Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Βρετανία: Η Μέι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί. Τα σενάρια της επόμενης μέρας

H Τερέζα Μέι έκανε άλμα στο κενό. Οπως σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος και οι αναλυτές σε όλο τον κόσμο έπαιξε και έχασε. Η πρωθυπουργός που επεδίωκε να έχει μια ισχυρή εντολή για να διαπραγματευτεί το Brexit οδήγησε την χώρα σε πρόωρες κάλπες που της δίνουν νίκη χωρίς αυτοδυναμία.
Ηδη στους κόλπους των Συντηρητικών ακούγονται φωνές για την επόμενη μέρα, για το μεγάλο λάθος των εκλογών και για το μέλλον της ίδιας της Μέι. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατάφερε να κεφαλοποιήσει την δυσαρέσκεια των Βρετανών για το Brexit, τα κενά στην ασφάλεια που ανέδειξαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και οι πολιτικές περικοπών ιδιαίτερα στους συνταξιούχους που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση Μέι.

Η τελική πρόβλεψη του BBC δίνει 319 έδρες στους Συντηρητικούς και 261 στους Εργατικούς ενώ για την αυτοδυναμία απαιτούνται 326 έδρες.Το SNP που υπέστη μεγάλες απώλειες καταλαμβάνει 35 έδρες και 12 στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Οι Συντηρητικοί προηγούνται με 314 (χάνουν 12) έναντι των Εργατικών που καταλαμβάνουν 261 (κερδίζουν 31), ενώ 35 έδρες έχει πάρει το σκοτσέζικο εθνικιστικό κόμμα (χάνουν 19), 12 οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ( κερδίζουν 3) και 10 το κόμμα DUP από την Ιρλανδία. Στις εκλογές του 2015, οι Συντηρητικοί είχαν καταλάβει 330 έδρες.

Η Μέι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί

«Η Τερέζα Μέι δεν έχει πρόθεση να ανακοινώσει την παραίτησή της αργότερα σήμερα», δήλωσε η Κένσμπεργκ στο ραδιόφωνο του BBC προσθέτοντας ωστόσο: «Δεν είναι ξεκάθαρο σε μένα αν επιχειρούν να διαψεύσουν τις φήμες μέχρι να έχει απολύτως αποφασίσει».

Την ίδια ώρα την παραίτηση της περιμένουν μέσα στην ημέρα οι αναλυτές της παγκόσμιας τράπεζας Citi, ενώ η φράση που φιγουράρει στον βρετανικό τύπο είναι η «Hung parliament».

Στα ελληνικά σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Μετέωρο Κοινοβούλιο» και ουσιαστικά περιγράφει το γεγονός ότι κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο βρετανικό κοινοβούλιο.



Μέι: Εκανα ό,τι ήταν καλύτερο για τη χώρα

Η Τερέζα Μέι δέχεται πιέσεις για παραίτηση η ίδια όμως δεν φαίνεται πρόθυμη να ακολουθήσει τον δρόμο που άνοιξε ο Κάμερον. Αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της στις 12 το μεσημέρι.  Η Μέι προχώρησε σε δηλώσεις και τη νύχτα της Πέμπτης μετά την επανεκλογή της στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. «Η χώρα χρειάζεται περίοδο σταθερότητας. Αν οι Συντηρητικοί έχουν εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες και τις περισσότερες ψήφους, τότε είναι καθήκον μας να διατηρήσουμε αυτή τη σταθερότητα» ανέφερε χαρακτηριστιά. Ενδεικτικό της στάσης της ήταν το γεγονός ότι στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προτεραιότητές της: να γίνει σωστά η συμφωνία για το Brexit και να γίνει ό,τι είναι το καλύτερο  για τη χώρα. «Πάντα έκανα ό,τι είναι το καλύτερο για τη χώρα» κατέληξε η επικεφαλής των Συντηρητικών.

Tζέρεμι Κόρμπιν: Παραιτήσου

Το δικό του μήνυμα στους ψηφοφόρους αλλά και στην Τερέζα Μέι προσωπικά έστειλε ο Τζέρεμι Κόρμπιν ο οποίος εκλέχτηκε με ρεκόρ ψήφων στην περιφέρεια του Ίσλινγκτον.  Ο ηγέτης των Εργατιών επανέλαβε ότι «η πολιτική στην χώρα άλλαξε» και, αφού ευχαρίστησε την αστυνομία για την δουλειά που έκανε τόσο στις εκλογές, όσο και στις τρομοκρατικές επιθέσεις, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να μαθαίνει από τους ψηφοφόρους του. «Η πολιτική άλλαξε, δεν πάει πίσω. Οι άνθρωποι είπαν ότι δεν θέλουν άλλη λιτότητα» δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών για να προσθέσει «Είμαι περήφανος για τα αποτελέσματα, για την ψήφο στην ελπίδα και το τέλος της λιτότητας».

Στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του προς της Τερέζα Μέι για να τονίσει «Η πρωθυπουργός έκανε εκλογές για να ήθελε μια εντολή. Η εντολή που πήρε είναι χαμένες έδρες, χαμένοι ψήφοι. Αυτό είναι αρκετό για να φύγει και να κάνει χώρο για μια κυβέρνηση που εκπροσωπεί τον λαό αυτής της χώρας».

Citi: Η Μέι είναι πιθανόν να παραιτηθεί

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι πιθανόν να παραιτηθεί αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις εκλογές, σύμφωνα με τη Citi. «Επίκειται περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας», ανέφερε η Citi σε σημείωμα. «Μετά από μια φτωχή, όπως θεωρήθηκε από πολλούς, εκστρατεία και την αδυναμία να μεταφραστεί ένα σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα σε μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, αναμένουμε ότι η Μέι είναι πιθανόν να παραιτηθεί», ανέφερε η Citi, προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης η πιθανότητα νέων εκλογών.

Φιλεύθεροι: Ούτε συμμαχίες, ούτε συνασπισμοί

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Βρετανίας δεν θα συμμετάσχει «σε σύμφωνα, συμφωνίες ή συνασπισμό» με άλλα κόμματα για να τα βοηθήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση, μετέδωσε το Sky News επικαλούμενο ανώτατο στέλεχος. Ο πρώην ηγέτης του κόμματος Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα υποστήριζαν μία συντηρητική κυβέρνηση.

Tα σενάρια της επόμενης μέρας

Aν οι Συντηρητικοί χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπως δείχνουν οι προβλέψεις του exit poll, θα έχουν την επιλογή να σχηματίσουν είτε κυβέρνηση μειοψηφίας είτε κυβέρνηση συνασπισμού με ένα ή περισσότερα κόμματα.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανόν να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες, γεγονός που θα πλήξει το χρονοδιάγραμμα του Brexit την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε δέκα μέρες. Πρόκειται για ένα τρομακτικό πλήγμα για την πρωθυπουργό που κήρυξε πρόωρες εκλογές για να ενισχύσει την πλειοψηφία της των 17 εδρών.

Για να συνεχίσουν να κυβερνούν, οι Συντηρητικοί έχουν την δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Στην περίπτωση αυτή, θα είναι μόνοι στην εξουσία, αλλά θα εξαρτώνται από την στήριξη των άλλων κομμάτων για να εξασφαλίζουν την ψήφιση των νομοσχεδίων τους.

Οι Ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας, που πρόσκεινται στους Τόρις, θα είναι ένας προνομιακός εταίρος.

Ωστόσο, μία τέτοια κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Την τελευταία φορά που ανέλαβε την εξουσία κυβέρνηση μειοψηφίας ήταν το 1974, όταν οι Συντηρητικοί είχαν προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να τις χάσουν από το Εργατικό Κόμμα.

Ομως, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Εργατικού Χάρολντ Ουίλσον δεν κατόρθωσε να παραμείνει στην εξουσία παρά λίγους μήνες, μέχρι την διεξαγωγή νέων εκλογών.

Οι Τόρις μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, όπως έκαναν το 2010, όταν συμμάχησαν με τους κεντρώους, φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους-Δημοκράτες. Σήμερα όμως μία τέτοια σύμπραξη είναι σχεδόν αδιανόητη, καθώς οι θέσεις των δύο κομμάτων για το Brexit είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

Σε περίπτωση που οι Συντηρητικοί αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, μειοψηφίας ή συνασπισμού, ένα άλλο σενάριο είναι θεωρητικά πιθανό: μία συμμαχία ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που συγκεντρώνουν 314 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, με την υποστήριξη των Πρασίνων και μικρών τοπικών κομμάτων.

Υπό αμφισβήτηση

Η  πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα αντιμετωπίσει τεράστια συζήτηση σχετικά με την προεκλογική της εκστρατεία και σχετικά με θέματα περί του προσανατολισμού του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε απόψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Δηλώνοντας ότι η Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός εάν κατορθώσει να εξασφαλίσει μία πλειοψηφία, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Κάμερον , αλλά και της κυβέρνησης Μέι πριν η βρετανίδα πρωθυπουργός τον απομακρύνει, πρόσθεσε ωστόσο: «Αλλά θεωρώ ότι θα υπάρξει τεράστια συζήτηση για την προκήρυξη των εκλογών αυτών, για το μανιφέστο...για το στιλ της προεκλογικής εκστρατείας».

«Και στη συνέχεια όλου αυτού, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να κάνουν ερωτήσεις...για το μέλλον και τον προσανατολισμό του Συντηρητικού Κόμματος».

Πρόκειται για καταστροφή για την Τερέζα Μέι. Η ηγεσία της τίθεται υπό αμφισβήτηση και θα δεχθεί πιέσεις για να παραιτηθεί, εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν», δήλωσε ο Ιαν Μπεγκ , καθηγητής στο London School of Economics. Οσο για το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, «είναι αρκετά καταστροφικό, είναι μία κακή είδηση για την Νίκολα Στέρτζον και την διεκδίκησή της για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας», πρόσθεσε ο Ιαν Μπεγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ