Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Brexit: Τι θα αλλάξει για εργασία, σπουδές, ταξίδια

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά την είσοδο της στην τότε ΕΟΚ, η Βρετανία έκανε το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενεργοποιώντας το Αρθρο 50 που σημαίνει την έναρξη των σκληρών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα διεθνή μέσα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ γνωστοποίησε ότι έλαβε την επίσημη επιστολή με την οποία η Μεγάλη Βρετανία ενεργοποιεί το περίφημο άρθρο 50. Την επιστολή παρέδωσε ο βρετανός πρεσβευτής στην ΕΕ.

Οι πρώτες δηλώσεις

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, η βρετανίδα πρωθυπουργός γνωστοποίησε την αποστολή της επιστολής λέγοντας πως τώρα είναι η ώρα της ενότητας για τη Μεγάλη Βρετανία έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή συμφωνία εξόδου.

Η διαδικασία του άρθρου 50 βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη και σύμφωνα με την επιθυμία του βρετανικού λαού η Μεγάλη Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ, ανέφερε η Μέι στο Κοινοβούλιο.

Μετά από 9 μήνες η Μεγάλη Βρετανία επισημοποιεί τη διαδικασία του Brexit. Σύμφωνα με τις προβλέψεις οι συζητήσεις για την έξοδο θα κρατήσουν δύο χρόνια έως τις 29 Μαρτίου του 2019.

Σχολιάζοντας το γεγονός, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε ότι η επιστολή της Μέι θα ξεκαθαρίσει μια σειρά από ζητήματα αναφορικά με το Brexit. Τόνισε ωστόσο ότι το χρονικό περιθώριο των 2 χρόνων για την αποχώρηση είναι εξαιρετικά στενό.

Γνωρίζω ότι θα υπάρχουν συνέπειες με την έξοδο από την ΕΕ, πρόσθεσε η Μέι στην ομιλία της στο Κοινοβούλιο, ενώ τόνισε ότι θα επιδιώξει όσο το δυνατόν πιο στενή σχέση με την ΕΕ στα θέματα της ασφάλειας.

“Ημέρα του Brexit” ή “Μαύρη Τετάρτη”;

Νωρίτερα,  ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι θα του επιδοθεί εντός της ημέρας επιστολή.

«Στις 13:20 σήμερα (14:20 ώρα Ελλάδας) η επιστολή γνωστοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit (άρθρο 50) θα μου επιδοθεί από τον (Βρετανό) πρέσβη Τιμ Μπάροου» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τουσκ.

Στη συνέχεια, ο Τουσκ θα κάνει μια δήλωση στις 13:45 (14:45 ώρα Ελλάδας) αναφορικά με την επιστολή, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο πρόγραμμά του που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο Twitter.

Πολλοί μιλούν για την “ημέρα του Brexit” και άλλοι για την “μαύρη Τετάρτη” θυμίζοντας την 16η Σεπτεμβρίου του 1992, την ημέρα που η στερλίνα καταποντίστηκε εξ αιτίας της απόφασης της τότε κυβέρνησης του Τζον Μέιτζορ να βγάλει την χώρα από τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών της ΕΟΚ.

Ανεξαρτήτως ονομασίας και χαρακτηρισμών, η Βρετανία και η Ευρώπη εισέρχονται σε μια διαπραγμάτευση από την οποία καμία πλευρά δεν θα βγει κερδισμένη.

Σύμφωνα με το Αρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, οι διαπραγματεύσεις Λονδίνου – Βρυξελλών θα αφορούν σε πάρα πολλά ζητήματα που θα αφορούν τις σχέσεις των δύο πλευρών μετά την αποχώρηση, με πιο ακανθώδη τις εμπορικές ανταλλαγές, την διακίνηση και την εγκατάσταση των πολιτών και τις οικονομικές σχέσεις.

Μέι: Θέλουμε μια βαθειά και ειδική σχέση

Σε δηλώσεις της το απόγευμα της Τρίτης, λίγες ώρες πριν την ενεργοποίηση του Αρθρου 50, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα επιδιώξει να πετύχει μια “βαθειά και ειδική σχέση” με την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάνοντας παράλληλα λόγο για την “παγκόσμια Βρετανία” η οποία – όπως είπε – θα οικοδομηθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. “Αυτό δεν σημαίννει ότι απλά θα χτίσουμε νέες συμμαχίες αλλά θα εργαστούμε πολύ περισσότερο με τους παλιούς φίλους μας, στο πλευρό των οποίων στεκόμασταν επί αιώνες” είπε η κα. Μέι σε ομιλία της στο Μπέρμιγχαμ.

Η Τερέζα Μέι είναι σίγουρο ότι θα κριθεί πολύ σκληρά, όχι μόνο από τους πολέμιους του Brexit, αλλά και όσους ψήφισαν υπέρ της εξόδου, αφού η ίδια – από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα – έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για την Βρετανία.

Ο «οδηγός» της εξόδου

29 Μαρτίου – Η Μέι θα αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για να εκκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης.

Σύνοδος, κατευθυντήριες γραμμές, συστάσεις

29-31 Μαρτίου – Εντός 48 ωρών, ο Τουσκ θα αποστείλει στα 27 άλλα κράτη-μέλη το προσχέδιο με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαπραγμάτευση.

29 Απριλίου – Οι άλλοι 27 ηγέτες της ΕΕ συναντώνται για να συμφωνήσουν τις τελικές κατευθυντήριες γραμμές και να εξουσιοδοτήσουν τον Μισέλ Μπαρνιέ να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις.

5 Μαΐου – Ο Μπαρνιέ γρήγορα θα απαντήσει στους ηγέτες με τις λεπτομερείς συστάσεις του για το πώς θα πρέπει να δομηθούν οι συνομιλίες. Οι αργίες στις 8-9 Μαΐου ίσως τον αναγκάσουν να τις αποστείλει άμεσα στο Συμβούλιο.

Οδηγίες

Μάιος – Θα συγκληθεί το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, χωρίς τη Βρετανία για μια ακόμα φορά, προκειμένου να συμφωνηθούν οι νομικές «διαπραγματευτικές οδηγίες» που θα δεσμεύουν τον Μπαρνιέ και την ομάδα του.

Οι Βρετανοί διαπραγματευτές με επικεφαλής τον υπουργό για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις θα καθήσουν στο τραπέζι των συνομιλιών με την ΕΕ, πιθανόν εντός του Μαΐου. Οι συνομιλίες ίσως ξεκινήσουν με το τι θα συζητηθεί πρώτο και πώς θα μοιραστούν τα θέματα.

Η συμφωνία για το διαζύγιο

Δεκέμβριος 2017: Οι Βρυξέλλες θέλουν μια βασική συμφωνία για τη Συνθήκη Αποχώρησης έως το τέλος του έτους. Βασικά θέματα: οι εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας, η αντιμετώπιση των Βρετανών που ζουν σε χώρες της ΕΕ και των Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία, οι εκκρεμείς νομικές υποθέσεις στην ΕΕ, οι νέοι κανονισμοί για τα σύνορα.

Μετάβαση στη μελλοντική σχέση

2018 Η Μέι θέλει να διαπραγματευθεί μια συνολική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Λίγοι είναι αυτοί που θεωρούν ότι τα δύο χρόνια επαρκούν για μια συμφωνία και οι Βρυξέλλες θέλουν να καθυστερήσει η έναρξη των συνομιλιών έως ότου υπάρξει μια συμφωνία για το διαζύγιο. Ωστόσο, το Λονδίνο και κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ ίσως πιέσουν για παράλληλες συνομιλίες για το εμπόριο.

Οκτώβριος του 2018 Ο μήνας αυτό είναι ο στόχος του Μπαρνιέ για την οριστικοποίηση της Συνθήκης Αποχώρησης, προκειμένου να δοθεί χρόνος για την επικύρωσή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατά πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έως τον Μάρτιο του 2019.

Φθινόπωρο 2018 έως άνοιξη 2019 – Απλώς για να γίνουν πιο περίπλοκα τα πράγματα, η κυβέρνηση της Σκοτίας θέλει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της μόλις ξεκαθαριστεί η συμφωνία για το Brexit. Ωστόσο η Μέι μέχρι στιγμής απορρίπτει το αίτημα για ένα νέο δημοψήφισμα στη Σκοτία έως ότου η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ.

30 Μαρτίου, 2019 (υπό αίρεση) – Η Βρετανία αποχωρεί. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να το κάνει δύο χρόνια μετά την επιστολή της Μέι. Τυγχάνει να είναι μη εργάσιμη ημέρα και να πέφτει Σάββατο. Και, όχι, δεν πέφτει την 1η Απριλίου.

Μπορεί να υπάρξουν μικρές μεταβολές αναφορικά με την ημερομηνία. Η Βρετανία μπορεί να αποχωρήσει νωρίτερα εάν εξασφαλίσει μια συμφωνία και η διετής προθεσμία μπορεί να παραταθεί εάν συμφωνήσουν όλοι. Αλλά οι Βρυξέλλες θέλουν τη Βρετανία εκτός της Ένωσης πριν από τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019. Παρόλο που υπάρχουν εκατέρωθεν απειλές για μη συμφωνία, είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν ένα τέτοιο χάος.

Μεταβατική Περίοδος

Η Μέι και οι ηγέτες της ΕΕ λένε ότι ίσως χρειαστούν μεταβατικές ρυθμίσεις προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για να συμφωνηθεί μια μελλοντική εμπορική συμφωνία καθώς και περισσότερος χρόνος στους πολίτες και στις επιχειρήσεις για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν άλλα δύο με πέντε χρόνια μετά το Brexit για μια οριστική ρύθμιση. Εάν η Σκοτία ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτητοποίησής της, θα πρέπει να περιμένει κανείς περισσότερα χρόνια για να διαπραγματευθεί το διαζύγιό της από το Λονδίνο και την πιθανή επανένταξή της στην ΕΕ.

Η διαμάχη με την Σκωτία φουντώνει

Λίγες ώρες πριν η Βρετανή πρωθυπουργός ενεργοποιήσεις το Αρθρο 50, το Κοινοβούλιο της Σκωτίας έκανε ένα νέο αποφασιστικό βήμα προς την ανεξαρτητοποίησή του από το Ηνωμένο Βασίλειο, με στόχο την παραμονή στους κόλπους της Ε.Ε.

Με ψήφους 69 υπέρ προς 59 εναντίον, το σώμα ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της χώρας στα τέλη του 2018, ή εντός του 2019, μόλις αποσαφηνιστούν οι όροι της αποχώρησης του ΗΒ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την ψήφο τους οι βουλευτές δίνουν ουσιαστικά την εξουσία στην Στέρτζον να επιδιώξει να λάβει άδεια από το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο για να προχωρήσει σε προετοιμάσεις για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Η βρετανική κυβέρνηση, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, τόνισε ότι δεν πρόκειται να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Σκωτίας για την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας πως θα είναι άδικο για τους πολίτες της Σκωτίας να τοποθετηθούν σε μια τόσο σημαντική απόφαση χωρίς να έχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για την μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Οι ευρωπαίοι που ζούν και εργάζονται στη Βρετανία

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δηλώνει ξεκάθαρα ότι έως τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία για το Brexit δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα όσον αφορά τους ευρωπαίους μετανάστες. Πολλοί, ωστόσο, εμφανίζονται ήδη ιδιαίτερα ανήσυχοι και γι’ αυτό πρόθυμοι να συμπληρώσουν το  ερωτηματολόγιο των 85 σελίδων με απώτερο στόχο την έκδοση μόνιμης άδειας διαμονής.

Εργασία και Σπουδές

Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι είναι ξεκάθαρη:Το Brexit θα σημάνει το τέλος της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων. Δεν αποκλείεται, όποτε, να γίνονται δεκτοί στη χώρα μόνον όσοι έχουν ήδη βρει μια θέση εργασίας αλλά σε συγκεκριμένους τομείς με το Λονδίνο να επιθυμεί να επιβάλει ανώτατα όρια στην προσέλευση μεταναστών, αφότου αποφασίσει ποιοι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας έχουν ανάγκη από αλλοδαπούς εργαζόμενους

Οι ευρωπαίοι φοιτητές, εάν σήμερα καλούνται να πληρώσουν τα ίδια (έως και 9.000 στερλίνες το χρόνο) με τους Βρετανούς για να σπουδάσουν στα πανεπιστήμιά τους, στο μέλλον ενδέχεται να αλλάξουν όλα. Μια ματιά στα δίδακτρα των βρετανικών πανεπιστημίων θα πείσει (δίνουν τιμές έως το 2019)

Τέλος εισόδου στην ΕΕ;

Το να καταστεί η βίζα απαραίτητη για τα ταξίδια των Ευρωπαίων προς τη Βρετανία και των Βρετανών προς τις χώρες της ΕΕ δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό. Αλλά οι Βρυξέλλες έχουν ανακοινώσει ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής ενός τέλους εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια της τάξης των πέντε ευρώ και της δημιουργίας ενός συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής όλων των μη ευρωπαίων πολιτών που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε χώρες της Ένωσης κατά το αμερικανικό πρότυπο – έως και 72 ώρες πριν από την αναχώρησή τους με προορισμό την Ευρώπη οι ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων και των Βρετανών, θα πρέπει να συμπληρώσουν ένα βασικό ερωτηματολόγιο.

Εκτός Ενιαίας Αγοράς

Το Λονδίνο εμφανίζεται πρόθυμο να θυσιάσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ για να επανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων του και να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές. Τι  θα συμβεί στην πράξη θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο, θα επιτευχθεί μια καλή συμφωνία και η Βρετανία, με αντάλλαγμα κάποια συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, θα διατηρήσει το δικαίωμα πρόσβασης σε κάποιους τομείς της ενιαίας αγοράς – στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας για παράδειγμα. Στην περίπτωση ενός «σκληρού» Brexit όμως θα είναι αναγκαστική θα είναι και η επιβολή δασμών. Στην παρούσα στιγμή αυτό το «κακό»  σενάριο είναι αρκετά πιθανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ