Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Χαμός στο Twitter με τον «κακό πρωθυπουργό»

Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων τον... εξαφάνισε από το κείμενο του Θεοτοκά και αυτό ήταν αρκετό για τους χρήστες του διαδικτύου που προσέγγισαν το θέμα με χιούμορ αλλά και με αρκετή δόση κριτικής, για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό

Η είδηση για την αλλοίωση του κειμένου του Γ. Θεοτοκά που δόθηκε στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ που εξετάστηκαν τη Δευτέρα (05/06/2017) στη Νέα Ελληνική Γλώσσα... δεν πέρασε φυσικά απαρατήρητη από τους χρήστες του διαδικτύου. Για την ακρίβεια αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί των χρηστών του. Από το πρωί και μέχρι αργά χθες το βράδυ δεκάδες ήταν οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον εξαφανισμένο... «κακό πρωθυπουργό».

Ειδικά το twitter πήρε φωτιά, με τους χρήστες του να προσεγγίζουν το θέμα με χιούμορ αλλά και με αρκετή δόση κριτικής, για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

Οι χρήστες του διαδικτύου αντιμετώπισαν το συγκεκριμένο θέμα με αρκετή δόση ειρωνείας γράφοντας μεταξύ άλλων :

- «Κόπηκε το "κακός πρωθυπουργός" του Θεοτοκά από τις Πανελλήνιες. Οι μικροαστοί δεν κατανοούν ότι κάθε... λαϊκός ηγέτης είναι... Πεφωτισμένος!»
- «Νομίζουν πως αν εξαφανίσουν τον όρο κακός ή αποτυχημένος πρωθυπουργός, θα καταφέρουν να τον διασώσουν....»
- #Θεοτοκάς Τι τρόικα τι θεσμοί, τι κακός πρωθυπουργός τι κακός επιστήμονας, τι μνημόνιο τι συμφωνία. Όλα είναι ''δημιουργική λογοκρισία''.
- Πίσω απ τις λέξεις. Κρύβεται ο Αλέξης #κακός_πρωθυπουργός #syriza_xeftiles
- Κούφος επιστήμονας και κακός πρωθυπουργός = κακός επιστήμονας ...








Τι έγινε με το κείμενο του Θεοτοκά

Το κομμάτι του Θεοτοκά που έπεσε στις εξετάσεις είναι από ένα κείμενό του από το βιβλίο «Στοχασμοί και Θέσεις» που δημοσιεύθηκε το 1956. Πρόκειται για τις παραινέσεις ενός πατέρα προς τον 20χρονο γιο του.

Σε ένα σημείο του κειμένου αναφέρει: «Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κούφο πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό».

Το κείμενο που δόθηκε στους υποψηφίους στο σημείο αυτό αναφέρει: «Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κακό επιστήμονα».Αντικαταστάθηκε, δηλαδή, ο «κουφός πρύτανης και ο κακός πρωθυπουργός» με τον «κακό επιστήμονα»!

Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων παραδέχθηκε τη διασκευή στο κείμενο του Θεοτοκά!

Με τη μεγαλύτερη φυσικότητα του κόσμου, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων παραδέχθηκε ότι διέγραψε τη φράση περί κακού πρωθυπουργού διασκευάζοντας κείμενο του Θεοτοκά που δόθηκε στους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. 

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, που επιλέγονται από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, έφτασαν στο σημείο να αναφέρουν στην επίσημη ανακοίνωσή τους πως είναι πάγια τακτική η διασκευή λογοτεχνικών κειμένων προκειμένου να διευκολύνεται η διατύπωση των... κατάλληλων ερωτημάτων.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά ανέφερε: «Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κούφο πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό». Όμως η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων αποφάσισε να προβεί σε δημιουργική ανάγνωση που αγγίζει τα όρια της λαθροχειρίας διορθώνοντας το πρωτότυπο κείμενο ως ακολούθως: «Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κακό επιστήμονα».

Τώρα πώς αυτή η αλλαγή διευκολύνει τη διατύπωση των ερωτημάτων αν δεν βοηθά όσους θα ήθελαν να... αποθεώσουν τον πρωθυπουργό ακόμη και μέσω της μεθόδου της παραχάραξης των λογοτεχνικών κειμένων είναι ένα άλλο ερώτημα.

Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων υποστηρίζει ότι η διασκευή ήταν... αναγκαία για να ανταποκρίνονται στα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα του προγράμματος σπουδών της Νεοελληνικής Γλώσσας κι προσθέτει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ