Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

«Βόμβα» από Βρυξέλλες: «Βλέπουν» εκλογές στην Ελλάδα μέσα στο 2018

Νέα ψυχρολουσία περιμένει την κυβέρνηση στην επερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, καθώς κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να δώσει στην Ελλάδα κάτι περισσότερο από μια διατύπωση για λύση μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018, ενώ αναλύσεις από την ΕΚΤ εκτιμούν ότι η χώρα θα μπει σύντομα σε προεκλογική τροχιά.

Όπως φαίνεται, οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, μέχρι και το Σεπτέμβριο, παίζουν το ρόλο τους για την εξέλιξη αυτή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», οι αποφάσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά και των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ήδη ληφθεί και η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει τις γερμανικές εκλογές και τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου για να θέσει ζήτημα απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Στο Εurogroup της Πέμπτης 15/6 αναμένεται να τονιστεί από τους υπουργούς Οικονομικών ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης.

Στις Βρυξέλλες τονίζουν ότι θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει «κοινή αντίληψη μεταξύ των δανειστών» δίνοντας δίκιο στην Ελλάδα που διαμαρτύρεται για τις αντικρουόμενες απόψεις που εκφράζουν υπουργοί Οικονομικών, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τα στελέχη του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Από την άλλη πλευρά, οι Βρυξέλλες τάσσονται στο πλευρό του Σόιμπλε υπενθυμίζοντας ότι οι δανειστές της Ελλάδας δεν είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης οι οποίες στη συνέχεια απολογούνται στα κοινοβούλιά τους για τις αποφάσεις τους.


Η Ευρώπη «βλέπει» εκλογές το 2018!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αναλύσεις των εμπειρογνωμόνων και των ειδικών αναλυτών που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη, καταλήγουν στο ότι στην Ελλάδα μάλλον θα έχουμε εκλογές το πρώτο εξάμηνο του 2018.

««Παρά τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, η Ελλάδα θα είναι δύσκολο να βγει αυτόνομα στις αγορές μέσα σε έναν χρόνο», λένε πηγές από τις Βρυξέλλες,

«Αυτή η απόφαση θα είναι πολύ δύσκολη, καθώς το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει βαριά διαρθρωτικά μέτρα και βαθιές μεταρρυθμίσεις. Το πρόγραμμα θα είναι τόσο βαρύ και τόσο κοστοβόρο που μόνο μια οικουμενική κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή ετυμηγορία θα μπορέσει να το σηκώσει», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Και επειδή η ελληνική κυβέρνηση έχει την τάση να εξαντλεί όλα τα χρονικά περιθώρια, οι διαπραγματεύσεις για ένα πιθανό νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν νωρίς -πιθανότατα από τον Ιανουάριο- ή από τον Μάρτιο του 2018 οπότε και θα ενεργοποιηθεί και ο δημοσιονομικός κόφτης.

Σύμφωνα και πάλι με τις αναλύσεις των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να εισέλθει από την άνοιξη του 2018 σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο και θα οδηγηθεί σε εκλογές ως το καλοκαίρι, με κορυφαίο δίλημμα το αν θα πρέπει να δεχθεί νέο πρόγραμμα ή όχι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ