Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Εκδρομή στον Σοχό και την Όσσα με τη ΧΑΝΘ

Την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 η Ομάδα του Προγράμματος «Περίπατοι στην πόλη» ολοκλήρωσε τον Β΄Κύκλο της 26ης Περιόδου με την καθιερωμένη ετήσια εκδρομή, που αυτή τη χρονιά είχε ως προορισμό τον Σοχό και την Όσσα του Δήμου Λαγκαδά.

Η εκδρομή περιελάμβανε επίσκεψη στους ιστορικούς μεταβυζαντινούς ναούς Αγίου Γεωργίου Σοχού και Ταξιαρχών Όσσας, προσκύνημα στο ναό της Αγίας Κυράννας, καθώς και γνωριμία με τη λαογραφία και τις τοπικές παραδόσεις της περιοχής, μέσα από την επίσκεψη των τοπικών λαογραφικών συλλογών.

Η περιήγηση ξεκίνησε από τον Σοχό, με την επίσκεψη στο Τοπικό Μουσείο Σοχού, το οποίο στεγάζεται σ΄ένα πρόσφατα αποκατεστημένο παραδοσιακό προβιομηχανικό κτίσμα. Τα μέλη της τοπικής Λαογραφικής Ομάδας Γυναικών Σοχού, οι κυρίες Χρυσή Νόικου και Σουλτάνα Παπαδοπούλου ανέλαβαν την παρουσίαση του κτιρίου και των εκθεμάτων του. Στη συνέχεια, τα μέλη της Ομάδας επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου ο πατέρας Χρυσάφης Τσολάκης παρουσίασε την ιστορία του μνημείου, τον καλλιτεχνικό του διάκοσμο και τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασής του. Ακολούθησε η επίσκεψη στο Κειμηλιοφυλάκειο του Ναού, με πολύ αξιόλογα εκθέματα.

Η εκδρομή συνεχίστηκε με την επίσκεψη στη γειτονική Όσσα. Αρχικά τα μέλη της Ομάδας των περιπάτων επισκέφθηκαν το διατηρητέο νεώτερο μνημείο του Δημοτικού Σχολείου, στον όροφο του οποίου εκτίθεται η Λαογραφική Συλλογή Όσσας, η οποία έχει οργανωθεί με την ευθύνη και το ενδιαφέρον του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα». Την παρουσίαση της Συλλογής ανέλαβαν η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κα Σοφία Καραϊωάννου και ο κ. Άγγελος Μήτσας. Έγινε ενημέρωση για την ιστορία του χωριού, για το έργο και τις δράσεις του συλλόγου, και παρουσιάστηκαν μέσω των εκθεμάτων οι όψεις της καθημερινής ζωής της Όσσας του περασμένου αιώνα. Με την ευκαιρία αυτή, η αρχιτέκτων ε.τ. ΥΠ.ΠΟ. και μέλος της ΕΛΛ.ΕΤ. κα Όλγα Δεληγιάννη (υπεύθυνη του προγράμματος των «Περιπάτων»), έκανε μια σύντομη εισαγωγή στην 25ετή συνεργασία της ΕΛΛ.ΕΤ. και του Συλλόγου Οσσαίων, καθώς και στις ενέργειες που έχουν γίνει για την προστασία και διάσωση του μνημειακού αρχιτεκτονικού αποθέματος του οικισμού. Στη συνέχεια, το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στον ιστορικό μεταβυζαντινό Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, όπου η Δρ αρχαιολόγος κα Μάγδα Παρχαρίδου παρουσίασε το μνημείο, την αποκατάστασή του και ανέπτυξε διεξοδικά τα ιδιαίτερα καλλιτεχνικά του στοιχεία και τον ενδιαφέροντα διάκοσμο του ναού, καθώς επίσης και τα κειμήλια που διασώζονται. Ταυτόχρονα, ο αρχιμανδρίτης Ιωάννης Αρσενιάδης αναφέρθηκε στη ζωή και το μαρτύριο της τοπικής νεομάρτυρος Αγίας Κυράννας, στον ομώνυμο Ιερό Ναό της οποίας ακολούθησε αργότερα προσκύνημα.

Η εκδρομή έκλεισε με γεύμα σε τοπική ταβέρνα και με έναν σύντομο περίπατο-γνωριμία με τον ενδιαφέροντα οικισμό της Όσσας. Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή είχαν την ευκαιρία τόσο στον Σοχό όσο και στην Όσσα να αναγνωρίσουν τα λαμπρά αποτελέσματα των άοκνων προσπαθειών των άξιων ενεργών πολιτών της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης για τη διάσωση και προστασία του υλικού πολιτισμού αλλά και της άυλης κληρονομιάς της περιοχής.

Το πρόγραμμα Περιπάτων στην πόλη για τη περίοδο ΟΚΤ – ΔΕΚ 2017 θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα τη ΧΑΝΘ www.ymca.gr μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου 2017.

Διοργάνωση: Χ.Α.Ν.Θ. και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού / Παράρτημα Θεσσαλονίκης
Τηλ. 231 600 1000, εσωτ. 0884, socialaction@ymca.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ