Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Eurogroup: Σταδιακή εκταμίευση δόσης 8,5 δισ. ευρώ χωρίς ρύθμιση χρέους

Δέσμευση της Αθήνας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2% από το 2013 έως το 2060! - Η πρώτη υποδόση των 7,7 δισ. € θα δοθεί αρχές Ιουλίου εκ των οποίων τα 6,9 δισ € θα πάνε στους δανειστές - Στον αέρα το θέμα του QE (ποσοτική χαλάρωση) - Τι δήλωσαν Ντάισελμπλουμ- Ρέγκλινγκ - Λαγκάρντ

Σε συμφωνία για την εκταμίευση δόσης 8,5 δισ. ευρώ μόνο από την ευρωπαϊκή πλευρά σε δύο τμήματα και περισσότερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος κατέληξε το Eurogroup.

Το ΔΝΤ όπως θα μπει στο πρόγραμμα ως τις 27 Ιουλίου αλλά δεν θα εκταμιεύσει δόση (2 δισ. ευρώ θα είναι αναμονή) καθώς παρά τις περαιτέρω διευκρινίσεις για το χρέος επιμένει ότι δεν είναι βιώσιμο.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα για το χρέος» ξεκαθάρισε η Κριστίν Λαγκάρντ για είναι το χρεος βιώσιμο μακροπρόθεσμα. «Είναι μια διαδικασία που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν αλλά όχι πρόσφατα» είπε η κυρία Λαγκάρντ για το πρόγραμμα χωρίς λεφτά που έχει προσφερθεί τη δεκαετία του 1980 στο Ζαίρ τη Μαδαγασκάρη, το Μεξικό και την Αργεντινή. «Είναι η δέυτερη καλύτερη λύση και όχι μια κακή λύση» είπε η κυρία Λαγκάρντ για το συνολικό πακέτο.

Το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα τρέχει για 14 μήνες και θα έχει «κάβα» ένα ποσό 2 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα για το χρέος δεν επαρκούν επίσης για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που ήταν ο βασικός στόχος της κυβέρνησης.

Μετά την έγκριση από τα ευρωπαϊκα κοινοβούλια δόση 7,7 δισ. ευρώ αναμένεται στις αρχές Ιουλίου. Από αυτά τα χρήματα 6,9 δισ. ευρώ θα δοθούν για εξυπηρέτηση χρέους και μόλις 800 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου. Άλλα 800 εκατ. ευρώ θα δοθούν το Φθινόπωρο  μετά από «κόσκινο» της τρόικας για να διαπιστωθεί αν συνεισφέρει και η Ελλάδα με τους δικούς της πόρους στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων.

Ο επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι τα 140 προαπαιτούμενα είναι «η μεγαλύτερη λίστα προαπαιτούμενων ενεργειών που έχει εφαρμόσει ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο».

Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί τόνσιε ότι «πρέπει να χαιρετίσουμε το κουράγιο του Γιώργου Χουλιαράκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ