Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αλκαλική δίαιτα

Μια νέα τάση στο χώρο της διατροφής και του αδυνατίσματος αποτελεί η αλκαλική δίαιτα που διαχωρίζει τα τρόφιμα σε «όξινα» και «αλκαλικά», ανάλογα με τις μεταβολές που μπορούν να προκαλέσουν στο pH το αίματος και άλλων σωματικών υγρών.

Έτσι, υποστηρίζεται πως η κατανάλωση «αλκαλικών» τροφίμων όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά και η αποφυγή «όξινων» όπως τα αναψυκτικά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση του φυσιολογικού pH του αίματος, βοηθώντας έτσι στην απώλεια βάρους και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, όπως ο καρκίνος και η οστεοπόρωση.

Στην πραγματικότητα, ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει πολύ αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την αυστηρή ρύθμιση του pH του αίματος, ενώ δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που να δείχνουν ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε μπορούν να «διαταράξουν» την εν λόγω ρύθμιση.

Συνεπώς, θα λέγαμε πως οι ισχυρισμοί για τα οφέλη της αλκαλικής δίαιτας δεν αποδεικνύονται επιστημονικά.

Σε κάθε περίπτωση, ο εμπλουτισμός του διαιτολογίου με φρούτα και λαχανικά και ο περιορισμός της κατανάλωσης αναψυκτικών και επεξεργασμένων τροφίμων θα μπορούσε σίγουρα να συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους και τη βελτίωση της υγείας.

Από την άλλη όμως, ο αποκλεισμός ομάδων τροφίμων όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.

Αξίζει, λοιπόν, να αναφερθεί πως δεν υπάρχουν «μαγικές» δίαιτες για γρήγορο και αποτελεσματικό αδυνάτισμα, ενώ το «κλειδί» για την επίτευξη και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου, το οποίο θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία, μέτρο και ισορροπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ