Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

ESM: Πρώτα η εφαρμογή του προγράμματος, μετά τον Αύγουστο του '18 το χρέος

Γρήγορες ενέργειες για να ξεκλειδώσει η δόση του Ιουνίου ζητά ο επικεφαλής οικονομολόγος του μηχανισμού σταθερότητας Ρολφ Στράους

Μήνυμα στην Αθήνα ότι η όποια απόφαση για ελάφρυνση του χρέους θα ληφθεί μετά τον Αύγουστο του 2018 και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στέλνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Ρολφ Στράους με συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Expansion.

Όπως τονίζει οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη δείξει στο παρελθόν ότι είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα του χρέους τονίζοντας ότι «οι ευνοϊκοί όροι που έχουν ήδη προσφερθεί στην Ελλάδα ισοδυναμούν με μείωση κατά 40% του χρέους που διακρατούν οι Ευρωπαίοι δανειστές». «Αυτές είναι πολύ βιώσιμες μειώσεις για την Ελλάδα και δεν αποτελούν επιπλέον κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογουμένους» προσθέτει ο κ. Στράους.

Εκφράζει, δε, την πεποίθηση ότι όλες οι αποφάσεις για να «ξεκλειδώσει» η καταβολή της δόσης μπορούν να ληφθούν τον Ιούνιο μετά το επόμενο Eurogroup «αλλά πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα».

Κατά τον ίδιο στο τελευταίο Eurogroup έγινε καλή πρόοδος καθώς η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα πολύ εντυπωσιακό μεταρρυθμστικό πακέτω 140 μέτρων που κλείνει τη δεύτερη αξιολόγηση καθώς η Ελλάδα εφαρμόζει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. «Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια συζήτηση σχετικά με τη βιώσιμη στρατηγική που θα διασφαλίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ώστε το ΔΝΤ να καταλήξει στο δικό του πρόγραμμα. Είχαμε μια καλή πρώτη συζήτηση αλλά όχι αποτέλεσμα ακόμα» προσθέτει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM.

Στην ερώτηση για το αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα για το χρέος της Ελλάδας ο κ. Στράους απαντά ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη κάνει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Ο ίδιος επικεντρώνεται στους ευνοϊκούς όρους δανεισμού σε σύγκριση με τους όρους της αγοράς που δημιούργησε εξοικονόμηση ύψους 6% στο ΑΕΠ του 2016 «και αυτό βοήθησε σημαντικά στη βιωσιμότητα του χρέους». «Ωστόσο υπάρχουν νέα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αν κριθεί απαραίτητο και αν η Ελλάδα συμμορφώνεται με το πρόγραμμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται μια επιπλέον αναβολή στα επιτόκια και την επέκταση της ωρίμανσης των δανείων» συμπληρώνει ο Στράους.

Όσον αφορά τέλος το πότε η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές ο οικονομολόγος του ESM αφού ξεκαθαρίζει ότι πρόγραμμα αυτή τη στιγμή δεν επικεντρώνεται στο σχεδιασμό νέων μέτρων αλλά στην εφαρμογή τους, στη συνέχεια αρκείται στο ότι η έξοδος στις αγορές θα συμβεί «αν η Ελλάδα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της μέσω των μεταρρυθμίσεων» προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση «η Ελλάδα θα έχει πολλές ευκαιρίες». «Αλλά αυτό δεν θα το αποφασίσουμε εμείς αλλά η κυβέρνηση. Χρειάζεται πάντα μια προσεκτική προετοιμασία, πολύ περισσότερο στην περίπτωση της Ελλάδας καθώς πρέπει να οργανωθεί η βάση των επενδυτών» καταλήγει ο κ. Στράους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ