Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Οι δικαστές του ΣτΕ απαντούν στον Πολάκη για το ποίημα: Είσαι αστοιχείωτος

Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) προκάλεσαν οι δηλώσεις του Παύλου Πολάκη στο Facebook με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για τον χρόνο παραγραφής των φορολογικών ελέγχων.

Με ανακοίνωσή τους οι δικαστές του ΣτΕ επιστρέφουν τα βέλη που δέχτηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κάνοντας λόγο για αστοιχείωτη κριτική που προσφέρει κακή υπηρεσία στον τόπο και τους πολίτες.

Με την ίδια ανακοίνωση μάλιστα οι δικαστές σημειώνουν ότι όταν τα δημόσια πρόσωπα ασκούν κριτική σε δικαστικές αποφάσεις, επιβάλλεται να έχουν μία υποτυπώδη έστω γνώση των εξελίξεων του νομικού πολιτισμού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Με αφορμή τα σχόλια που διατυπώθηκαν σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά στην παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρων και άλλων οικονομικών βαρών (και όχι στην επιβολή ποινικών κυρώσεων), ορισμένα από τα οποία, μάλιστα, έλαβαν και έμμετρη μορφή, η Ένωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, χωρίς διάθεση απολογίας, θέλει να διευκρινίσει τα εξής:

Το Δικαστήριο, συνεπές προς την προγενέστερη νομολογία του και ομοφώνως, ακολούθησε τις γενικές αρχές και τους κανόνες, οι οποίοι ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα αυτό και αποτυπώνονται στη νομολογία τόσο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι αρχές αυτές αποτελούν δικαιοκρατικές εγγυήσεις, που ισχύουν σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, και αφορούν όλους, ανεξαιρέτως, τους πολίτες.

Κρατικοί λειτουργοί και δημόσια πρόσωπα που ασκούν κριτική σε δικαστικές αποφάσεις επιβάλλεται να έχουν υποτυπώδη, έστω, γνώση των εξελίξεων στον νομικό πολιτισμό, διότι η αστοιχείωτη κριτική προσφέρει κακή υπηρεσία στον τόπο και τους πολίτες.

Ο Πρόεδρος Ευθύμιος Αντωνόπουλος Σύμβουλος Επικρατείας

Η Γεν. Γραμματέας Ευτυχία Κουράκου Εισηγητής

Ο Αντιπρόεδρος Ε. Αργυρός Πάρεδρος

Ο Ταμίας Ν. Νικολάκης Εισηγητής

Το Μέλος Μ. Πικραμένος Σύμβουλος Επικρατείας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ