Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Στήθηκαν κολυμπήθρες στις… οικοδομές!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικοδομική δραστηριότητα Μαρτίου 2017 και α΄ τριμήνου 2017 είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν αφορμή για νέους πανηγυρισμούς – πιθανόν να μας πουν ότι η χώρα έχει ήδη μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο.

Πρόκειται, βέβαια, για τη γνωστή προπαγάνδα των αριθμών, δια της οποίας η κυβέρνηση συγκρίνει τον κακό της εαυτό με τον χειρότερό της εαυτό.

Όπως πληροφορηθήκαμε, «σημαντική αύξηση 71% εμφάνισε ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο εφέτος, η οποία ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, οφείλεται κυρίως στις άδειες που αφορούν ανέγερση ή επέκταση αθλητικών εγκαταστάσεων, γεωργικών και βιομηχανικών κτιρίων».

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκεαύξηση κατά 25,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 54,2% στην επιφάνεια και κατά 71% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το α' τρίμηνο εφέτος, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση κατά 11,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 24,6% στην επιφάνεια και κατά 16,7% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2016.

Κοιτάξτε, όμως, να δείτε πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει προπαγανδιστικά τους αριθμούς (όπως προκύπτει και σ’ αυτήν την περίπτωση).

Πέραν του ότι η αύξηση δεν οφείλεται κατά βάση σε «ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα», αλλά στην ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων, γεωργικών και βιομηχανικών κτιρίων, αυτή η μη ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα προστίθεται στην κανονική ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα.

Έτσι, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι η πραγματική ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, αλλά είναι σαφές πως με κάποια μεθοδολογία σ’ αυτήν έχουν προστεθεί και άλλες δραστηριότητες, οι οποίες έχουν «βαφτιστεί» ιδιωτικές.

Και από την πλευρά της, η ΕΛΣΤΑΤ απλώς ανακοινώνει τα βαφτίσια!

Με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να κάνουμε οποιαδήποτε σύγκριση με το παρελθόν.

Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε εύκολα γιατί επελέγη η οδός των βαφτισιών.

Τον Μάρτιο του 2016, είχαμε μείωση 34,8% στον όγκο της οικοδομικής δραστηριότητας, μείωση 11,6% στην έκδοση οικοδομικών αδειών και μείωση 28,6% σε επιφάνεια.

Στο α΄ τρίμηνο του 2016 είχαμε μείον 11,9% σε όγκο και συνολικά το 2016 μείωση 6,9%.

Άρα, μάνι-μάνι, η φετινή αύξηση του 11,5% είναι μεγαλύτερη από την περσινή μείωση του 11,9% (αν μπορεί κανείς να κάνει την αφαίρεση).

Και ουσιαστικά, το περίφημο 71% του Μαρτίου, απλά δεν υπάρχει – παρά τα βαφτίσια.

Σημειώστε επίσης ότι τον Δεκέμβριο του 2016 είχαμε μείωση 25,9% (διαρκούσης μιας ακόμη «περήφανης διαπραγμάτευσης», βέβαια).

Σημειώστε επίσης ότι κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2015 είχαμε μείωση της τάξης του 6,3% (σε σύγκριση με το «επάρατο» 2014, βέβαια).

Το καταστροφικό γ΄ τρίμηνο του 2015 είχαμε μείωση 29,5%.

Τον Οκτώβριο του 2015 είχαμε μείωση 38,2%.

Το δ’ τρίμηνο του 2015 είχαμε μείωση 10,1% στις κατασκευές, έναντι αύξησης 18,1% το «επάρατο» 2014.

Ας τα λάβουν όλα αυτά υπόψη τους όσοι ετοιμάζονται να δώσουν πάλι την μάχη της προπαγάνδας στο πεδίο των αριθμών.

Γιατί είναι προφανές ότι έχουν στηθεί… κολυμπήθρες και στις οικοδομές!


Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ