Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Αγόρασες σπίτι; Δες τι σε περιμένει, αν...

...το πλήρωσες με "μαύρα".
Εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν τα τελευταία χρόνια σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών με στόχο τον εντοπισμό «μαύρου» αφορολόγητου χρήματος.

Μάλιστα η κ. Παπανάτσιου ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε μεταβιβάσεις ακινήτων που έγιναν σε πολύ χαμηλές τιμές, ίσως και σε βάθος δεκαετία.

Ουσιαστικά αναδρομικό χαράτσι θα κληθούν να πληρώσουν στην Εφορία όσοι αγόρασαν ακίνητα την περίοδο 2001-2011 και δήλωσαν στην Εφορία τη χαμηλότερη αντικειμενική αξία (αντί της πραγματικής εμπορικής) προκειμένου να πληρώσουν λιγότερο φόρο.

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να ανάψουν «φωτιές» σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και εργολάβους, ερευνώντας εάν στα συμβόλαια αναγράφηκαν τα πραγματικά τιμήματα άρα αν καταβλήθηκε και ο πραγματικά αναλογών φόρος μεταβίβασης.

Η Εφορία θα κάνει διασταυρώσεις ανάμεσα στο τίμημα που δηλώθηκε και το ποσό που πληρώθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό του εργολάβου. Εάν υπάρξει διαφορά τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο μεταβίβασης αναδρομικά για το τίμημα της αξίας της συναλλαγής που δεν δήλωνε στην Εφορία.

Είναι αξιοσημείωτο, άλλωστε ότι κατά την περίοδο 2001-2011 έχουν κατασκευαστεί 182.103.583 τ.μ. με βάση τα στοιχεία των οικοδομικών αδειών, και τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στις νέες κατασκευές και όχι σε επαγγελματικά ή παλαιά ακίνητα με αποτέλεσμα τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ να πιστεύουν ότι διακινήθηκαν μεγάλα «μαύρα» ποσά και έτσι το Δημόσιο απώλεσε σημαντικά έσοδα.

Αρχικά η Εφορία θα καλέσει τον αγοραστή προκειμένου να πληρώσει φόρο μεταβίβασης, αναδρομικά και εκπρόθεσμα για το πέραν της αντικειμενικής αξίας τίμημα.

Εάν ο αγοραστής δεν προχωρήσει σε συμπληρωματική δήλωση και δεν συμφωνήσει στην πληρωμή του φόρου τότε η Εφορία θα «στριμώξει» τον πωλητή.

Στην περίπτωση αυτή ο πωλητής θα πρέπει να πληρώσει τον φόρο μεταβίβασης ύψους σήμερα 3% για να γλιτώσει από τους τσουχτερούς συντελεστές φορολόγησης του εισοδήματος από αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

Για όσους δεν απαντήσουν στο κάλεσμα της Εφορίας η κατάσταση θα είναι πιο δύσκολη. Ο φόρος μεταβίβασης θα καταλογιστεί με τους παλαιούς συντελεστές, όταν δηλαδή ίσχυε φόρος μεταβίβασης της τάξης του 10% μαζί με τις προσαυξήσεις 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης!

Ο πωλητής κινδυνεύει να φορολογηθεί με συντελεστή 45% για απόκρυψη χρήματος, μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις της τάξης του 100%.


Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ