Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης - Νέοι Ορίζοντες με τον ευρωβουλευτή ΝΔ, Θ. Ζαγοράκη

Με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Θοδωρή Ζαγοράκη συναντήθηκε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης «Νέοι Ορίζοντες» με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό του, Ιωάννη Φωτιάδη.

Στη διάρκεια της άκρως ενδιαφέρουσας και εποικοδομητικής συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο επιχειρείν αλλά και την ουσιαστική διασύνδεση της εκπαίδευσης με την ελληνική αγορά εργασίας. Μάλιστα συμφωνήθηκε και από τις δυο πλευρές η έναρξη στενής συνεργασίας για την στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την ανάγκη βελτίωσης του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρας μας.

Ειδικότερα, ο κ. Φωτιάδης ζήτησε τη συνδρομή του Έλληνα ευρωβουλευτή για τη διαρκή ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλονίκης σχετικά με ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων για επενδύσεις, αλλά και για την προώθηση των προϊόντων τους σε νέες αγορές του εξωτερικού. «Η εξωστρέφεια αποτελεί μονόδρομο για τις ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικότερα για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης οι οποίες δίνουν μάχη για να επιβιώσουν. Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων καταναλωτών θα συνεχιστεί και επομένως οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι υποχρεωμένοι να βρουν διέξοδο για τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Αυτό προϋποθέτει, για τους περισσότερους, επενδύσεις στην ποιότητα, την έρευνα και την καινοτομία και σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα», είπε ο κ. Φωτιάδης στον Έλληνα ευρωβουλευτή και ζήτησε τη βοήθειά του σε θέματα άμεσης και έγκυρης ενημέρωσης σχετικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησης που υπάρχουν για τους Έλληνες επιχειρηματίες, λαμβάνοντας τη θετική απάντηση από τον κ. Ζαγοράκη.

Επίσης, ο κ. Φωτιάδης τόνισε την ανάγκη αλλαγής του εκπαιδευτικού συστήματος, στην κατεύθυνση της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την επαγγελματική κατάρτιση και την αγορά εργασίας. Το παράδειγμα της Γερμανίας, είπε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης- «Νέοι Ορίζοντες», μπορεί να το δει και η χώρα μας και να το εφαρμόσει προσαρμόζοντάς το στα ελληνικά δεδομένα και στις ανάγκες τής ελληνικής αγοράς εργασίας.

Να σημειωθεί ότι το σύστημα της επαγγελματικής κατάρτισης, έχει μεγάλη βαρύτητα στη Γερμανία, καθώς υπάρχουν περίπου στα 350 αναγνωρισμένα επαγγέλματα στα οποία μπορούν να εκπαιδευτούν –για 2 έως 3,5 έτη- οι νέοι. Με αυτό τον τρόπο αποκτούν κυρίως πρακτική εμπειρία εντός της επιχείρησης (3-4 μέρες την εβδομάδα) και την απαραίτητη θεωρητική κατάρτιση στη σχολή ειδίκευσης για κάθε επάγγελμα στην οποία φοιτούν (1-2 μέρες την εβδομάδα).

«Η δυαδική εκπαίδευση είναι ο σημαντικότερος πυλώνας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και θεωρείται -σε παγκόσμιο επίπεδο το καταλληλότερο μοντέλο- για την ενσωμάτωση των νέων στην αγορά εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτιάδης υπογραμμίζοντας πως «κάποτε πρέπει και στη χώρα μας να δούμε ‘’ζεστά’’ τον συνδυασμό θεωρίας και πρακτικής και να μη μένουμε στα ευχολόγια». Μάλιστα ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου εξέφρασε την πεποίθηση πως «πολλές επιχειρήσεις θα ήταν πρόθυμες να προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα». Επίσης, ο κ. Φωτιάδης τόνισε πως πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους της έρευνας από ιδιωτικές επιχειρήσεις».

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες ο κ. Θοδωρής Ζαγοράκης, ήταν ο αρμόδιος εισηγητής για το ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), για τροπολογίες που αφορούσαν στη βελτίωση της πρόσβασης όλων των Ευρωπαίων πολιτών σε εκπαίδευση & κατάρτιση υψηλής ποιότητας, την προώθηση της απασχολησιμότητας, την ενίσχυση της έρευνας και του πολιτισμού, καθώς και την εγγυημένη χρηματοδοτική υποστήριξη όλων των παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ