Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Η κυβέρνηση τα... δίνει όλα για να κλείσει η Β΄αξιολόγηση! ΚΟΒΟΥΝ ΜΙΣΘΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ

Όσο περνά ο χρόνος όλο και περισσότερα μέτρα αποφασίζει να δώσει η κυβέρνηση στους δανειστές μας προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Οι δανειστές δείχνουν σκληρή στάση μέχρι στιγμής και δεν προσδιορίζουν τον χρόνο που θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην χώρα μας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που τώρα πια θεωρούν ότι εάν δεν πάρουν τα πάντα οι δανειστές μας για να καλυφθεί μεταξύ άλλων και η ζημιά από το μοίρασμα του πλεονάσματος δεν θα υποχωρήσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας μεταξύ άλλων ζητούν πρόσθετα μέτρα 154 εκ ευρώ αφού θεωρούν μονομερή ενέργεια το μοίρασμα του πλεονάσματος διότι αυτό προέρχεται από δανεικά όπως υποστηρίζουν σχετικά πάρα ότι κόβεται το ΕΚΑΣ κατά 50% τον μήνα Ιανουάριο σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

Έτσι τώρα η κυβέρνηση σε δείγμα καλής θελήσεως και για να αποφύγει στο βάθος τις... εκλογές, βάζει στο τραπέζι την μείωση του αφορολόγητου ως θέμα κάτι το οποίο αφήνει σφοδρά εκτεθειμένο τον κ. Τσακαλώτο ο οποίος τόνιζε μέχρι χθες ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για μετά το 2018.
Η μείωση του αφορολόγητου κοντά στις... 5000 ευρώ αναμένεται να πλήξει χιλιάδες φορολογούμενος με χαμηλό εισόδημα που μέχρι σήμερα είχαν μηδενικό φόρο!


Σενάρια που πήραν το φως της δημοσιότητας μεταξύ άλλων επίσης είναι:
  • Παράταση εφαρμογής του «κόφτη» και μετά το 2018.
  • Γραπτή αναφορά ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην περίπτωση ενεργοποίησης του «κόφτη» θα περιλαμβάνουν τόσο τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, όσο και τη μείωση των συντάξεων και μισθών.
  • Αυξήσεις φόρων, όπως για παράδειγμα των συντελεστών ΦΠΑ.
  • Διαδικασία ευκολότερη ενεργοποίησης του «κόφτη».
Συμπερασματικά λέμε εμείς η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει καλή θέληση στους δανειστές σε ένα κακό κλίμα που είχε δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό. Ουσιαστικά δίνει τα πάντα προκειμένου να κλείσει η Β΄ αξιολόγηση που όσο μένει ανοικτή οδηγεί σε σενάρια.. εκλογών όπου πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ και ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ