Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Γλίτωσε χρήμα από το ρεύμα τώρα!

Με τη ορθή χρήση των λευκών συσκευών, βασισμένη στην υπόδειξη των ενεργειακών ετικετών τους, την αντικατάσταση των παλιών λαμπτήρων με LED και την τοποθέτηση αισθητήρων παρουσίας αποφεύγεις τις σπατάλες ρεύματος που εκτοξεύουν τους λογαριασμούς σου!

  • Λευκές συσκευές που δεν καίνε!
Οι λειτουργικές και οικονομικές ανάγκες κάθε καταναλωτή διαφέρουν, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η αναζήτηση της καταλληλότερης λευκής συσκευής.
Η επιλογή αυτή έχει ένα «κλειδί» στην περίπτωση των συσκευών που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα: την ανάγνωση της ετικέτας ενεργειακής απόδοσης.
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι να επιλέξετε εκείνες τις έξυπνες λευκές συσκευές που θα καλύπτουν επακριβώς τις ανάγκες σας.

Η οικονομία και η απόδοση μίας ηλεκτρικής λευκής συσκευής βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την ενεργειακή τους ετικέτα, η οποία και υποδεικνύει ουσιαστικά τον τρόπο λειτουργίας της και συγκεκριμένα, πόσο ενεργοβόρα είναι η κάθε συσκευή. Τις ενεργειακές ετικέτες τις έχει θέσει ως υποχρέωση η Ευρωπαϊκή Ένωση για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας και μείωσης των ρύπων και πλέον βρίσκονται συνήθως στο σύνολο των οικιακών -και όχι μόνο- συσκευών. Σκοπός τους είναι να βοηθήσουν τους καταναλωτές να επιλέξουν τα πιο ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα παρέχοντας ένα είδος σύγκρισης μεταξύ των διάφορων μοντέλων.

Οι λευκές συσκευές που φέρουν ετικέτες ενεργειακής απόδοσης είναι σε κατηγορίες, οι παρακάτω:
- Κουζίνες
- Πλυντήρια ρούχων
- Στεγνωτήρια ρούχων
- Ψυγεία και καταψύκτες
- Πλυντήρια πιάτων

  • Εμπιστεύσου τη νέα Ενεργειακή Σήμανση
Σύμφωνα με τον κανονισμό 2011/626/ΕΕ που συμπληρώνει την οδηγία 2010/30/ΕΕ, τα κλιματιστικά συστήματα ταξινομούνται σε κλάσεις ενεργειακής απόδοσης με βάση ένα νέο σύστημα ενεργειακής σήμανσης το οποίο εισάγει τρεις νέες κλάσεις: Α+, Α++, Α+++.

Οι αναθεωρήσεις στα σημεία μέτρησης και τους υπολογισμούς του εποχικού βαθμού ενεργειακής απόδοσης (SEER) και του εποχικού συντελεστή απόδοσης (SCOP) επέφεραν αλλαγές στον τρόπο ταξινόμησης των κλιματιστικών συστημάτων σε κλάσεις ενεργειακής απόδοσης.

  • Αντικατάστησε τα παλιά σου φώτα με λάμπες LED  για μεγαλύτερη εξοικονόμηση!
Σε κάθε σπίτι ή επαγγελματικό χώρο, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, είναι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος, ο λογαριασμός ΔΕΗ.
Η αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας, αλλά κυρίως η αύξηση στους συντελεστές των κυμαινόμενων χρεώσεων, συντελούν στην αύξηση του τελικού λογαριασμού.

Ένα σημαντικό σημείο που συνήθως δεν προσέχουμε, είναι οι κυμαινόμενες χρεώσεις, που αφορούν στη χρήση του δικτύου, σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, στο ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων κ.λπ.
Οι χρεώσεις αυτές γίνονται με βάση συντελεστές, σε σχέση με το σύνολο των kWh που έχουν καταναλωθεί.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν εύκολα, ότι για να μπορέσουμε να μειώσουμε τους λογαριασμούς ΔΕΗ, πρέπει να μειώσουμε σημαντικά και σε μόνιμη βάση τις kWh που καταναλώνουμε.
Μία από τις κυριότερες κατηγορίες κατανάλωσης ενέργειας, στην οποία δυστυχώς δεν δίνουμε τη βαρύτητα που πρέπει, είναι ο φωτισμός.

Η κατανάλωση ενέργειας σε αυτό τον τομέα ενός κτιρίου ανέρχεται περίπου στο 20-30% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού.
Η εξοικονόμηση ενέργειας από το φωτισμό αποτελεί, επομένως, σημαντική παράμετρο στη συνολική προσπάθεια για μειωμένα έξοδα.

Εύλογα δημιουργούνται διάφορα ερωτήματα σχετικά με το φωτισμό: ποιους λαμπτήρες θα πρέπει να χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας, στα γραφεία, στα καταστήματα, με τι κριτήρια θα πρέπει να τους επιλέγουμε, τι τελικά θα πετύχουμε, κ.λπ.

  • Συνδύασε τις LED με τις παρακάτω συσκευές και θα σε οδηγήσουν σε αυξημένη εξοικονόμηση ενέργειας
 - Αισθητήρες φωτισμού: Οι αισθητήρες φωτισμού χρησιμοποιούνται για την αυτόματη απενεργοποίηση του λαμπτήρα όταν πλέον ο φυσικός φωτισμός επαρκεί.
- Αισθητήρες παρουσίας: Οι αισθητήρες παρουσίας μπορούν να αντιληφθούν πότε υπάρχει στον χώρο ανθρώπινη παρουσία, έτσι ώστε να απενεργοποιούνται αυτόματα όταν δεν ανιχνευθεί κίνηση στο χώρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Συνδυάζονται εύκολα με χρονοδιακόπτες, τόσο για την εξοικονόμηση ενέργειας όσο και για την διευκόλυνση του χρήστη
- Χρονοδιακόπτες: Οι χρονοδιακόπτες χρησιμοποιούνται για χώρους όπου απαιτείται ανθρώπινη παρουσία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα τα κλιμακοστάσια.
- Ροοστάτες: Ο ροοστάτης (ή Dimmer) είναι στην ουσία μεταβάλλει την καταναλισκόμενη ισχύ του λαμπτήρα με τον δικό σας χειρισμό, εξοικονομώντας ενέργεια. Οι ροοστάτες διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με την ισχύ τους και με το είδος του φορτίου που ρυθμίζουν και ως εκ τούτου, η σωστή επιλογή του τύπου του ροοστάτη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του. Σε κάθε περίπτωση, τον καλύτερο τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας στο φωτισμό αποτελεί η μέγιστη εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού και η ορθολογική χρήση του τεχνητού φωτισμού αναλόγως του χώρου και τις ανάγκες του χρήστη. Τέλος, η συμπεριφορά μας και μόνο (π.χ. το κλείσιμο των διακοπτών όταν δεν υπάρχει κανείς στο δωμάτιο ή το κλείσιμο των λαμπτήρων όταν επαρκεί ο φυσικός φωτισμός), η οποία έχει και ουσιαστικά μηδενικό κόστος, μπορεί να επιφέρει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.


Μας κοινοποιήθηκε από 4green.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ