τους προϋποθέτει αρκετές χρονοβόρες διαδικασίες σε πολεοδομίες και άλλες δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ένα επιπλέον κόστος για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αφού οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναγκαστικά θα απευθυνθούν σε ιδιώτες μηχανικούς.

Ηδη, πληθώρα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το «χαράτσι» που έρχεται με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, το οποίο θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν ανά πέντε χρόνια όλοι οι ιδιοκτήτες για να δηλώνουν την ακίνητη περιουσία τους, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ποσά μεγαλύτερα των 500 ευρώ.

Ταυτότητα
Από την πλευρά τους βέβαια οι μηχανικοί υποστηρίζουν πως η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων είναι ένα εργαλείο απαραίτητο, τονίζοντας πως στην ουσία υπάρχει ήδη, απλά αυτό που γίνεται τώρα είναι να δημιουργείται και σε ηλεκτρονική μορφή. Επί της ουσίας, η ταυτότητα κτιρίου είναι ένας φάκελος που θα περιλαμβάνει μια σειρά εγγράφων και στοιχείων για κάθε κτίριο.

Αυτό θα γίνεται απαραίτητα με τη συμβολή μηχανικού, ο οποίος θα συγκεντρώνει και θα εκδίδει τα συγκεκριμένα έγγραφα, θα τα περνάει στο εν λόγω σύστημα και κάθε 5 χρόνια θα πραγματοποιεί ελέγχους (επί πληρωμή), προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα τηρούνται κατά το γράμμα του νόμου.

Στην περίπτωση που υπάρξουν στο ενδιάμεσο διάστημα αυθαιρεσίες μη καταγεγραμμένες, θα προβλέπονται βαριά πρόστιμα (από 2.000 έως 20.000 ευρώ ανάλογα με το παράπτωμα) τόσο στους μηχανικούς όσο και στους πολίτες.

Να σημειωθεί ότι σε βάθος 5ετίας οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να έχουν καταχωρίσει τα περιουσιακά τους στοιχεία. Η ΗΤΚ προβλέπεται στο νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Μηχανισμοί και μέσα ελέγχου της ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος».

Ενεργειακή απόδοση
Προγράμματα ΕΣΠΑ όπως το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» αναμένεται να «ξεκλειδώσει» επί της ουσίας ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), που δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ αλλά η εφαρμογή του αναμένεται να ξεκινήσει προς τα τέλη Αυγούστου.

Το ΚΕΝΑΚ στην ουσία είναι ένα πιστοποιητικό που πλέον θα υποχρεούνται να έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες που σκοπεύουν να κτίσουν ή να ανακαινίσουν ένα κτίριο, αλλά και όλοι εκείνοι που κάποια στιγμή θα αποφασίσουν να μεταβιβάσουν, να πουλήσουν ή να νοικιάσουν την περιουσία τους!

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) θα πρέπει να υπογράφεται από δύο διαφορετικούς μηχανικούς με την καταβολή της αντίστοιχης αμοιβής (π.χ. για 120 τ.μ. το κόστος θα κυμαίνεται μεταξύ 50 και 100 ευρώ). Μάλιστα, η συμμόρφωση είναι υποχρεωτική και σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν κυρώσεις.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, σκοπός της απόφασης είναι η μείωση της κατανάλωσης συμβατικής ενέργειας και η ταυτόχρονη διασφάλιση συνθηκών άνεσης και ποιότητας εσωτερικού περιβάλλοντος των κτιρίων.

Η υποδοχή του ΚΕΝΑΚ πάντως στον κατασκευαστικό κόσμο ήταν θερμή. Αφενός γιατί θα ενεργοποιήσει πολλά προγράμματα, θα εξοικονομήσει σε βάθος χρόνου χρήματα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και θα ανοίξει θέσεις εργασίας σε χιλιάδες μηχανικούς. Παράλληλα, βέβαια, πρόκειται για μια κοινοτική οδηγία που η χώρα υποχρεούται να θέσει σε εφαρμογή, προκειμένου όλα τα παραπάνω να είναι εφικτά.

Σε τέσσερις ζώνες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι στον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου η ελληνική επικράτεια διαιρείται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, δηλαδή από τη θερμότερη στην ψυχρότερη.

* Στη ΖΩΝΗ Α ανήκουν οι περιοχές Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού (Αττικής), Αρκαδίας (πεδινή).

* Στη ΖΩΝΗ Β ανήκουν οι περιοχές Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αρτας.

* Στη ΖΩΝΗ Γ ανήκουν οι περιοχές Αρκαδίας (ορεινή), Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών (εκτός ΒΑ τμήματος), Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου.

* Στη ΖΩΝΗ Δ ανήκουν οι περιοχές Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Σερρών (ΒΑ τμήμα), Δράμας.

Παράμετροι
Στο πολυσέλιδο ΦΕΚ αναφέρονται όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας που θα οδηγήσει στην έκδοση του Πιστοποιητικού. Μεταξύ άλλων ορίζει τα εξής:

* Ορίζεται μεθοδολογία υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων για την εκτίμηση των ενεργειακών καταναλώσεων των κτιρίων για θέρμανση, ψύξη, κλιματισμό (ΘΨΚ), φωτισμό και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ).

* Καθορίζονται ελάχιστες απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση και κατηγορίες για την ενεργειακή κατάταξη των κτιρίων.

* Καθορίζονται οι παράμετροι για τον ενεργειακά αποδοτικό σχεδιασμό των κτιρίων, τα θερμοφυσικά χαρακτηριστικά των δομικών στοιχείων του κτιριακού κελύφους και οι προδιαγραφές των τεχνικών συστημάτων κτιρίων.
* Καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο της μελέτης ενεργειακής απόδοσης (ΜΕΑ).

* Καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ).

* Καθορίζεται η διαδικασία των ενεργειακών επιθεωρήσεων των κτιρίων, καθώς και η διαδικασία των επιθεωρήσεων των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.

Η απόδοση
Η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων προσδιορίζεται με βάση μεθοδολογία υπολογισμού κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας. Ειδικότερα, καθορίζεται με βάση:

* την πραγματική κύρια χρήση του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας, τις επιθυμητές συνθήκες εσωτερικού περιβάλλοντος (θερμοκρασία, υγρασία, αερισμό), τα χαρακτηριστικά λειτουργίας και τον αριθμό χρηστών,

* τα κλιματικά δεδομένα της περιοχής του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας (θερμοκρασία, σχετική και απόλυτη υγρασία, ταχύτητα ανέμου και ηλιακή ακτινοβολία),

* τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των δομικών στοιχείων του κτιριακού κελύφους (μορφή του κτιρίου, διαφανείς και μη επιφάνειες, σκίαστρα κ.ά.), σε σχέση με τον προσανατολισμό και τα χαρακτηριστικά των εσωτερικών δομικών στοιχείων (χωρίσματα κ.ά.),

* τα θερμοφυσικά χαρακτηριστικά των δομικών στοιχείων του κτιριακού κελύφους (θερμοπερατότητα, θερμική μάζα, απορροφητικότητα ηλιακής ακτινοβολίας, διαπερατότητα κ.ά.),

* τα τεχνικά χαρακτηριστικά των Η/Μ συστημάτων για ΘΨΚ και ΖΝΧ (τύπος συστημάτων, δίκτυο διανομής, απόδοση συστημάτων κ.ά.),

* τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εγκατάστασης γενικού φωτισμού (στα κτίρια του τριτογενούς τομέα),

* τα τεχνικά χαρακτηριστικά των διατάξεων αυτομάτου ελέγχου και ρύθμισης λειτουργίας των Η/Μ συστημάτων,

* το μηχανικό και φυσικό αερισμό, που περιλαμβάνει και την αεροστεγανότητα,

* τα παθητικά και υβριδικά ηλιακά συστήματα και την ηλιακή προστασία,

* την παθητική θέρμανση και δροσισμό,

* τις κλιματικές συνθήκες εσωτερικού χώρου, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες σχεδιασμού εσωτερικού κλίματος,

* τα εσωτερικά φορτία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ