Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

ΤΟ ΔΝΤ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΞΟΔΟΥ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ!

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ

Σε θρίλερ εξελίσσεται η προσδοκία της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές. Η κυβέρνηση "παλινωδεί" και πάλι με το πότε χρονικά θα βγει στις αγορές και περιμένει το "κατάλληλο κλίμα" για να μας πει όταν βγει ότι πέτυχε μικρότερο επιτόκιο από το 2014. Ουσιαστικά δηλαδή "ανταγωνίζεται" και περιμένει με δόλωμα το επιτόκιο κάτω του 4.95% του 2014 για να τονίσει ότι το κλίμα στην οικονομία είναι πολύ καλύτερο.

Προσδοκία μάλιστα αποτελεί το γεγονός ότι θέλουν να εξασφαλίσουν την ανανέωση του ομολόγου με τους ίδιους επενδυτές(!) του 2014 κάνοντας έτσι τα πράγματα ακόμα πιο περίεργα...

Πηγές από την Γερμανική πλευρά συστήνουν στην κυβέρνηση να διερευνήσει την έξοδο στις αγορές χρονικά από το φθινόπωρο και μετά, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την αστοχία του κυρίου Τσίπρα στον όλο εγχείρημα. Ενώ θέλουν να έχει βγει νέα κυβέρνηση στην Γερμανία όπου θα καθορίσει και τις εξελίξεις.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση εισπράττει το όχι των Γερμανών και του ΔΝΤ αφού η τρίτη αξιολόγηση εκκρεμεί και το ταμείο  θέλει μέτρα για την βιωσιμότητα του χρέους για να παραμείνει στο πρόγραμμα ή για να είναι μόνο σύμβουλος. Έτσι το ΔΝΤ από την πλευρά του φέρετε να είναι πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναβάλει την έξοδο της χώρας, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg. Το δημοσίευμα του πρακτορείου, που επικαλείται τρεις ανώνυμες πηγές αναφέρει ότι  η ελληνική κυβέρνηση ανέβαλε προς ώρας την έκδοση του ομολόγου λόγω του ανώτατου ορίου χρέους που έχει θέσει το ΔΝΤ. Ο διεθνής οργανισμός, ο οποίος αναμένεται να συζητήσει αύριο μια νέα πιστωτική γραμμή προς την Ελλάδα, έχει ορίσει ανώτατο επίπεδο χρέους που μπορεί να δια κρατά η χώρα.

Πάντως για τους καλά γνωρίζοντες η έξοδος στις αγορές θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο που θα έπρεπε να εξετάζει η κυβέρνηση την παρούσα στιγμή ενώ έγκυροι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι γίνεται για να καλυφθούν άλλα αδιέξοδα και για να αλλάξει η πολιτική ατζέντα με τα όσα τελευταία διαδραματίζονται με το παράλληλο νόμισμα το σύστημα πληρωμών Βαρουφάκη,, εξεταστικές κλπ

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η αντιπολίτευση αναμένεται να σηκώσει υψηλά τους τόνους, με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την περιοδεία του στην Λακωνία να έχει μια σειρά από κρίσιμα πολιτικά ζητήματα να χρεώσει στη κυβέρνηση όπου θα δυναμιτίσουν πολιτικά το κλίμα.
Ήδη η ΝΔ σε ανακοινώσεις της ζητά να βγουν όλα στο φως για να μάθει ο Ελληνικός λαός την αλήθεια.

Άρα το "βγαίνουμε στις αγορές της κυβέρνησης" είναι η στροφή για να αποφευχθούν επικοινωνιακά τα χειρότερα που φέρνει η πολιτική ατζέντα τελευταία. Με την αντιπολίτευση όμως να είναι έτοιμη με τον κ. Μητσοτάκη για σκληρή απάντηση σε όλα τα μέτωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ