Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Αυτόματο, αλλά τι;

Νομίζετε πως όταν λέμε αυτόματο κιβώτιο, εννοούμε ένα μόνο είδος; Μία μόνο τεχνολογία; Πιστεύετε πως όλα τα αυτόματα αυτοκίνητα είναι τα ίδια; Εσείς πόσα είδη αυτόματων κιβωτίων ξέρετε, και τελικά ποιo σας αρέσει;

Δεν αρέσουν, λέει, τα αυτόματα κιβώτια στους Έλληνες αγοραστές και για αυτό δεν τα προτιμούν. Μα πως γίνεται να μην αρέσουν; Αφού μιλάμε για μια ομάδα διαφορετικών συστημάτων που δεν μοιάζουν σε τίποτα το ένα με το άλλο, με τη μόνη εξαίρεση ότι μπορούν όλα να αλλάζουν ταχύτητα μόνα τους.

Ο τρόπος όμως είναι αυτό που έχει μεγάλη σημασία. Αυτό που δεν αρέσει στον έναν, είναι τέλειο για τον άλλον. Μήπως είναι ώρα να δείτε τι σας αρέσει και τι όχι πριν απλά πείτε «δε μου αρέσουν τα αυτόματα»;

Το πιο απλό αυτόματο είναι ουσιαστικά ένα μηχανικό κιβώτιο με σύστημα αυτόματης αλλαγής ταχυτήτων. Συνήθως τέτοια αυτοματοποιημένα μηχανικά, ή αλλιώς αυτόματα μονού συμπλέκτη, τα βρίσκουμε σε μίνι και μικρά αυτοκίνητα. Ο λόγος είναι ότι είναι ελαφριά, δεν πιάνουν χώρο, είναι φθηνά και δεν θέλουν ξεχωριστή εξέλιξη από τα απλά μηχανικά. Είναι όμως και τα πιο απότομα και αργά στις αλλαγές.

Αμέσως μετά, τα συστήματα διπλού συμπλέκτη, διορθώνουν τα κακώς κείμενα των παραπάνω. Οι αλλαγές είναι αστραπιαίες, ομαλές, βολεύουν για κίνηση χαλαρή ή γρήγορη και είναι μάλλον η καλύτερη εξέλιξη στα κιβώτια. Είναι όμως ακριβά και δεν πάνε με πολύ δυνατά μοτέρ.

Αν θες δύναμη θα πας στο κλασσικό αυτόματο με μετατροπέα ροπής. Κλασσικό μόνο στην αρχή λειτουργίας, γιατί με 8, 9 και δέκα σχέσεις, αστραπιαίες αλλαγές, πολύ καλή κατανάλωση, συγκρατημένο βάρος και με αντοχή σε τεράστιες ροπές (και άρα μοτέρ) τα σημερινά κλασσικά αυτόματα είναι άριστα. Απλά πάνε σε μεγαλύτερα αυτοκίνητα.

Από κει και πέρα έχουμε τα κιβώτια συνεχώς μεταβαλόμενης σχέσης. Θεωρητικά με άπειρες σχέσεις, αν και συνήθως προσφέρονται με 6, 7 ή οκτώ (εικονικές) στη χειροκίνητη λειτουργία τους. Δεν είναι πολύ δημοφιλή στην Ευρώπη και έτσι τα αυτοκίνητα στα οποία τα βρίσκουμε είναι λίγα, όμως η λειτουργία τους είναι απαλή, αν και δεν προβλέπονται για σβέλτη οδήγηση.

Στα "απαλά" κιβώτια, κερδίζουν ασυζητιτί τα συστήματα μετάδοσης των υβριδικών της Toyota που ουσιαστικά έχουν μία σχέση, όπως και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σήμερα. Όταν το συνηθίσεις, όλα τα άλλα κάνουν τα αυτοκίνητα να μοιάζουν με φορτηγά στο δρόμο. Πρέπει όμως να το δοκιμάσεις.

Εσείς γνωρίζετε από αυτόματα κιβώτια; Ξέρετε τις διαφορές; Ή απλά τα τσουβαλιάζετε όλα τα αυτόματα μαζί και λέτε «δεν θέλω». Έχετε οδηγήσει αυτόματο και δεν σας άρεσε; Τι είδους αυτόματο ήταν αυτό; Τι άποψη έχετε;


Μας κοινοποιήθηκε από το autotriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ