Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Tο μυστικό για την τέλεια μπαγκέτα

Μια φρέσκια μπαγκέτα και λίγο καλό τυρί είναι σίγουρα ένας απολαυστικό συνδυασμός. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι όλες οι μπαγκέτες ίδιες. Κάποιες έχουν πιο μαστιχωτή υφή, άλλες είναι πιο τραγανές, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να είναι ελαφριές ή πιο πυκνές.

Η υφή τους και το άρωμά τους μπορεί να ποικίλλουν όσο και η γεύση τους κι επειδή πολλοί μπερδεύονται, ας δούμε τι λένε οι ερευνητές από (πού αλλού;) τη Γαλλία, οι οποίοι καταλήγουν στο τι κάνει μια μπαγκέτα ιδανική.

Η αντίληψη του φαγητού είναι μια σύνθετη έννοια, καθώς όταν μασάμε μια τροφή, δεν τη γευόμαστε μόνο με τη γλώσσα μας, αλλά αισθανόμαστε την υφή της με το στόμα μας και τη μυρίζουμε από τη μύτη μας. Στη μυρωδιά, όμως, παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γεωργίας, AgroParisTech, θέλησαν να μάθουν πώς η υφή μιας μπαγκέτας επηρεάζει την απελευθέρωση των μορίων που επηρεάζουν την όσφρηση.

Η ομάδα των ερευνητών αγόρασε ή έψησε μερικές μπαγκέτες για όσους θα τις δοκίμαζαν και πραγματοποίησε μετρήσεις στη μύτη τους, ενώ αυτοί δοκίμαζαν διαφορετικά δείγματα. Οι εθελοντές έπρεπε να φορούν γυαλιά με μεταλλικούς σωλήνες που έμπαιναν στη μύτη τους και συνδέονταν με ένα μεγάλο μηχάνημα.

Αυτό που φάνηκε να παίζει σημαντικό ρόλο ήταν το πόσο σφιχτό ήταν το ψωμί και πόσο εύθραυστη ήταν η κόρα. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στο ότι τα σφιχτά ψωμιά προκαλούσαν περισσότερη ανάγκη για μάσηση και όσο μασάμε, απελευθερώνονται περισσότερες μυρωδιές που αυξάνουν τη γεύση και κάνουν την εμπειρία του ψωμιού τόσο ιδιαίτερη.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Lesaffre, μια γαλλική εταιρία ζύμης, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στα αποτελέσματα, αλλά η αλήθεια είναι ότι μια τραγανή μπαγκέτα είναι πάντα λαχταριστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ