Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Ελληνικό το 25% των ΞΑΕ στην Αλβανία

Η αξία των επενδύσεων που πραγματοποιούνται από ξένες εταιρείες σήμερα στην Αλβανία είναι περίπου 5 δισ. ευρώ και το 25% από αυτές προέρχεται από την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αλβανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (INSTAT) οι ξένοι (Ξένες Άμεσες Επενδύσεις) κατέχουν πάνω από 5.600 επιχειρήσεις στην Αλβανία, ή περίπου 3,6% του συνόλου των ενεργών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την INSTAT, οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από ξένους επενδυτές απασχολούν σήμερα περίπου 120.000 Αλβανούς, που αποτελεί σχεδόν το 13% της συνολικής απασχόλησης στην αλβανική οικονομία.

Ως προς τον αριθμό των επιχειρήσεων, τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί από τους ξένους επιχειρηματίες προέρχονται από μία μόνο χώρα, την Ιταλία. Η Αλβανία έχει σήμερα πάνω από 2.660 επιχειρήσεις ιταλικών συμφερόντων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ασχολείται με υπηρεσίες. Μετά την Ιταλία ακολουθεί η Ελλάδα, ενώ στην τρίτη θέση είναι το Κοσσυφοπέδιο.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, ο αριθμός των επιχειρήσεων ανάλογα με την προέλευση, δεν αντιστοιχεί στην αξία των επενδύσεων.

Παρά το γεγονός ότι οι Ιταλοί κατέχουν τον μεγαλύτερο αριθμό ξένων επιχειρήσεων στην Αλβανία, εκείνοι που έχουν επενδύσει περισσότερα χρήματα στην αλβανική οικονομία είναι Έλληνες.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, η αξία των επενδύσεων που πραγματοποιούνται από ξένες εταιρείες σήμερα είναι περίπου 5 δισ. ευρώ και το 25% από αυτές έχουν έρθει μόνο από την Ελλάδα ενώ η αξία των ιταλικών επενδύσεων είναι σημαντικά χαμηλότερη, γεγονός που δείχνει ότι οι ιταλικοί επιχειρηματίες έχουν επενδύσει κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που απαιτούν μικρό κεφάλαιο.


Φραγκούλης Φράγκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ