Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

ΤτΕ: Κατεβαίνει η ανάπτυξη, ανεβαίνει ο κίνδυνος για 4ο Μνημόνιο

«Ψαλιδίζει» τις προοπτικές ανάπτυξης στο 1,6% από το 2,5% η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ προειδοποιεί για κίνδυνο νέου μνημονίου εάν δεν ρυθμιστεί το θέμα του χρέους.

"Η παράταση της εκκρεμότητας (για το χρέος) εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και προοιωνίζεται την ανάγκη νέας χρηματοδοτικής συνδρομής μετά το 2018, κάτι που απεύχονται τόσο η Ελλάδα όσο και οι εταίροι" προειδοποιεί η ΤτΕ στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική 2016-2017 που κατέθεσε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας.

Επίσης μειώνει σημαντικά τον πήχη της ανάπτυξης το 2017 στο 1,6% ενώ αρχικά υπολόγιζε άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,5%, επικαλούμενη τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης  και τη μεγάλη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Προειδοποιεί επίσης ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η σοβαρότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία. Και απευθύνει σήμα κινδύνου για νέες καθυστερήσεις  σε σημαντικό ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης (ιδίως βραχυπρόθεσμου τύπου). Ζητά επίσης μείωση φορολογικών συντελεστών, περιστολή δαπανών και μεταρρυθμίσεις

Ο διάλογος Βούτση - Στουρνάρα

Τα δύσκολα είναι πλέον πίσω, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει πρακτικά ολοκληρωθεί και πλέον η έμφαση πρέπει να δοθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας παραδίδοντας στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση την έκθεση Νομισματικής Πολιτικής.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις συνθήκες που έχουν βελτιωθεί σημαντικά μετά το κλείσιμο της συμφωνίας και την απόφαση του Eurogroup και συνεχάρη το οικονομικό επιτελείο διότι μέσα σε δύσκολες συνθήκες μπόρεσαν και εκπλήρωσαν όλες τις δύσκολες προϋποθέσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η αξιολόγηση. «Το καλό τώρα είναι πως τα δύσκολα βρίσκονται πίσω μας και πρέπει να δούμε πράγματα εύκολα μεν αλλά κρίσιμα», είπε ο κ. Στουρνάρας.

«Είναι χαρά που βρίσκομαι πάλι στη Βουλή και παραδίδω στον πρόεδρο της Βουλής την έκθεση νομισματικής πολιτικής, νομίζω έχει χρήσιμες διαπιστώσεις και πρέπει να διαβαστεί. Διαπιστώνει ότι μετά το κλείσιμο της συμφωνίας και την απόφαση του Eurogroup, έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι συνθήκες. Είμαστε ικανοποιημένοι, ως Τράπεζα της Ελλάδος, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει πρακτικά σχεδόν ολοκληρωθεί, άρα θα πρέπει η έμφαση- γι΄αυτό και οι προτροπές που κάνουμε- να δοθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, στις διαρθρωτικές αλλαγές ώστε οι αγορές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα στο μεγάλο ζήτημα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπου αυτό το θεωρούμε ως ένα σημαντικό ζήτημα, όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για την ελληνική οικονομία συνολικά. Θα πρέπει οι τράπεζες να δώσουν έμφαση κυρίως στην αντιμετώπιση του προβλήματος των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών και να βοηθήσουν τις βιώσιμες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που οι επιχειρηματίες μοχθούν και αποπληρώνουν τα δάνεια τους», είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Είμαστε ευτυχείς που υποδεχόμαστε ξανά τον Διοικητή της ΤτΕ ως φορέα της άποψης που μόλις εξέφρασε για το ότι έχουμε μπει στην ευθεία για να βγούμε από την πολύχρονη κρίση. Ελπίζω την επόμενη φορά που θα μας φέρετε την έκθεσή σας κύριε Διοικητά, η χώρα να έχει κάνει τα απαραίτητα και αναγκαία βήματα και τις εξόδους στις αγορές και τα βήματα αναπτυξιακής προοπτικής ώστε η κοινωνία να μείνει όρθια και ταυτόχρονα να φύγουμε από τους περιορισμούς και τις δεσμεύσεις το ταχύτερο δυνατό, μέσα και από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων του προγράμματος αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού κυβερνητικού προγράμματος», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Για το ζήτημα σε σχέση με τα δάνεια, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως «όλοι πρέπει να κινηθούν ώστε ο κόσμος να μην φοβάται για την πρώτη του κατοικία, να μην φοβάται για την αδυναμία, όταν έχει πραγματική αδυναμία, ο απλός πολίτης, η απλή οικογένεια, για το σπίτι του, η τακτοποίηση των κόκκινων δανείων, θα πρέπει να είναι προφανώς προσανατολισμένη στις κατηγορίες και στον ορίζοντα που θέσατε και εσείς. Νομίζω πως είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την επόμενη περίοδο ώστε και ο τραπεζικός τομέας, πέραν της συμμετοχής του όλο και περισσότερο στην αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας, να μπορεί να θεραπεύσει με τον πιο σωστό τρόπο, αυτό το κρίσιμο ζήτημα για πολύ μεγάλο μέρος των οικογενειών στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι κι εσείς έχετε αυτή τη μέριμνα και αυτή την ανησυχία», είπε επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Δεν συνηθίζεται αλλά με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να συγχαρώ το οικονομικό επιτελείο, τον υπουργό Οικονομικών και τον αναπληρωτή του που μέσα σε δύσκολες συνθήκες μπόρεσαν και εκπλήρωσαν όλες τις δύσκολες προϋποθέσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η αξιολόγηση, η οποία ήταν μια δύσκολη αξιολόγηση», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Το καλό όμως τώρα είναι πως τα δύσκολα βρίσκονται πίσω μας και πρέπει να δούμε πράγματα εύκολα μεν αλλά κρίσιμα. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να έχουμε βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα μέσω μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και να μην μπορούμε να βελτιώσουμε την αδειοδότηση για επενδύσεις, την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών, τις καθυστερήσεις. 'Αρα η έμφαση μας πρέπει να είναι σε αυτά, σε μέτρα ευκολότερα από τα προηγούμενα αλλά πάρα πολύ κρίσιμα για την ανάπτυξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ