Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Ο Μητσοτάκης σε περιοδεία σε Καβάλα, Θάσο και Δράμα - Οδοιπορικό στην Ελλάδα των προβλημάτων (φωτογραφίες)

Δανειστήκαμε ακριβά, τον Τσίπρα θα τον πληρώνουμε για πολλά χρόνια ακόμη, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης από την Καβάλα όπου βρίσκεται.

Ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται σε περιοδεία σε Καβάλα, Θάσο και Δράμα, από σήμερα και το πρωί από την Ιχθυόσκαλα Καβάλας σχολίασε την έξοδο στις αγορές εξηγώντας γιατί δεν πρέπει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση.
«Πληρώνουμε το κόστος της τραγικής διαχείρισης Τσίπρα-Καμμένου-Βαρουφάκη»
«Η χώρα βγήκε στις αγορές μετά από 3 χρόνια καθυστέρησης. Τελευταία φορά είχε βγει το 2014. Ξαναβγήκε το 2017. Δανείστηκε πάρα πολύ ακριβά, σε σχέση με το κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Και, βέβαια, αυτή την τριετία μεσολάβησαν δύο Μνημόνια, συνολική ζημιά ύψους 100 δις ευρώ για την ελληνική οικονομία, αυξημένοι φόροι και εισφορές, που τους πληρώνετε και θα τους πληρώνετε για πολλά ακόμη χρόνια», δήλωσε επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ και εξήγησε ότι «με άλλα λόγια, το κόστος της τραγικής διαχείρισης της πρώτης Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου – Βαρουφάκη εξακολουθούμε και σήμερα να το πληρώνουμε».
«Ημασταν στον πρώτο όροφο, πέσαμε στο υπόγειο και κάποιοι πανηγυρίζουν γιατί καταφέραμε να επιστρέψουμε στο ισόγειο»
Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι η χώρα βγήκε στις αγορές και αποκαταστάθηκε κάποια κανονικότητα», και συνέχισε: «Εγώ δεν πρόκειται να πω τα ίδια πράγματα που έλεγε ο κ. Τσίπρας όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση βγήκε στις αγορές. Κάθε χώρα πρέπει να προσδοκά να δανείζεται από τις αγορές με μια κανονικότητα. Πλην όμως, σε καμία περίπτωση, δεν είναι λόγος για πανηγύρια. Το κόστος – εάν κάνει κάποιος την αναγωγή – είναι υψηλότερο σε σχέση με το κόστος που είχαμε πληρώσει το 2014. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν μεσολαβήσει τρία χαμένα χρόνια. Για να το πω παραστατικά, ήμασταν στον πρώτο όροφο, πέσαμε στο υπόγειο και κάποιοι πανηγυρίζουν γιατί καταφέραμε να επιστρέψουμε στο ισόγειο».
«Έχει γίνει μια μεγάλη ζημιά στο σώμα της πραγματικής οικονομίας. Μια ζημιά που θα πάρει καιρό να την αποκαταστήσουμε. Και μια ζημιά που τελικά θα διορθωθεί μόνο μέσα από μια πολιτική αλλαγή και μέσα από μια Κυβέρνηση, η οποία θα έχει συγκροτημένο σχέδιο για την ανάπτυξη του τόπου. Για το πώς θα φέρει δουλειές στη χώρα μας, για το πώς θα έρθουν επενδύσεις, για το πώς θα έρθει μια ανάπτυξη, που θα την αισθανθούν όλοι οι πολίτες» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε: «Αυτή η Κυβέρνηση, αυτό δεν μπορεί να το κάνει. Και, δυστυχώς, το σημερινό υψηλό κόστος δανεισμού της χώρας αποτυπώνει και την ουσιαστική αποτυχία της σημερινής Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου να λύσει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της χώρας».
«Ανάγκη να εκσυγχρονιστεί ο αλιευτικός κλάδος»
Εντωμεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης συνομιλώντας με εργαζόμενους, αλιείς, ιχθυέμπορους, εξαγωγείς αλλά και τα στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Καβάλας, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης, στήριξης και εκσυγχρονισμού της αλιείας και των αλιευτικών μεθόδων, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί για να προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αλιευτικός κλάδος και παρουσίασε επιγραμματικά τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα για τη βελτίωση της αλιευτικής παραγωγής.
Στη συνάντηση που είχε με τους αλιείς, ιχθυεμπόρους και εξαγωγείς, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως υπάρχουν σήμερα διαθέσιμοι πόροι για να αξιοποιηθούν μέσα από το πρόγραμμα Αλιεία και Θάλασσα, «που θα σας υποστηρίξει να μειώσετε το κόστος παραγωγής σας. Το πρόγραμμα αυτό καταρτίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και αποτέλεσε πιλότο για πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά η απορροφητικότητα τους είναι εξαιρετικά χαμηλή σχεδόν 40% μπορεί όμως αν αξιοποιηθεί σωστά να υποστηρίξει δράσεις εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του κόστους της αλιευτικής παραγωγής».
«Αυτή τη στιγμή διέπει την αλιεία ένα απαρχαιωμένο εθνικό πλαίσιο»
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «έχουμε αυτή τη στιγμή ένα απαρχαιωμένο εθνικό πλαίσιο που διέπει την αλιεία» και πρόσθεσε: «Έχουμε μια σειρά από Κοινοτικές οδηγίες, που από τη φύση τους περιορίζουν την αλιευτική δράση, δεν έχουμε όμως πραγματικά δεδομένα ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε την ακριβή κατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων. Πρέπει να έχουμε μια συνεχή και επικαιροποιημένη ροή πραγματικών δεδομένων έτσι ώστε να γνωρίζουμε σε ποια αλιευτικά πεδία μπορούμε να ψαρεύουμε και σε ποια όχι. Χωρίς πραγματικά δεδομένα δεν μπορούμε να προσφύγουμε στην Ε.Ε. και να συζητήσουμε ενδεχόμενες παρεκκλίσεις από τα όσα ισχύουν σήμερα. Λέμε ναι στην προστασία του περιβάλλοντος, λέμε ναι στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών γιατί είμαστε μια μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά με πραγματικά δεδομένα για τη χρήση των αλιευτικών πεδίων».
«Εχουμε ένα Δημόσιο με σημαντικότατες ελλείψεις»
Αναφορά έκανε και στα θέματα της διαχείρισης του προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε αυτή τη στιγμή ένα Δημόσιο με υπηρεσίες που έχουν σημαντικότατες ελλείψεις, μέσα όμως από μια χαρτογράφηση των πραγματικών αναγκών των δημοσίων υπηρεσιών μπορεί να γίνει μια ορθολογικότερη ανακατανομή ώστε να λειτουργήσουν καλύτερα και αποδοτικότερα όλες οι υπηρεσίες με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών».
Οι δημόσιοι οργανισμοί χρειάζονται τεχνοκράτες μάντατζερ
Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τα προβλήματα της ιχθυόσκαλας Καβάλας, τόνισε ότι είναι μείζον θέμα η ποιότητα των διοικήσεων των δημόσιων οργανισμών, λέγοντας ότι χρειάζονται τεχνοκράτες μάνατζερ που θα εργάζονται για το γενικότερο καλό. Χαρακτήρισε αδιανόητο μια ιχθυόσκαλα να διαθέτει πιστοποιητικά διασφάλισης ποιότητας, ειδικά σε μια εποχή που, όπως είπε, το ζήτημα της ασφάλεια τροφίμων είναι σημαντικό, ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να μην λειτουργούν οι μηχανές παραγωγής πάγου μέσα στην ιχθυόσκαλα.
«Μείζον το πώς θα μπορέσουμε να φέρουμε καινούργιο και νέο κόσμο στη θάλασσα»
Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση και την επικοινωνία με τους ανθρώπους της θάλασσας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το μείζον είναι «πώς θα μπορέσουμε να φέρουμε ξανά καινούργιο και νέο κόσμο στη θάλασσα, καθώς είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμάτων στα αλιευτικά σκάφη είναι ξένοι" και πρόσθεσε: «Η αλιεία είναι μια σκληρή δουλειά αλλά είναι μια δουλειά που πληρώνει καλά και μια δουλειά που συνολικά έχει σταθερά εισοδήματα. Πρέπει να γίνεται επιμόρφωση των νέων ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν με την αλιεία. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να έχουμε τόσο μεγάλη ανεργία και να θεωρούμε εξ ορισμού δεδομένο ότι όλα τα πληρώματα είναι ξένοι. Δεν υπάρχουν νέοι άνθρωπο Έλληνες που να ασχολούνται με την αλιεία και το ερώτημα είναι τι έχουμε κάνει εμείς για να προσελκύσουμε τους νέους ανθρώπους, τι κίνητρα τους δώσαμε για ν' ασχοληθούν με την αλιεία. Μια ναυτική χώρα, μια χώρα με μεγάλη ναυτική και αλιευτική παράδοσή δεν μπορεί αν έχει ξένα αλιευτικά πληρώματα».
Επίσκεψη στο ΚΑVALA OIL
Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου της KAVALA OIL (θυγατρική της Energean Oil & Gas) στον θαλάσσιο κόλπο της Καβάλας, όπου ενημερώθηκε για το επενδυτικό και εξορυκτικό έργο της επιχείρησης που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στην περιοχή τα τελευταία τριάντα χρόνια τηρώντας όλα τα διεθνή στάνταρντ για την προστασία του περιβάλλοντος και στηρίζοντας την εθνική οικονομία.
«Ενα χρόνο μετά τις φωτιές της Θάσου, τίποτα δεν έχει γίνει...»
Ακολούθως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε τις καμένες εκτάσεις στο νησί της Θάσου και συγκεκριμένα το ορεινό χωριό Καζαβίτι της Τοπικής Κοινότητας Πρίνου.
Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ υποδέχθηκε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Πρίνο και μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο τον ενημέρωσαν για τα έως στιγμής έργα αποκατάστασης που στο νησί μετά τις πυρκαγιές του περασμένου Σεπτεμβρίου που είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει στάχτη ένα από τα πιο όμορφα πευκοδάση του νησιού στο Καζαβίτι.
Σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη λύπη του και τόνισε: «Η κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Έναν χρόνο μετά τις πυρκαγιές πολύ λίγα έργα αποκατάστασης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος έχουν προχωρήσει, όχι προφανώς με ευθύνη του δήμου [...] Μετά από κάθε δασική πυρκαγιά (πρέπει) να ολοκληρώνονται γρήγορα τα αντιπλημμυρικά και τα αντιδιαβρωτικά έργα. Εδώ έχουμε ένα πευκοδάσος, οπότε η αναγέννηση είναι φυσική. Για να έχουμε όμως φυσική αναγέννηση πρέπει να έχουμε χώμα, γι αυτό πρέπει να προχωρήσουν τα αντιδιαβρωτικά έργα, αλλά και να προστατευτούν οι οικισμοί από βιβλικά φαινόμενα».
«Δεν αρκεί», συνέχισε, «μόνο να έχουμε επισκέψεις των αρμοδίων αμέσως μετά τις πυρκαγιές με ανακοινώσεις για επικοινωνιακούς λόγους. Η αποκατάσταση των ζημιών χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και φροντίδα σε όλα τα επίπεδα. Σε επίπεδο κράτους, δασικών υπηρεσιών, περιφέρειας και δήμων. Για να μπορέσει το φυσικό περιβάλλον να έρθει στην πρότερή του κατάσταση θα χρειαστεί χρόνος και φροντίδα. Για το πρώτο δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, τουλάχιστον να διασφαλίσουμε και να δώσουμε τη δυνατότητα στη φύση να αναγεννηθεί».
Ακολούθως, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Λιμένα της Θάσου. Περπάτησε στον κεντρικό πεζόδρομο και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες, εργαζόμενους στις επιχειρήσεις και καταστηματάρχες.  
Οι κάτοικοι του Λιμένα ενημέρωσαν τον κ. Μητσοτάκη για τα προβλήματα της καθημερινότητας στο νησί και εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον του τόπου.
Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου, όπου ξεναγήθηκε στις αίθουσες με τα εκθέματα, προτού αναχωρήσει με προορισμό την Κεραμωτή για να συνεχίσει την περιοδεία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ