Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Ανασφάλιστα ΙΧ: Εκπνέει η προθεσμία, έρχονται πρόστιμα. Στον αέρα η ευνοϊκή ρύθμιση

Ο χρόνος τελειώνει για όσους κυκλοφορούν ακόμη στους ελληνικούς δρόμους με ανασφάλιστα οχήματα. Την Παρασκευή 14 Ιολίου, λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί προκειμένου να τα ασφαλίσουν χωρίς να πληρώσουν το πρόστιμο – παράβολο των 250 ευρώ.

Μετά όσοι συνεχίσουν να κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα νέα πρόστιμα – παράβολα που κυμαίνονται από 100-250 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος.

Εντός της εβδομάδας, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη με τα πρόστιμα- παράβολα που διαμορφώνονται ως εξής:

- 100 ευρώ για δίκυκλα μέχρι 250 κυβικά εκατοστά.

- 150 ευρώ για δίτροχα πάνω από 250 κυβικά εκατοστά.

- 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά εκατοστά.

- 250 ευρώ για αυτοκίνητα πάνω από 1.000 κυβικά εκατοστά.

Σημειώνεται ότι όσοι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων έχουν ήδη καταβάλει το πρόστιμο-παράβολο των 250 ευρώ και προχώρησαν στην ασφάλιση των οχημάτων τους, το ποσό των 250 ευρώ θα τους επιστραφεί.

Τα λάθη με τα ειδοποιητήρια που απέστειλε η ΑΑΔΕ στους φορολογούμενους μπορεί να προκάλεσαν απίστευτο αλαλούμ αλλά η κίνηση αυτή απέδωσε καθώς εκατοντάδες χιλιάδες κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων έσπευσαν να συμμορφωθούν με τον νόμο. Από την αρχή του έτους, ο αριθμός των ασφαλισμένων οχημάτων αυξήθηκε κατά περίπου 465.000 χιλιάδες ενώ από την 1η Ιουνίου σχεδόν 320.000 κάτοχοι οχημάτων φρόντισαν να τα ασφαλίσουν.

Οδηγίες

Όσοι έλαβαν ειδοποιητήριο για ανασφάλιστο όχημα και δεν έχουν ακόμη τακτοποιήσει τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Περίπτωση κλοπής οχήματος η οποία έχει δηλωθεί στην οικεία Αστυνομική Αρχή, αλλά δεν έχουν ενημερωθεί αντιστοίχως οι βάσεις δεδομένων. Στην περίπτωση αυτή οι πολίτες πρέπει να προσκομίσουν στις υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας απλό φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης της Αστυνομικής Αρχής για τη δήλωση της κλοπής, ώστε να υπάρξει η σχετική καταχώρηση.

Περίπτωση οριστικής διαγραφής του οχήματος λόγω ανακύκλωσής του, με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να προσκομιστεί στις υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας πιστοποιητικό καταστροφής από την ΕΔΟΕ (Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος, Τηλ. 210 6899039, info@edoe.gr) για να ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικής διαγραφής του οχήματος και να γίνει η σχετική ενημέρωση της βάσης δεδομένων.

Περίπτωση οριστικής διαγραφής του οχήματος λόγω ανακύκλωσής του με παρέμβαση του οικείου Δήμου. Εάν το όχημα έχει παραληφθεί πριν την εφαρμογή του ΠΔ 116/2004, πρέπει στις υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας να υποβληθεί βεβαίωση του Δήμου ότι παρελήφθη το συγκεκριμένο όχημα (αριθμός πλαισίου ή αριθμός κυκλοφορίας) και παρεδόθη στον (τότε) ΟΔΔΥ (νυν ΔΔΔΥ) και βεβαίωση του φορέα αυτού για το συγκεκριμένο όχημα (αριθμός πλαισίου ή αριθμός κυκλοφορίας) με την ένδειξη ότι εκποιήθηκε για διάλυση (SCRUP).

Περίπτωση μεταβίβασης του οχήματος, η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ των ενδιαφερομένων πολιτών (πωλητή - αγοραστή) αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Στις περιπτώσεις αυτές η διαδικασία της μεταβίβασης ολοκληρώνεται με την υποβολή, στις υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας, των προβλεπόμενων δικαιολογητικών και την έκδοση άδειας κυκλοφορίας στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη (αγοραστή).

Στον αέρα ακόμα η ευνοϊκή ρύθμιση για τα ανασφάλιστα Ι.Χ.

Στον αέρα βρίσκεται ακόμη η διάταξη του υπουργείου Οικονομικών με την οποία θα πρέπει θα θεσμοθετηθούν μειωμένα πρόστιμα για όσους εντοπίζονται με ανασφάλιστα οχήματα τέσσερις ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας που είχε δοθεί σε 1.150.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ. που είχαν πιαστεί σε έλεγχους μέχρι τις 6 Ιουνίου.

Ως γνωστόν, μετά το σάλο που είχε προκληθεί με τα παράβολα που είχαν σταλεί σε ιδιοκτήτες Ι.Χ. που είχαν πουλήσει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα τους ή είχαν παραδώσει ήδη τις πινακίδες, δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους είχαν εντοπιστεί με ανασφάλιστα οχήματα να τα ασφαλίσουν μέχρι και τις 14 Ιουλίου και να γλιτώσουν το πρόστιμο.

Κλιμακωτά

Παράλληλα η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάστιου προανήγγειλε διάταξη με την οποία θα επιβάλλονται κλιμακωτά πρόστιμα ανάλογα με το είδος και τον κυβισμό του οχήματος Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της υφυπουργού τα νέα παράβολα θα διαμορφωθούν στα 100 ευρώ για τα δίτροχα κάτω από 250cc, στα 150 ευρώ για όλα τα υπόλοιπα δίτροχα, στα 200 ευρώ για Ι.Χ. κάτω από 1.000cc και στα 250 ευρώ για τα υπόλοιπα Ι.Χ.

Παράλληλα σε αυτή τη διάταξη θα προβλεπόταν η διαγραφή των αρχικών παραβόλων που είχαν σταλεί και η επιστροφή των χρημάτων σε περίπου 9.000 φορολογούμενους που είχαν ήδη πληρώσει το παράβολο των 250 ευρώ από τις πρώτες ημέρες μετά την αποστολή τους.

Μέχρι στιγμής, όμως, ούτε όσοι έχουν ήδη πληρώσει τα παράβολα υπάρχει τρόπος να πάρουν τα χρήματά τους πίσω ούτε όμως και το υπουργείο ξέρει πώς να κινηθεί μετά τις 14 Ιουλίου, οπότε λήγει και η προθεσμία που έχει δοθεί για τα ανασφάλιστα οχήματα, αφού η διάταξη δεν έχει ψηφιστεί ακόμη.

Το βέβαιο είναι ότι μετά τη λήξη της προθεσμίας το υπουργείο θα πρέπει να επανελέγξει τη λίστα για να εντοπίσει ποια από αυτά έχουν ασφαλιστεί και παράλληλα θα πρέπει να διορθώσει και τα λάθη που είχαν γίνει στον πρώτο έλεγχο που είχε λήξει στις 6 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, καταβάλλεται προσπάθεια η διάταξη αυτή να ενταχθεί -ως συνήθως- σε οποιοδήποτε από τα νομοσχέδιο βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Βουλή για να λήξει το θέμα, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πού θα «κολλήσει» η διάταξη για τα πρόστιμα των ανασφάλιστών οχημάτων.

300.000 ασφαλίστηκαν

Πληροφορίες από τις ασφαλιστικές εταιρίες θέλουν μέχρι και το τέλος Ιουνίου περισσότεροι από 300.000 ιδιοκτήτες οχημάτων να έχουν ήδη σπεύσει να ασφαλίσουν τα οχήματά τους ώστε να γλιτώσουν από το πρόστιμο. Ωστόσο, από 1, 15 εκατ. ιδιοκτήτες στους οποίους η ΑΑΔΕ είχε αποστείλει τα «μπιλιετάκια» απομένει πολύ μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών που φαίνεται ότι δεν έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως οι εν λόγω ιδιοκτήτες δεν πρόκειται να ασφαλίσουν τα οχήματά τους, καθώς δεν έχουν εξοφλήσει ούτε τα τέλη κυκλοφορίας 2017.

Πάντως, στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου έχει καταγραφεί αύξηση περίπου 15% στην παραγωγή ασφαλίστρων αλλά σε καμία περίπτωση το συγκεκριμένο ποσοστό δεν μπορεί να καλύψει τους περίπου 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων που «φαίνονται» στο σύστημα ανασφάλιστοι.

Δημοσιοποίηση ελέγχων

Ενα θέμα που απασχολεί τα στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών είναι αν και κατά πόσο είναι σκόπιμο να δημοσιοποιούνται (όπως έγινε τον Μάιο) εκ των προτέρων οι περίοδοι που θα γίνονται έλεγχοι για ανασφάλιστα οχήματα. Τούτο διότι με δεδομένη την ευελιξία που έχουν σήμερα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου κάποιοι να σπεύδουν να συνάψουν μηνιαία ή τριμηνιαία συμβόλαια, ώστε το όχημά τους να φαίνεται ασφαλισμένο κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Μάλιστα, τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιριών επισήμαναν στους υφυπουργούς πως δεν είναι δυνατόν να δημοσιοποιούνται πότε θα γίνονται οι έλεγχοι, καθώς τα οχήματα των επιτήδειων θα ασφαλίζονται από 2 έως 6 μήνες και θα κυκλοφορούν κανονικά όλο το χρόνο και βέβαια το σύστημα θα τα «βλέπει» ως ασφαλισμένα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ