Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Μεταχειρισμένα ανταλλακτικά... σαν καινούρια!

Στη σημερινή εποχή όλοι μας προσπαθούμε να κόψουμε έξοδα από παντού. Ακόμη και από το αυτοκίνητο.

Στη σημερινή εποχή όλοι μας προσπαθούμε να κόψουμε έξοδα από παντού. Ακόμη και από το αυτοκίνητο. Για παράδειγμα, κινούμαστε λιγότερο, σύμφωνα με τους κανόνες οικονομικής οδήγησης (χαϊδεύοντας δηλαδή το γκάζι) και όταν έρθει η ώρα του service κάποιοι προτιμούν τα OEM, ιμιτασιόν ή τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά.

Aλλοι, μάλιστα, καθυστερούν τα διαστήματα των service -κάτι που επηρεάζει την ασφάλεια στο δρόμο- ενώ ως προς το συνεργείο που επιλέγεται, πέρα από τα εξουσιοδοτημένα άνθιση έχουν αρχίσει να γνωρίζουν και τα εξειδικευμένα συνεργεία. Ωστόσο, σε όλες από τις παραπάνω περιπτώσεις, θα πρέπει να δείχνετε ιδιαίτερη προσοχή. Παρακάτω, αναλύουμε τι πρέπει να προσέχετε όταν επιλέγετε μεταχειρισμένα ανταλλακτικά, ώστε να εξασφαλίσετε την απαραίτητη αξιοπιστία.

Και οι ίδιοι οι κατασκευαστές τα χρησιμοποιούν!

Ο λόγος για τα ανταλλακτικά ανταλλαγής που πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων χρησιμοποιούν. Ανταλλακτικά πολλών κατηγοριών, όπως κινητήρες, κιβώτια ταχυτήτων, άξονες, μίζες, ηλεκτρονικά στοιχεία και πολλά άλλα στοιχεία του αυτοκινήτου, μπορούν να μετασκευαστούν και να γίνουν και πάλι σαν καινούργια. Έτσι εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι και ενέργεια. Η ποιότητα αυτών των Γνήσιων Ανταλλακτικών Ανταλλαγής εξασφαλίζεται μέσω ποιοτικών ελέγχων και ελέγχων ασφαλείας των ίδιων των κατασκευαστών.

Τι ισχύει με τις εγγυήσεις

Σε αρκετές περιπτώσεις οι έμποροι μεταχειρισμένων ανταλλακτικών προσφέρουν εγγύηση για τα προϊόντα που εμπορεύονται. Μάλιστα, στις περισσότερες είναι 6μηνη, ενώ ανάλογα με το ανταλλακτικό αυτή μπορεί να είναι 9μηνη ή και μεγαλύτερη. Σε κάθε περίπτωση πάντως ρωτήστε τον έμπορο για το τι εγγυήσεις ισχύουν για το ανταλλακτικό που ενδιαφέρεστε και τι ακριβώς καλύπτεται.

Οι κατηγορίες των ανταλλακτικών

Τα ανταλλακτικά, χωρίζονται σε πέντε βασικές κατηγορίες:

1. Τα γνήσια ανταλλακτικά
Πρόκειται για ανταλλακτικά αυτοκινήτων που κατασκευάζονται από κορυφαίους κατασκευαστές με τους οποίους οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν συμβόλαια. Τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων αυτά πωλούνται σε συσκευασίες που φέρουν το εμπορικό σήμα της αυτοκινητοβιομηχανίας και αποκαλούνται γνήσια ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

2. Ανταλλακτικά αυτοκινήτων OEM
Πρόκειται για τα ίδια ανταλλακτικά αυτοκινήτων με τα γνήσια, τα οποία προέρχονται από τους ίδιους κατασκευαστές ανταλλακτικών που προμηθεύουν με ανταλλακτικά αυτοκινήτων πρώτης τοποθέτησης (Original Equipment Manufacturers) τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Η ουσιαστική διαφορά είναι αυτά πωλούνται στις συσκευασίες του κατασκευαστή τους και όχι σε συσκευασίες που φέρουν το εμπορικό σήμα της κάθε αυτοκινητοβιομηχανίας.

3. Aftermarket ανταλλακτικά
Πρόκειται για ανταλλακτικά αυτοκινήτων επώνυμων και ποιοτικών κατασκευαστών, οι οποίοι όμως δεν διατηρούν συμβόλαια προμήθειας ανταλλακτικών αυτοκινήτων με τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Τα ανταλλακτικά αυτά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα γνήσια και τα OEM, ενώ συνήθως είναι πιο φθηνά. Θα πρέπει όμως εφόσον τα επιλέξετε, να τσεκάρετε ότι πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

4. Ανταλλακτικά ανακατασκευής (rebuild ή remanufactured)
Πρόκειται για προηγουμένως χρησιμοποιημένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων τα οποία έχουν υποστεί ανακατασκευή και λειτουργούν σαν να είναι καινούρια ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
Πρέπει να αναφέρεται ρητά στην συσκευασία τους, συνοδεύονται από εγγύηση, ενώ σημειώστε πως τα χρησιμοποιούν και τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία.

5. Μεταχειρισμένα ανταλλακτικά
Πρόκειται για αυτό ακριβώς που λέει η λέξη. Είναι τα πιο οικονομικά ανταλλακτικά και η επιλογή τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Τι να προσέξετε…

Η επιλογή ενός μεταχειρισμένου ανταλλακτικού είναι δύσκολη υπόθεση με τον βαθμό δυσκολίας να εξαρτάται από το είδος του ανταλλακτικού. Για παράδειγμα, στα ανταλλακτικά φανοποιίας η επιλογή είναι σχετικά εύκολη και γίνεται με το… μάτι.

Ένας καλοδιατηρημένος προφυλακτήρας, μία πόρτα ή ένα φτερό δεν είναι δύσκολο να βρεθεί. Τι γίνεται όμως με τα πιο «σύνθετα» ανταλλακτικά, που αφορούν τα μηχανικά μέρη, όπως π.χ. μία τρόμπα πετρελαίου, ένα καπάκι μηχανής, ένα ψυγείο, ή ακόμη και ένα σασμάν; Εδώ λοιπόν χρειάζεται αρκετό ψάξιμο και μηχανικές γνώσεις.

Αν τις έχεις, καλώς; Αν όχι όμως; Τότε θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε δευτερεύοντες -αλλά πολύ σημαντικούς- παράγοντες, όπως για παράδειγμα το από πού προέρχεται το ανταλλακτικό, αν υπάρχει εγγύηση, αν βρίσκεται σωστά προφυλαγμένο κτλ. Παρακάτω αναφερόμαστε στα πιο σημαντικά:

- Το ανταλλακτικό πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Να έχει το ίδιο νούμερο. Φράσεις του τύπου «θα ταιριάξει», «θα το κουμπώσω εγώ», ίσως κρύβουν μελλοντικά προβλήματα.

- Το ανταλλακτικό πρέπει να είναι σωστά προφυλαγμένο. Οι καιρικές συνθήκες είναι πιθανόν να το έχουν αλλοιώσει.

- Το μεταχειρισμένο ανταλλακτικό πρέπει να είναι σωστά συντηρημένο.

- Καλό είναι το μεταχειρισμένο ανταλλακτικό να συνοδεύεται από εγγύηση από τον αγοραστή. Αυτό δίνει κάποια extra σιγουριά

- Μάθετε για την προέλευση του μεταχειρισμένου ανταλλακτικού, αν πρόκειται για ανακατασκευσμένο ή π.χ. από κάποιο τρακάρισμα.


Μας κοινοποιήθηκε από το autotriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ