Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Χειρόφρενο ή «τρίχες»;

Γιατί ηλεκτρικό χειρόφρενο; Κάποιος μηχανικός θα έκανε σεξ στο αυτοκίνητο και το χειρόφρενο τον ενοχλούσε. Η μόνη εξήγηση…

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μιας παράξενης εισβολής: Τα ηλεκτρικά χειρόφρενα, τα οποία με το πάτημα του κουμπιού αναλαμβάνουν να σταθεροποιήσουν το αυτοκίνητο, επιτίθενται κατά κύματα.

Εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχάσεις να τραβήξεις χειρόφρενο (ειδικά αν υπάρχει αυτόματο κιβώτιο), δε χρειάζεται δύναμη για να το λειτουργήσεις, δε χρειάζεται ιδιαίτερη συντήρηση και σίγουρα δεν κινδυνεύεις να… σου μπει πουθενά ο λεβιές, αν κάνεις την καμπίνα του αυτοκινήτου κρεβατοκάμαρα!

Πέρα από τα αστεία το ηλεκτρικό χειρόφρενο είναι μια άνεση, η οποία κάνει και εξοικονόμηση χώρου στην καμπίνα: ένα κουμπάκι αντικαθιστά τον… κλασικό λεβιέ, ενώ εξαφανίζει και όποια καλώδια ή συρματόσχοινα υπάρχουν κάτω από το αυτοκίνητο.

Είναι όμως όλα τόσο μαγικά και ωραία; Σίγουρα όχι! Αν ένα παιδάκι, από περιέργεια και χωρίς να το πάρει είδηση ο οδηγός, τραβήξει το κουμπί το ηλεκτρικό χειρόφρενο επενεργεί κανονικά. Σε αυτή την περίπτωση το ατύχημα δεν είναι απίθανο. Επίσης η απενεργοποίηση του ηλεκτρικού χειρόφρενου απαιτεί πάτημα του φρένου και κατάλληλη εκπαίδευση.

Πάντως να λέμε και του στραβού το δίκιο, αν φοράς ζώνη και ξεκινήσεις, το ηλεκτρικό χειρόφρενο απενεργοποιείται αυτόματα. Το πιο σημαντικό για όλους τους πραγματικούς οδηγούς όμως είναι πως το ηλεκτρικό χειρόφρενο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σώσει τον οδηγό από μια ακραία κατάσταση υποστροφής.

Με το κλασικό χειρόφρενο ένας έμπειρος οδηγός μπορεί να αποτρέψει την άσχημη εξέλιξη ενός ακραίου γλιστρήματος του μπροστινού μέρος τραβώντας στιγμιαία το χειρόφρενο προκαλώντας γλίστρημα του πίσω. Με το ηλεκτρικό χειρόφρενο αφενός είναι αδύνατο να βρεις το κουμπάκι για να το τραβήξεις μέσα στον πανικό και αφετέρου συνήθως επενεργεί και στους 4 τροχούς…
Κανονικό ή ηλεκτρικό χειρόφρενο τελικά; Κανονικοοοοοοοοό!!! Αν κάποιος είναι τεμπέλης ή ξεχνάει να τραβήξει χειρόφρενο όταν σταματάει ας μην οδηγεί. Δεν του αξίζει. Δε θα πληρώνει τη νύφη το 99% των υπόλοιπων οδηγών.

Έχετε διαφορετική άποψη ή θέλετε και εσείς να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και να εξαφανίσουμε τα ηλεκτρικά χειρόφρενα;


Μας κοινοποιήθηκε από το autotriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ