Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Ένα Φεστιβάλ Γεννιέται - ΠΕΛΕΚΟΝ Μέρες γιορτών Βοϊου 2017

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ ΠΕΛΕΚΟΝ μέρες γιορτών Βοϊου 2017, δημιουργεί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα αξιώσεων, δίνοντας έμφαση στην τοπική ιστορία και παράδοση της Πέλκας, της Σιάτιστας, του Σισανίου και της Εράτυρας.

«Το οχυρωματικό έργο Πέλεκον που βρίσκεται στην περιοχή και δεν έχει ερευνηθεί μετά το 1930, θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να προβληθεί. Το ίδιο και η περιοχή μας» λέει η υπεύθυνη της διοργάνωσης Θεοδώρα Λειψιστινού.

Στο πλαίσιο των γιορτών θα παρουσιάσουν έργα τους καλλιτέχνες που έλκουν την καταγωγή από την περιοχή : ο Γιάννης Βούρος, ο Σώτος Ζαχαριάδης, ο Κώστας Ντιός και ο Λάζαρος Πάντος, ενώ ο Γιώργος Κοσμίδης θα εγκαινιάσει έκθεση ανακυκλώσιμων υλικών.

Όπως εξήγησαν οι ομιλητές για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί έκθεση τοπικής γυναικείας ενδευμασίας της περιοχής και της γυναίκας των Καλλάσσα, έκθεση φωτογραφίας της φυλής των Καλλάσσα, ενώ ο γνωστός για τη δράση του στους Καλλάς εκπαιδευτικός Θανάσης Λερούνης, θα μιλήσει με θέμα «η ελληνική παρουσία στην Κεντρική Ασία και οι απόηχοί της στην παράδοση της φυλής των Καλλάσσα».

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων που θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 24 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι συντήρησης εικόνων στην Εράτυρα από την προϊσταμένη του τμήματος συντήρησης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Δήμητρα Λατζίδου.

Ο Ιερός Ναός ου Αγίου Γεωργίου στην Εράτυρα που χτίστηκε το 1844 διαθέτει περίτεχνο σκαλιστό τέμπλο και σπάνιες τοιχογραφίες.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με τη Συναυλία ο «Ερωτόκριτος και άλλες μουσικές ιστορίες» του συνθέτει Πάρι Παρασχόπουλου που ερμηνεύουν ο Δημήτρης Νικολούδης και η Μαρία Καργαδούρη.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τις γιορτές , η διοργάνωση του Φεστιβάλ αποκτά ιδιαίτερη αξία στις μέρες μας που οι πολιτιστικές δράσεις με ποιότητα φθίνουν, καθώς αναδεικνύει τον τοπικό πλούτο και αποδεικνύει έμπρακτα την αγάπη των συντελεστών για τον τόπο τους.

Στη διοργάνωση των εκδηλώσεων « Πέλεκον Μέρες Γιορτών Βόιου 2017», συμμετέχουν: η κοινότητα Πελεκάνου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΠΕΛΚΑ». Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «Μύριχος», η Κοινότητα Σισανίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σισανίου, ο Σύλλογος Σιατιστέων Θεσσαλονίκης, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Γεράνειας Σιάτιστας, η Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ