Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Κάνε το σπίτι σου «Ανταρκτική» με ελάχιστο κόστος!

Επίλεξε την τεχνολογία inverter και επωφελήσου από την εξοικονόμηση ενέργειας που προσφέρει! Διάλεξε το κατάλληλο κλιματιστικό σε ισχύ με βάση το μέγεθος του χώρου που θες να το τοποθετήσεις,ενώ φρόντισε να καθαρίζεις συχνά τα φίλτρα του για να εξασφαλίσεις άριστες αποδόσεις και καθαρή ατμόσφαιρα!

Ξέχνα το παλιό κλιματιστικό σου. Η λύση για εξοικονόμηση ακούει στο όνομα «inverter»!

Πρόκειται για μία νέα σχετικά τεχνολογία που έχει γίνει μονόδρομος στις μέρες μας, λόγω της σημαντικής εξοικονόμησης ενέργειας που προσφέρει. Τα περισσότερα σύγχρονα τοπικά, αυτόνομα ή και ημικεντρικά συστήματα κλιματισμού  διαθέτουν λειτουργία Inverter. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η λειτουργία αυτή δεν σχετίζεται με την αντιστροφή της λειτουργίας του κλιματιστικού συστήματος, αλλά πρόκειται για έναν μετατροπέα ισχύος που επιτρέπει να μεταβάλλεται η ισχύς του συμπιεστή και να προσαρμόζεται σύμφωνα με τις πραγματικές θερμικές ανάγκες του χώρου που επιθυμούμε να θερμάνουμε ή να ψύξουμε. Έτσι επιτυγχάνεται σημαντική μείωση σε κατανάλωση ενέργειας της τάξεως του 20% με 30% συγκριτικά με ένα απλό σύστημα. Επίσης ελαχιστοποιείται και το επίπεδο θορύβου διότι η συσκευή λειτουργεί συνεχόμενα σε χαμηλές στροφές.

Πρόσεξε να επιλέξεις κλιματιστικό με την κατάλληλη ισχύ, ανάλογα με το μέγεθος του χώρου που το τοποθετείς! Μικρός χώρος  με κλιματιστικό μεγάλης ισχύος σημαίνει αυξημένο κόστος λειτουργίας!
Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί και στην ισχύ του κλιματιστικού, καθώς ένα κλιματιστικό μεγαλύτερης ή μικρότερης ισχύος από αυτή που είναι κατάλληλη για τον κάθε χώρο έχει ως αποτέλεσμα το αυξημένο κόστος λειτουργίας. Το εμβαδό αποτελεί ένα κριτήριο για την σωστή επιλογή της συσκευής, δεν είναι όμως και το μοναδικό. Αν, για παράδειγμα, ο χώρος δεν είναι καλά μονωμένος ή έχει μεγάλα ανοίγματα, θα πρέπει να επιλέξετε ένα κλιματιστικό μεγαλύτερης ισχύος.

Μην αμελείς τον καθαρισμό των φίλτρων. Είναι σημαντικός γιατί αυξάνει την απόδοση του κλιματιστικού σου, αλλά και γιατί σε προστατεύει από μικροοργανισμούς και σκόνες που φυλακίζονται σε αυτά!
Το είδος των φίλτρων που περιλαμβάνει κάθε κλιματιστικό είναι σημαντικός παράγοντας για την ενεργειακή του απόδοση και άρα την εξοικονόμηση. Υπάρχουν διάφοροι τύποι φίλτρων, με τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα να είναι τα συμβατικά φίλτρα σκόνης, οι ιονιστές, τα βιολογικά φίλτρα (IAQ), αλλά και τα φίλτρα άνθρακα. Η τελευταία τεχνολογία φίλτρων είναι τα τύπου HEPA. Πρόκειται για φίλτρα υψηλής απόδοσης που έχουν παρόμοια κατασκευή με τα συμβατικά, αλλά ο καθαρισμός που παρέχουν είναι πιο αποτελεσματικός.
Ανάλογα με τον τύπο και την ποιότητα του φίλτρου κυμαίνονται και οι τιμές, ωστόσο ένα ακριβότερο αλλά πιο εξελιγμένο τεχνολογικά φίλτρο μπορεί να κάνει απόσβεση χρημάτων σε μικρό χρονικό διάστημα λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας που μπορούν να παράσχουν. Εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας, όμως, τόσο για την ενεργειακή εξοικονόμηση όσο και για την υγεία μας είναι ο καθαρισμός και η αντικατάσταση των φίλτρων.

Στην ενεργειακή ετικέτα αναγράφονται όλες οι λεπτομέρειες για την ισχύ, την κατανάλωση και την απόδοση. Εν ολίγοις, ξέρεις πόσο καις!
Αυτό που πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά ενός κλιματιστικού είναι η ενεργειακή του ετικέτα, καθώς είναι εκείνη που μας δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για να κρίνουμε αν το συγκεκριμένο κλιματιστικό είναι κατάλληλο για τις ανάγκες μας. Μεταξύ άλλων, αναγράφει πληροφορίες για την ετήσια κατανάλωση, την ισχύ, την απόδοση, τα επίπεδα θορύβου της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας, τον SEER (εποχικός βαθμός απόδοσης στην ψύξη) και τον SCOP (εποχικός βαθμός απόδοσης στη θέρμανση).
Αναγράφεται επίσης η κλιματική ζώνη, η οποία καθορίζει και το εύρος θερμοκρασιών στο οποίο το κλιματιστικό δεν καταναλώνει περίσσεια ενέργεια. Επιπλέον, η ενεργειακή ετικέτα ταξινομεί τις συσκευές σε μια από τις 7 κατηγορίες ενεργειακής κλάσης (από Α+++ μέχρι F) ανάλογα με την αποδοτικότητά τους. Οι συσκευές Α+++ είναι οι πιο αποδοτικές, άρα και οι πλέον οικονομικές καθώς καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια. Πάντως, για να θεωρηθεί οικονομικό ένα κλιματιστικό πρέπει απαραίτητα να ανήκει σε ενεργειακή κλάση ίση ή μεγαλύτερη από Α.


Μας κοινοποιήθηκε από το 4green.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ