Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Λίγο πάνω από 100 μέρες έμειναν μέχρι την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου - Ρώτησε κανείς τον Στανόγεβιτς αν ελπίζει πως θα την δει...;

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι με προπονητή τον Στανόγεβιτς στον ΠΑΟΚ θα γελάσουν και τα τσιμέντα!

Το μόνο σύστημα που δεν μπορεί να παίξει ο ΠΑΟΚ του Στανόγεβιτς είναι αυτό που ο ίδιος θέλει! Το 4-4-2 μετατράπηκε σε 4-2-3-1, με τον Σέρβο σε συνέντευξή του να δίνει απαντήσεις για όλα...

Μπορεί να «έφαγε» δέκα ημέρες, τουλάχιστον, από το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην προσπάθεια του να προσαρμόσει τους ποδοσφαιριστές του στο αγαπημένο του σύστημα «4-4-2», ωστόσο άλλαξε στράτα γιατί διαπίστωσε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Βοήθησε σ’ αυτό η συζήτηση που έκανε με το Λούμπος Μίχελ και τον Παντελή Κωνσταντινίδη και χωρίς να το σκεφτεί αποφάσισε να επιστρέψει σ’ εκείνο το σχηματισμό, που τη δεδομένη χρονική στιγμή και με τα χαρακτηριστικά του ρόστερ, ταιριάζει περισσότερο στους «ασπρόμαυρους», έστω κι αν έχει… άρωμα Ιβιτς.

Η κουβέντα γύρω από το σύστημα της ομάδας ήταν αυτή που κυριάρχησε στη φετινή προετοιμασία στην Ολλανδία. Με τον 43χρονο προπονητή, μετά από 15 μέρες στο Χορστ, να βάζει τα πράγματα κάτω και να δίνει τις δικές του απαντήσεις.

«Από την αρχή ήθελα να παίξω με ένα συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που το λες και το ακολουθείς όταν βλέπεις ότι δεν ταιριάζει. Εχει μεγαλύτερη σημασία να διακρίνεις τα στοιχεία της ομάδας και το πως οι παίκτες αισθάνονται καλύτερα εντός του αγωνιστικού χώρου, με ποιο σχηματισμό και με ποιο σύστημα. Αυτό έκανα, μίλησα μαζί τους, διαισθάνθηκα ότι με το 4-4-2 δε νοιώθουν πολύ άνετα, με τις τοποθετήσεις τους μέσα στο γήπεδο, τους είναι πιο οικείο το σύστημα που ακολουθούσαν τα προηγούμενα χρόνια. Στο παιχνίδι με τον Άγιαξ αγωνιστήκαμε με το 4-2-3-1 και το 4-3-3, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς δεν μπορείς να δοκιμάσεις διαφορετικά συστήματα. Έχουμε τους ποδοσφαιριστές που μπορούν να παίξουν σε διαφορετικές θέσεις για να το κάνουμε, που μπορούν να παίξουν σε διαφορετικές θέσεις και να υπηρετήσουν διαφορετικούς σχηματισμούς, όπως πέρσι, γενικότερα θέλω να βάλω στοιχεία στο παιχνίδι μας. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι παίζει τόσο μεγάλο ρόλο το σύστημα, αλλά είναι πιο σημαντικό να βλέπεις το τι θέλουν και τι μπορούν να υπηρετήσουν μέσα στο γήπεδο».

«Δεν είπα ότι δε θα ξαναπαίξουμε 4-4-2»
Η συζήτηση με τους απεσταλμένους των ελληνικών ΜΜΕ στο ξενοδοχείο «Marriot» του Άμστερνταμ συνεχίστηκε γύρω από τα συστήματα, τα κουτάκια, τα νούμερα, τις θέσεις, με τον Σέρβο τεχνικό να επιμένει γύρω από τα «θέλω» του.

«Κάποιες φορές, ειδικά κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο ανάπτυξης. Στο δεύτερο ημίχρονο με τον Άγιαξ θα μπορούσα να βάλω τον Πέλκα στο αριστερό άκρο, τον Μακ στην επίθεση και να παίζαμε 4-4-2. Αυτό δεν με απασχολεί καθόλου, αντίθετα ψάχνω να βρω που νιώθουν καλύτερα να παίζουν οι ποδοσφαιριστές. Ποτέ δεν είπα ότι δε θα ξαναπαίξουμε 4-4-2, το αντίθετο συμβαίνει, δε το έχουμε βγάλει από το παιχνίδι μας, θα αποτελεί κι αυτό μια επιλογή μας», εξήγησε και επέμενε πάνω σ’ αυτό το κομμάτι προσθέτοντας και την αντίδραση των παικτών του στο φιλικό με τον Αγιαξ.

«Αν κάτι με ικανοποιεί περισσότερο είναι η αντίδραση των παικτών μας όταν ισοφαρίσαμε σε 2-2. Βγήκαν μπροστά και αναζήτησαν ένα ακόμη γκολ, κάναμε τα πάντα κι αυτό είναι που θέλω. Δεν έχει σημασία το σύστημα. Ασφαλώς, μου αρέσει περισσότερο και προτιμώ το 4-4-2, γιατί έχεις μια γρηγορότερη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση ή το αντίθετο. Αυτή την στιγμή έχουμε ποδοσφαιριστές που είναι καλοί με την μπάλα στα πόδια και όχι τόσο καλοί στο να τρέξουν και να παίξουν στο χώρο, οπότε οφείλεις να δεις ποιες είναι οι κατάλληλες θέσεις των ποδοσφαιριστών σου μέσα στο γήπεδο. Δεν είναι καλό ότι έχουμε μόλις 15-20 λεπτά καλής εικόνας, αλλά θα δουλέψουμε για να το βελτιώσουμε κι αυτό το κομμάτι», υποστήριξε.

«Να αποκτήσει η ομάδα το δικό μου στυλ»
Στα 43 του ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς, ύστερα από επτά – οκτώ γεμάτα προπονητικά χρόνια, δύσκολα θα αλλάξει λογική και προσέγγιση γύρω από το επιθετικό ποδόσφαιρο. Αναγνωρίζει ότι το δικό του στυλ παιχνιδιού εμπεριέχει περισσότερο ρίσκο, ο ΠΑΟΚ ουκ ολίγες φορές βρέθηκε εκτεθειμένος απέναντι στον αντίπαλο, αλλά αυτό δεν τον τρομάζει.

«Έχω μια άλλη οπτική για το πως πρέπει να παίζουμε. Το να έβαζα πέντε αμυντικούς και να τραβούσα την άμυνα μας πίσω στο φιλικό με τον Αγιαξ, αυτό δεν σημαίνει για μένα τίποτα απολύτως. Θα μπορούσα όταν το σκορ ήταν 2-2 να βάλω τον Μαλεζά και τον Πούγγουρα, να έληγε το ματς με αυτό το σκορ ή στο τέλος να έβαζε ένα γκολ ο Άγιαξ και να κέρδιζε. Πάλι αυτό δε θα σήμαινε τίποτα σ’ ένα φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας.

Η φιλοσοφία μου είναι να παίζουμε ψηλά, αυτό καταλαβαίνω ότι έχει μεγαλύτερο ρίσκο, είμαστε πιο ανοικτοί στην άμυνα, δεν παίξαμε με τον Άγιαξ για να πάρουμε το αποτέλεσμα, αλλά για να δούμε πράγματα για το μέλλον. Δεν μπορείς τη μια μέρα να λες στους παίκτες “παίξτε άμυνα” και την επόμενη να τους ζητάς “παίξτε επίθεση”, δεν παίζουν στο playstation, πρέπει να ακολουθούν μια συγκεκριμένη φιλοσοφία και η δική μου φιλοσοφία είναι να προσπαθούμε να πρεσάρουμε τον αντίπαλο κι αυτό το δοκιμάσαμε εναντίον του Άγιαξ. Πρέπει να αποκτήσει η ομάδα το στυλ που εγώ θέλω να παίζει, με μεγαλύτερη ισορροπία. Θα προσπαθήσω να το κάνω και θα το κάνω στο τέλος. Ξαναλέω ότι τα επίσημα παιχνίδια είναι κάτι διαφορετικό απ’ ότι τα φιλικά, ειδικά όταν σε δύο αγώνες παίζεται η πρόκριση στον επόμενο γύρο».


«Σε δέκα μέρες θα ξέρω για τους στόχους»
Το φιλικό με την Ανόρθωση αποτελεί ένα σημαντικό τεστ για τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, όχι μόνο για το επερχόμενο παιχνίδι με την Ολιμπίκ Ντόνετσκ, αλλά για τον πρώτο -οριστικό- έλεγχο, που θα παραδώσει ο Σέρβος προπονητής στη διοίκηση. Η αξιολόγηση του ρόστερ έγινε κατά ένα μεγάλο ποσοστό στο διάστημα της παραμονής στην Ολλανδία, αλλά η τελική ετυμηγορία θα προκύψει μετά από το ματς της Παρασκευής στην Τούμπα. Το πολύ να πάει μέχρι και το πρώτο ματς κόντρα στους Ουκρανούς.

Ο Στανόγεβιτς στη συζήτηση με τον κ. Σαββίδη, που θα ακολουθήσει, θα μιλήσει ανοικτά και θα είναι σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα «ο δικός του ΠΑΟΚ μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα;».

«Για να είμαι ειλικρινής είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση. Θα κάνω τα πάντα για να κερδίσουμε το πρωτάθλημα, γι’ αυτό ήρθα στον ΠΑΟΚ, αλλά δε θέλω να δώσω ψεύτικες ή όχι υποσχέσεις στον κόσμο. Αν με συναντούσε τώρα ένας φίλαθλος της ομάδας στο δρόμο και με ρωτούσε κάτι τέτοιο δε θα είχα κάτι να τον απαντήσω. Όμως, μετά από δέκα ημέρα θα μπορώ, αφού πρώτα δω και τα επόμενα παιχνίδια, μιλήσω με τον πρόεδρο και θα μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα προς τα που πηγαίνει αυτή η ομάδα».

«Ετοιμοι με την Ολιμπίκ Ντόνετσκ»
Ο Σέρβος παραδέχεται πως «η συνολική εικόνα της ομάδας στην Ολλανδία δεν ήταν η αναμενόμενη», έχει όμως εξηγήσεις και απαντήσεις στην ερώτηση γιατί έγινε αυτό. Κι όπως λέει στο πρώτο επίσημο ματς της χρονιάς ο ΠΑΟΚ θα είναι έτοιμος. «Είμαι ένας νέος προπονητής σ’ αυτή την ομάδα», λέει ο Στανόγεβιτς, που σ’ αυτές τις 15 ημέρες της προετοιμασίας, «ήθελα να κάποια πράγματα, να προσαρμοστώ και εγώ στα δεδομένα του συλλόγου».

Εκεί, που ποντάρει είναι στην ομοιογένεια των ποδοσφαιριστών του «Δικεφάλου, καθώς όπως εξηγεί: «βρίσκονται πολύ χρόνο μαζί και γνωρίζει ο ένας τον άλλον, θεωρώ ότι θα ήταν και θα είναι έτοιμοι για τα πρώτα επίσημα μας ακόμη κι αν δεν υπήρχε προπονητής που λέει ο λόγος. Όταν έρθει η ώρα για το πρώτο επίσημο ματς πιστεύω ότι θα είναι έτοιμοι, έτσι όπως εγώ θέλω να είναι…».


«Πρέπει να γίνουμε πιο συμπαγής»
Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας επί ολλανδικού εδάφους με το φιλικό παιχνίδι εναντίον του Άγιαξ, όπου είχε ένα καλό τριαντάλεπτο, αλλά εμφάνισε στο γήπεδο τις γνωστές (αμυντικές κι όχι μόνο…) αδυναμίες, που έχει ως ομάδα. Για τον σημερινό προπονητή του «Δικεφάλου» δεν παίζει κανένα ρόλο τα αποτελέσματα των φιλικών αγώνων.

«Απέναντι στον Άγιαξ ήταν το πρώτο παιχνίδι που δείξαμε κάποια καλά στοιχεία στην ανάπτυξη, ωστόσο δείξαμε να έχουμε προβλήματα στο κομμάτι τις αμυντικής λειτουργίας. Ήθελα να δω κάποια συγκεκριμένα πράγματα γι’ αυτό και αγωνιστήκαμε έτσι, αν το παιχνίδι ήταν επίσημο η διάταξη της ομάδας θα ήταν τελείως διαφορετική. Θέλω να δουλέψω λίγο ακόμη προκειμένου η ομάδα να γίνει πιο συμπαγής, πιο σκληρή πιο δυνατή στην αμυντική συμπεριφορά της».


 «Μετά την Ανόρθωση για μεταγραφές»
Ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς φρόντισε να μάθει το ρόστερ της ομάδας και τις αδυναμίες του. Η ενίσχυση με Μακ και Ρέι κρίνεται σημαντική, ενώ οι επόμενες δύο μεταγραφικές κινήσεις θα γίνουν μετά το φιλικό με την Ανόρθωση, όταν και θα έχει ξεκάθαρη εικόνα για το ρόστερ και θα μιλήσει με τον Ιβάν Σαββίδη.

«Όταν ήρθα είχε γίνει η κουβέντα για τον Μακ τον οποίο και αποκτήσαμε αλλά επισημάναμε με τη διοίκηση και την ανάγκη της απόκτησης ενός τερματοφύλακα που επίσης ήρθε. Συμφωνήσαμε λοιπόν ότι εφόσον γίνουν αυτές οι δυο μεταγραφές, θα ολοκληρωνόταν το βασικό στάδιο της προετοιμασίας και θα βλέπαμε τις επόμενες κινήσεις μας, όπως και θα γίνει. Εδώ θέλω να σημειώσω και κάτι. Κάθε ομάδα χρειάζεται ενίσχυση ώστε να βελτιώνει το ρόστερ της. Για παράδειγμα ακόμη και η ομάδα που κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ ή το πρωτάθλημα, κάνει μεταγραφές και αναβαθμίζει το ρόστερ της. Εγώ είμαι ευχαριστημένος από το έμψυχο υλικό της ομάδας μου, αλλά είναι καλό να υπάρχει ενίσχυση σε κάθε θέση. Μέχρι τώρα πήραμε το Μακ και το Ρέι και μετά το ματς με την Ανόρθωση θα συζητήσουμε με τον ιδιοκτήτη για τις επόμενες μεταγραφές».

Η κουβέντα για Μακ, Ρέι και Πέδρο Ενρίκε
Η ενίσχυση των «ασπρόμαυρων» θα συνεχιστεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, με την απόκτηση δύο ή και τριών ποδοσφαιριστών, που θα έρθουν να πλαισιώσουν τους τέσσερις νεοαποκτηθέντες (Λημνιός, Λεβέκ, Μακ, Ρέι) ποδοσφαιριστές.

Μέχρι στιγμής ο Ρόμπερτ Μακ ξεχωρίζει αν και όπως επισημαίνει ο Σέρβος τεχνικός «δεν είναι ακόμη έτοιμος, καθώς προέρχεται από μια σεζόν που στο δεύτερο μισό κομμάτι της δεν αγωνιζόταν, είναι φυσιολογικό χρειάζεται λίγο χρόνο. Όμως, ακόμη και έτσι κόντρα στον Άγιαξ, είχε 15-20 λεπτά καλής παρουσίας, δημιούργησε μια δυο ευκαιρίες, είχε μια ασίστ, ασφαλώς και θα μας βοηθήσει και σύντομα θα γίνει ξανά ο παίκτης τον οποίο θυμάται ο κόσμος του ΠΑΟΚ».

Ο Ροντρίγκο Ρέι μπήκε αμέσως στα βαθιά και… κολύμπησε. «Είμαι ικανοποιημένος από όσα μας έδειξε», παραδέχθηκε ο Στανόγεβιτς. Αναφερόμενος στον Αργεντινό γκολκήπερ, που είχε τη δική του στιγμή στο φιλικό με τον Αγιαξ αποκρούοντας το πέναλτι του Χούντελάαρ. «Η απόκρουση του πέναλτι, άλλαξε τη ροή του φιλικού, ενώ όπως τονίσει ο προπονητής του «ήταν καλός παίζοντας την μπάλα με τα πόδια, πρέπει πάντως να μάθει να συνεργάζεται με τους παίκτες οι οποίοι αγωνίζονται μπροστά του, να βγάλουν κάποιους συνδυασμούς βοηθώντας να ξεκινήσει η ανάπτυξη από πίσω».

Σ’ ότι αφορά τον Πέδρο Ενρίκε «δίνει πάντα το 200% μέσα στο γήπεδο. Δίνει ξεχωριστή ενέργεια στο παιχνίδι». Αυτή, πάντως, είναι η μία όψη του νομίσματος, καθώς υπάρχει σε έντονο βαθμό και η άλλη. Ποια; Αυτή που «τρελαίνει» κάθε προπονητή. «Θα πρέπει να παίζει ένα πιο συνδυαστικό ποδόσφαιρο, να γίνει πιο συνεργάσιμος με τους συμπαίκτες του, ωστόσο είναι πολύ σημαντικός και μας βοηθάει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ