Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Προεκλαμψία: μπορεί να συνδέεται με γενετική παραλλαγή

Οι επιστήμονες δεν παύουν ποτέ να αναζητούν τα αίτια και τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν προεκλαμψία στη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης, μία ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την έγκυο όσο και το μωρό της.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα νέας μεγάλης έρευνας από μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Nottingham στη Μεγάλη Βρετανία, όπου για πρώτη φορά εξετάστηκαν σε τέτοια έκταση τα γονίδια των μωρών, και όχι μόνο εκείνα των εγκύων γυναικών, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος προεκλαμψίας μπορεί να συνδέεται με μια γενετική παραλλαγή που βρίσκεται στο μωρό, αντί της μητέρας.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε μια μελέτη συσχέτισης ολόκληρου του γονιδιώματος (GWAS) όπου συγκρίθηκαν 4380 μητέρες και παιδιά που είχαν προσβληθεί από προεκλαμψία, με πάνω από 300.000 που δεν είχαν.

Εντόπισαν με τον τρόπο αυτό παραλλαγές του DNA κοντά στο γονίδιο FLT1, οι οποίες συνδέονταν με τον αυξημένο κίνδυνο για προεκλαμψία.

Το FLT1 γονίδιο εμπλέκεται στο σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων και έχει συνδεθεί και στο παρελθόν με την προεκλαμψία.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει μία επίδραση του εμβρυικού DNA στην υγεία της μέλλουσας μητέρας.

Η γονιδιακή παραλλαγή συνδέθηκε μόνο με έναν υποτύπο προεκλαμψίας, πιο συγκεκριμένα με αυτή η οποία αναπτύσσεται μετά από τις 34 εβδομάδες κύησης.

Όταν ένα μωρό φέρει ένα αντίγραφο της γονιδιακής παραλλαγής, τότε η μητέρα του διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει προεκλαμψία, σε ένα ποσοστό της τάξης του 20%. Εξετάζοντας το πώς το εμβρυϊκό DNA επιδρά στην υγεία μιας μητέρας, οι επιστήμονες θα οδηγηθούν στην εύρεση καλύτερων θεραπειών στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Δρ. Δημήτρη Α. Μπιλάλη, MBBCh MMedSc CCST FRCOG, μαιευτήρα – χειρουργό γυναικολόγο, Fellow του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας, ο οποίος ειδικεύεται στις κυήσεις υψηλού κινδύνου “ η μελέτη αυτή είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα, όμως πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί όσον αφορά την έγκαιρη διάγνωση της προεκλαμψίας, Εάν μια μητέρα παρουσιάσει προεκλαμψία και αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να πάθει επιληπτικές κρίσεις και να απειληθεί τόσο η ζωή η δική της όσο και του μωρού της. Για αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν και άλλοι σοβαροί παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι ενδέχεται να προκαλέσουν προεκλαμψία όπως μια προηγούμενη εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης ή η κύηση διδύμων. Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η λήψη ενός σωστού ιστορικού και ο εντοπισμός των πιθανών παραγόντων που οδηγούν σε προεκλαμψία, απαραίτητες προυποθέσεις για τη σωστή παρακολούθηση της κάθε εγκύου”.

Και προσθέτει: «Η διασφάλιση της υγείας της μητέρας και του μωρού είναι πλέον κάτι το εφικτό καθώς η επιστήμη ολοένα εξελίσσεται. Ωστόσο, μια γυναίκα, παράλληλα με τη λήψη όλων των προληπτικών μέτρων για την αποτροπή της προεκλαμψίας, θα πρέπει να ακολουθήσει και μια σειρά άλλων ενεργειών.

Η καλή φυσική κατάσταση σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή στέκονται σύμμαχοι στη ζωή κάθε γυναίκας που πρόκειται να φέρει στον κόσμο ένα μωρό.

Οι έγκυες πρέπει να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού τους και να πραγματοποιούν σωστά τις μηνιαίες εξετάσεις τους. Επίσης, δεν θα πρέπει να αγνοήσουν συμπτώματα όπως σοβαρούς πονοκεφάλους, προβλήματα στην όραση (θολούρες), έντονους πόνους στα πλευρά, καούρες που επιμένουν παρά τη λήψη αντιόξινων φαρμάκων, και πρήξιμο του προσώπου, των χεριών και των ποδιών.

Σε κάθε περίπτωση, καμία έγκυος γυναίκα δεν πρέπει να διστάζει να απευθυνθεί στο γιατρό της αν έχει οποιαδήποτε απορία ή αμφιβολία σχετικά με την κατάσταση της υγείας της. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική, και η έγκαιρη διάγνωση μίας σοβαρής κατάστασης όπως η προεκλαμψία είναι ο μόνος τρόπος για την ασφαλή αντιμετώπιση της.


Ιωάννα Τζόβολου
ring@ringnetworks.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ