Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Στο εδώλιο 11 άτομα για τα άρματα μάχης τύπου Leopard

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν συνολικά 11 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της σύμβασης για τα αντισταθμιστικά οφέλη που υπεγράφη, στο πλαίσιο της κύριας σύμβασης για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβούλιου Εφετών (618/2017), οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουμάκος, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπύρος Τραυλός αλλά και πρώην υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της απιστίας σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου καθώς και της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή στην παραπάνω πράξη κατά συρροή και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Πρόκειται για την υπόθεση που από το 2015 η δικογραφία έχει διαχωριστεί σε ότι αφορά τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του, το διάστημα Οκτώβρη 2001 έως Μάρτιο 2004. Μάλιστα, η συγκεκριμένη δικογραφία είναι μια από τις 6 για τις οποίες θα ελεγχθεί από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου.

Τα χρήματα από την επίμαχη σύμβαση, σύμφωνα με την κατηγορία, έπρεπε να διατεθούν για την υποβοήθηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος προμήθειας του κύριου υλικού με το οποίο επιβαρύνθηκε η χώρα, δηλαδή των αρμάτων μάχης. Ωστόσο, όπως προέκυψε από την έρευνα της δικαιοσύνης, κάτι τέτοιο δεν συνέβη αφού μέρος της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και συγκεκριμένα ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μέσω τεχνάσματος από τον κατηγορούμενο επιχειρηματία για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, απήλλαξε έναν από τους κατηγορούμενους και έπαυσε την ποινική δίωξη για έναν ακόμα, λόγω θανάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ