Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Επίδοση της Ετήσιας Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης παρέλαβε σήμερα την Ετήσια Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας, για το έτος 2016, από τον Διοικητή της κ. Γιάννη Στουρνάρα, παρουσία του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Γεράσιμου Μπαλαούρα.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, αφού συνεχάρη το οικονομικό επιτελείο, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Αναπληρωτή του που, όπως είπε, «μέσα σε δύσκολες συνθήκες μπόρεσαν και εκπλήρωσαν όλες τις δύσκολες προϋποθέσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η αξιολόγηση, η οποία ήταν μια δύσκολη αξιολόγηση», τόνισε πως «τώρα τα δύσκολα είναι πίσω μας και πρέπει να δούμε πράγματα εύκολα μεν αλλά κρίσιμα», φέρνοντας ως παραδείγματα τη βελτίωση της αδειοδότησης των επενδύσεων και την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών».

Παραδίδοντας την Έκθεση, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του, τονίζοντας πως περιέχει χρήσιμες διαπιστώσεις. Συγκεκριμένα ανέφερε πως η Έκθεση διαπιστώνει ότι μετά το κλείσιμο της συμφωνίας και την απόφαση του Eurogroup έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι συνθήκες. «Ως Τράπεζα της Ελλάδος είμαστε ικανοποιημένοι ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει πρακτικά σχεδόν ολοκληρωθεί, άρα θα πρέπει η έμφαση -και επ’ αυτού είναι οι προτροπές που κάνουμε- να δοθεί πια στις ιδιωτικοποιήσεις, στις διαρθρωτικές αλλαγές, έτσι ώστε οι αγορές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, το μεγάλο ζήτημα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο θεωρούμε σημαντικό όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για την ελληνική οικονομία συνολικά» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας πως «οι τράπεζες θα πρέπει να δώσουν έμφαση κυρίως στην αντιμετώπιση του προβλήματος των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών και να βοηθήσουν τις βιώσιμες επιχειρήσεις και εκείνες που οι επιχειρηματίες μοχθούν και αποπληρώνουν τα δάνειά τους».

«Ελπίζω, την επόμενη φορά που θα μας παραδώσετε την Έκθεσή σας, η χώρα να έχει κάνει ήδη τα απαραίτητα και αναγκαία βήματα και τις εξόδους στις αγορές και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, έτσι ώστε η κοινωνία να μείνει όρθια και ταυτόχρονα να φύγουμε από τους περιορισμούς και τις δεσμεύσεις το ταχύτερο δυνατόν μέσα και από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και του προγράμματος, αλλά και του ευρύτερου κυβερνητικού κοινωνικού προγράμματος» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει το θέμα των «κόκκινων» δανείων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας των πολιτών που εμφανίζουν πραγματική αδυναμία.

«Νομίζω πως όλοι πρέπει να εφορεύσουν, και ειδικότερα εσείς που έχετε θεσμικά αυτόν τον ρόλο, έτσι ώστε ο κόσμος να μη φοβάται για την πρώτη του κατοικία, να μη φοβάται όταν έχει μια πραγματική αδυναμία, ο απλός πολίτης, η απλή οικογένεια, για το σπίτι τους. Η τακτοποίηση των ‘‘κόκκινων’’ δανείων πρέπει να είναι προφανώς προσανατολισμένη στις κατηγορίες και στον ορίζοντα που θέσατε κι εσείς. Και νομίζω όπως είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την επόμενη περίοδο, έτσι ώστε και ο τραπεζικός τομέας, πέραν της συμμετοχής του πλέον όλο και περισσότερο στην αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας, να μπορεί να θεραπεύσει με τον πιο σωστό τρόπο αυτό το κρίσιμο ζήτημα για πλήθος οικογενειών στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι κι εσείς έχετε αυτή την ανησυχία και τη μέριμνα, εάν αφήσουμε χωρίς μια ελεγκτική διαθεσιμότητα από όλους μας αυτόν τον τομέα» κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ