Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Γιατί δεν πρέπει να κάνεις μπάνιο με κρύο νερό το καλοκαίρι

Οι επόμενες μέρες που θα έρθουν αναμένεται να πιάσουν ρεκόρ πενταετίας, σύμφωνα με τα λεγόμενα των μετεωρολόγων.
   
Τι πιο λογικό από το να θες να αράζεις σπίτι με το air condition και μετά να κάνεις το ντουζάκι σου με το κρύο νερό...; Μόνο που αυτό δεν είναι και απόλυτα ακίνδυνο. Ιδίως αν βρίσκεσαι σε ηλικιακό φάσμα από 65 και άνω.
       
Ο Τζέιμς Γκουντγουίν, φυσιολόγος και επικεφαλής ερευνητής στον οργανισμό Help the Aged στην Βρετανία, εξηγεί πως το ανθρώπινο σώμα προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις ακραίες θερμοκρασίες που συναντά, ώστε να κρατηθεί στο περίφημο 36.6 που μάθαμε στη βιολογία. Μικρές αλλαγές προς τα πάνω και προς τα κάτω μπορεί να τις αντέξει. Πολύ μικρές όμως. Για την περίπτωση της τρομερής ζέστης, ο οργανισμός αντλεί αίμα από το δέρμα με σκοπό να μην υπερθερμανθεί.
       
Η έντονη δραστηριότητα πιέζει την καρδιά και με το νερό να εξατμίζεται λόγω της ζέστης, το αίμα πήζει και υπάρχει κίνδυνος θρόμβωσης. Στη συνέχεια η θερμοκρασία του πυρήνα γίνεται όλο και πιο υψηλή, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να υπερθερμανθεί εξίσου. Αυτή είναι μια κατάσταση θερμοπληξίας και πρέπει να γίνει άμεση πτώση της θερμοκρασίας εσωτερικά.
       
Όλο αυτό είναι κάτι που αφορά κυρίως τις ηλικίες από 65 και πάνω, ιδίως όμως μετά τα 70. Από αυτήν την ηλικία και πέρα, το σώμα δεν μπορεί να ελέγξει πολύ καλά την θερμοκρασία του, η καρδιά δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις «απαιτήσεις» του σώματος και επίσης το σώμα δεν έχει πλήρως την δυνατότητα να ισορροπεί το αλάτι και το νερό.
       
Οι μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας δεν είναι εύκολα απορροφήσιμες από τον οργανισμό ενός υπερήλικα. Το κρύο νερό σφίγγει το δέρμα, το αίμα που βρίσκεται εκεί επιστρέφει στην καρδιά και ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος.
       

Πηγή: Υγείαonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ