Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Έτσι θα μειώσετε τους λογαριασμούς ρεύματος

Η οικονομικό στενότητα, η κρίση, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις έχει κάνει τους καταναλωτές να είναι πιο προσεκτικοί και να αναζητούν συνεχώς τρόπους για να μειώσουν την κατανάλωση του ρεύματος.

Η επιλογή του νυχτερινού ρεύματος φαίνεται ότι αποτελεί μια καλή επιλογή για πολλούς, καθώς κοστίζει περίπου το 1/3 της ημερήσιας τιμής χρέωσης.

Όμως ποιες ώρες ισχύει το νυχτερινό ωράριο, ποια είναι η διαδικασία χορήγησης και πώς μπορώ να το αλλάξω από συνεχές σε τμηματικό και το αντίστροφο;


Τι ισχύει για το νυχτερινό ρεύμα

-Ποιο είναι το ωράριο εφαρμογής του νυχτερινού τιμολογίου;

Τη χειμερινή περίοδο, το νυχτερινό τιμολόγιο ισχύει από 1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου (02:00-08:00 και 15:00-17:00 για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών, 02:00-08:00 και 15:30-17:30, για τους πελάτες των μη διασυνδεμένων νησιών με τμηματικό ωράριο), ενώ τη θερινή περίοδο από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου (23:00-07:00).


-Αν δεν έχω «νυχτερινό» τι πρέπει να κάνω για να το αποκτήσω;

Καταρχήν πρέπει να γίνουν κάποιες εργασίες στο σπίτι σας αν δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή. Ο ηλεκτρολόγος θα πρέπει να τοποθετήσει ένα καλώδιο το οποίο θα συνδέει το ρολόι της ΔΕΗ με τον πίνακα στο εσωτερικό του σπιτιού σας (σ.σ ειδικά σε παλαιές πολυκατοικίες αυτό μπορεί να είναι επίπονο). Μετά την εγκατάσταση, ο ηλεκτρολόγος θα χορηγήσει μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ότι έγινε η συγκεκριμένη εγκατάσταση. Αυτή τη βεβαίωση θα την πάτε στη ΔΕΗ όπου και θα καταθέσετε τη σχετική αίτηση μαζί με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
*Αστυνομική ταυτότητα
*Αίτηση χορήγησης μειωμένου τιμολογίου
*34 ευρώ (συν ΦΠΑ) για τη συμμετοχή σας στις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται η ΔΕΗ.


-Υπάρχουν άλλοι πάροχοι;

Πλέον νυχτερινό τιμολόγιο, εκτός από τη ΔΕΗ, προσφέρουν και οι περισσότεροι εναλλακτικοί πάροχοι. Το ωράριο του νυχτερινού τιμολογίου καθορίζεται από το ΔΕΔΔΗΕ. Ο καταναλωτής μπορεί να ενημερωθεί σχετικά, απευθυνόμενος στο αρμόδιο γραφείο εξυπηρέτησης για Υπηρεσίες Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, που ανήκει το ακίνητο.


Ποιους συμφέρει

Το οικιακό νυχτερινό τιμολόγιο, σύμφωνα με την ΔΕΗ συμφέρει τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν τις ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα κατά τη διάρκεια της νύχτας (ώρες μειωμένης χρέωσης). Επίσης, συμφέρει σε περίπτωση που η συνολική κατανάλωση, ημέρας και νύχτας, είναι πάνω από 800 kWh (κιλοβατώρες) το τετράμηνο. Τέλος, οικονομικό όφελος προκύπτει όταν η 4μηνιαία κατανάλωση (ημέρας και νύχτας) είναι μικρότερη των 800 kWh, εφόσον η κατανάλωσης της νύχτας είναι τουλάχιστον 150 kWh.

Εντασσόμενος στο νυχτερινό τιμολόγιο, ο καταναλωτής μπορεί να αποκομίσει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από το οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση, προγραμματίζοντας τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών στις ώρες μειωμένης χρέωσης. Φυσικά, όφελος προκύπτει και από τις ηλεκτρικές συσκευές που λειτουργούν όλο το 24ώρο, γιατί το 1/3 της ενέργειας που καταναλώνουν θα χρεώνεται με τη μειωμένη τιμή της νύχτας.


Μιλούν οι αριθμοί

Το 2016 οι αιτήσεις προς τον ΔΕΔΔΗΕ για εγκατάσταση μετρητών νυχτερινού ρεύματος αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με το 2015. Έτσι, έφτασαν τις 60.000 για μονοφασικές συνδέσεις και 40.000 για τριφασικές συνδέσεις.

Η ίδια τάση συνεχίζεται και στο πρώτο πεντάμηνο του 2017 για το οποίο έχουν ήδη συλλεχθεί στοιχεία. Από αυτά, προκύπτει ότι ο ρυθμός των αιτήσεων νυχτερινού ρεύματος αυξάνει επίσης κατά 20%, τόσο στους μονοφασικούς όσο και στους τριφασικούς μετρητές.

Δε λείπουν, όμως, και τα παράπονα, καθώς καταναλωτές αναφέρουν ότι ο ΔΕΔΔΗΕ καθυστερεί σημαντικά να ανταποκριθεί στα αιτήματα εγκατάστασης μετρητών με διπλή καταμέτρηση, ημερήσιου και νυχτερινού ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ