Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Να τι θα σου συμβεί αν σε δαγκώσει μια μαύρη χήρα

Η μαύρη χήρα είναι γνωστή για τη σεξουαλική πρακτική του κανιβαλισμού του αρσενικού μετά το ζευγάρωμα, μιας και η φύση μπορεί κάποιες φορές να γίνει ιδιαιτέρως σκληρή.

Και βέβαια παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς το δάγκωμά της επιφέρει παράλυση και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και θάνατο στον άνθρωπο.

Την αναγνωρίζουμε από το κατάμαυρο χρώμα της και εκείνο το κόκκινο σημείο κάτω στην κοιλιά της. Ζει παντού στον κόσμο, εκτός από την Ανταρκτική, και το δηλητήριό της, γεμάτο νευροτοξίνες, είναι 15 φορές πιο δυνατό από του κροταλία.

Το μόνο ευτύχημα στην περίπτωσή της είναι πως μόνο το θηλυκό δαγκώνει. Κάτι που φτάνει και περισσεύει φυσικά, καθώς να τι θα συμβεί αν τύχει να γίνουμε θύμα της και δεν μας χορηγήσουν γρήγορα το αντίδοτο.



Μέσα στα πρώτα 15 λεπτά, όσο το δηλητήριο αρχίζει και μπαίνει στο νευρικό μας σύστημα, θα νιώσουμε πόνο και σπασμούς στην περιοχή γύρω από το δάγκωμα.

Στην πρώτη ώρα, οι μηροί, η πλάτη και οι ώμοι θα εμφανίσουν κι αυτά σπασμούς, καθώς το δηλητήριο αναγκάζει το νευρικό σύστημα να απαλλαγεί από τους νευροδιαβιβαστές που κρατούν λειτουργικούς τους μυς. Κάτι που κάνει την όρθια στάση, ακόμα και το να κάθεσαι, ιδιαιτέρως απαιτητικό.

Και μετά αρχίζουν τα πραγματικά δεινά. Για τις επόμενες δύο ώρες, το θύμα θα βιώσει οξύ πόνο και η κοιλιά του θα γίνει άκαμπτη. Μέχρι τη 12η ώρα μετά το δάγκωμα, η αναπνοή θα έχει γίνει δύσκολη, οι σπασμοί θα έχουν γενικευτεί στο σώμα και το δέρμα θα έχει πληγεί κι αυτό από το δηλητήριο, ενώ δεν αποκλείεται το θύμα να βιώσει και παραισθήσεις.



Μετά τις 12 ώρες, τα συμπτώματα θα καταλαγιάσουν, αν και πραγματική βελτίωση της κατάστασης δεν θα νιώσεις παρά μερικές μέρες αργότερα. Η μυϊκή αδυναμία πάντως και οι σπασμοί μπορεί να συνεχιστούν ακόμα και για βδομάδες ή και μήνες.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι μπαίνουν σε περιπέτειες κάθε χρόνο μετά το άτυχο συναπάντημά τους με μια μαύρη χήρα. Το δηλητήριό της πάντως σπανίως προκαλεί θάνατο σε υγιείς ενήλικες, σε εξασθενημένους οργανισμούς όμως το πράγμα μπορεί να γίνει απείρως πιο επικίνδυνο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ