Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Άδωνις Γεωργιάδης: Μεγάλο και υπαρκτό ζήτημα οι Βλαχόφωνοι των Σκοπίων, αλλά η χρονική συγκυρία είναι «λεπτή»- Η Ελλάδα δεν μπορεί να αδιαφορήσει

Τι λέει για την επιστολή της ΒΕΡΓΙΝΑ TV για το θέμα των 700.000 Βλαχόφωνων Ελλήνων των Σκοπίων, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Θέμα συζήτησης που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση ήταν σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη η επιστολή του Στέργιου Καλόγηρου της ΒΕΡΓΙΝΑ TV, προς τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο με κοινοποίηση στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Στην επιστολή επισημαίνεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν 700.000 βλαχόφωνοι Έλληνες των Σκοπίων που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, ενώ ζητείται το αυτόνοητο. Να τους παραχωρηθεί η ελληνική ιθαγένεια.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη που ήταν καλεσμένος στην τρίτη κατά σειρά εκπομπή «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα» με τον Στέργιο Καλόγηρο και την Άννα Τσίμου η οποία είχε θέμα τους Βλαχόφωνους Έλληνες των Σκοπίων, το ζήτημα είναι «μεγάλο, πραγματικό και υπαρκτό» και η Ελλάδα «δε μπορεί να αδιαφορήσει ούτε να είναι απούσα» από μια σειρά διεργασίες που γίνονται στα Δυτικά Βαλκάνια. Την ίδια ώρα, διευκρινίζει πως το συγκεκριμένο θέμα είναι «λεπτό» ζήτημα για τη χώρα μας κι ότι η μαζική απόδοση ιθαγένειας δεν είναι κάτι εύκολο, επισημαίνοντας πως «έχουμε εξελίξεις μπροστά μας».

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι τα Σκόπια κρέμονται από μια κλωστή αυτή την περίοδο κι ότι είναι ξεκάθαρο ότι στην Ελλάδα συμφέρει η μη διάλυσή τους. Επισημαίνοντας ότι και ο ίδιος είναι κατά το ήμισυ βλάχικης καταγωγής, εκτίμησε ότι καλώς ξεκίνησε μια τέτοια διαδικασία με πρωτοβουλία της ΒΕΡΓΙΝΑ TV, ενώ εξέφρασε και την πρόθεσή του να καλέσει τον Στέργιο Καλόγηρο στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις του για το θέμα.

Δείτε αποσπάσματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ