Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Θεμελίωση της πρώτης μονάδας ολοκληρωμένης επεξεργασίας απορριμμάτων στις Σέρρες

Παρουσία του υφυπουργού οικονομικών Σ. Πιτσιόρλα, του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστα και πολλών τοπικών αυτοδιοικητικών παραγόντων, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦοΔΣΑ Κ. Μακεδονίας Μ. Γεράνης κήρυξε την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της πρώτης μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων που πραγματοποιείται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ στο νομό Σερρών.
Ο κ. Γεράνης παρουσιάζοντας το σχεδιασμό της μονάδας τόνισε ότι το έργο σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην διαχείριση των απορριμμάτων με κεντρικούς άξονες την ανάκτηση τωνανακυκλώσιμων υλικών, την δραστική αποφόρτιση και αναβάθμιση των ΧΥΤΑ και την ενεργειακή αξιοποίηση.

Το έργο που είναι το πρώτο με τη μέθοδο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα εκτός από την αναβάθμιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων θα ανατροφοδοτήσει την ανάπτυξη αφού θα δημιουργήσει πάνω από 200 νέες θέσεις εργασίας που θα καλυφθούν από την περιοχή του νομού Σερρών.

«Προχωράμε από τα λόγια στα έργα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του περιφερειακού συνδέσμου κάνοντας πράξη τόσο την πολιτική αποτελεσματικής διαχείρισης των απορριμμάτων με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και την πλήρη συμμόρφωση

προς τις απαιτήσεις της ΕΕ αποφεύγοντας τα πολύ υψηλά πρόστιμα και τις άλλες βαριές κυρώσεις».

Σταθερός στόχος μας ως διοίκηση του περιφερειακού συνδέσμου ΦοΔΣΑ Κ. Μακεδονίας είπε ο κ. Γεράνης είναι η σταθερή και γρήγορη κίνηση προς την κοινωνία της κυκλικής οικονομίας και των μηδενικών αποβλήτων, χωρίς τους δαίμονες και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός οικονομικών Σ. Πιτσιόρλας που θεμελίωσε την μονάδα, χαρακτήρισε το έργο αναπτυξιακής πνοής με παράλληλη στόχευση στην τοπική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ο κ. Πιτσιόρλας εξήρε τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσω των προγραμμάτων ΣΔΙΤ που όπως είπε είναι ο συνδυασμός που θα μας οδηγήσει προς την επιτυχία ενώ χαρακτήρισε ντροπή το να πληρώνουμε πρόστιμα για τα απορρίμματα.

Απτή απόδειξη της δυνατότητας συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα χαρακτήρισε το έργο ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας που θα βοηθήσει σημαντικά ώστε η ντροπή των χωματερών του προηγούμενου αιώνα να αποτελέσει οριστικά παρελθόν.

Ο κ. Τζιτζικώστας συνεχάρη τη διοίκηση και τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ ΚΜ για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν και κάλεσε τους τοπικούς παράγοντες της αυτοδιοίκησης ενωμένοι να διαμορφώσουν το νέο τοπίο της διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή.

Παρόν στην εκδήλωση ήταν και ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου ο οποίος ευχήθηκε η κατασκευή της πρωτοποριακής αυτής μονάδας για την Ελλάδα αλλά συνηθισμένης στην υπόλοιπη Ευρώπη, να είναι η απαρχή για το ξεπέρασμα του λαϊκισμού, της στείρας άρνησης και της γραφειοκρατίας που αποτελούν τα κύρια εμπόδια για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας που ανέλαβε την εκτέλεση του έργου Πέτρος Σουρέτης δεσμεύτηκε ότι θα τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές του έργου τόσο στην κατασκευή όσο και στη λειτουργία του ενώ διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής που είναι οι 24 μήνες.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι δήμαρχοι Σερρών και Ηράκλειας, πολλοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες που τιμήθηκαν από τον πρόεδρο του περιφερειακού συνδέσμου ΦοΔΣΑ Μ. Γεράνη με ειδικές αναμνηστικές πλακέτες για την προσφορά τους στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.


Η ταυτότητα του έργου

Η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων θα κατασκευαστεί στη θέση «Ερείπια Νεράϊδας» του δήμου Ηράκλειας του νομού Σερρών στο χώρο του λειτουργούντος ΧΥΤΑ.

Κατασκευάστρια εταιρία είναι η κοινοπραξία ειδικού σκοπού «ΣΙΡΡΑ ΑΕ» που αποτελείται από τις εταιρίες Intrakat, Archirodon και Envitec ενώ αναθέτουσα αρχή είναι ο περιφερειακός σύνδεσμος ΦοΔΣΑ Κ. Μακεδονίας.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 36,2 εκατ. ευρω με τα 15,2 εκατ. ευρω να προέρχονται από πόρους του ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο ποσό να καλύπτεται από τραπεζικό δανεισμό (11,8 εκατ. ευρω) και ίδια κεφάλαια της εταιρίας (9,2 εκατ. ευρω).

Η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων του νομού Σερρών θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των δήμων του νομού Σερρών καθώς και του δήμου Κιλκίς και θα υλοποιεί τις τεχνικές της μηχανικής διαλογής – ανακύκλωσης για το μη οργανικό κλάσμα καθώς και της αερόβιας κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος ενώ θα διαθέτει τεχνικό εξοπλισμό όπως οπτικούς και μαγνητικούς διαχωριστές για την ανάκτηση πλαστικού, μετάλλου και γυαλιού καθώς και εγκαταστάσεις ξήρανσης του οργανικού κλάσματος.

Το παραγόμενο προϊόν της μονάδας κομποστοποίησης θα διατίθεται για οικοδομικές και κατασκευαστικές χρήσεις όμως θα είναι κατάλληλο ακόμη και για γεωργικές χρήσεις.

Οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας είναι για το στάδιο της κατασκευής 150 ενώ για το στάδιο της λειτουργίας περίπου 200 και η εκμετάλλευση από την κοινοπραξία θα είναι για 25 χρόνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ