Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Χίλιες κλήσεις στο ΕΚΑΒ σε ένα 24ωρο στη Θεσσαλονίκη

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα λειτουργούν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας, Τζίνα Λεπτοκαρίδου.

Στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της πόλης -σύμφωνα με τις αναφορές των διοικητών- χθες προσήλθαν μόνο τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Περισσότερες από 1.000 κλήσεις δέχτηκε το περασμένο 24ωρο το ΕΚΑΒ, σημείωσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Γιώργος Μαρίνης.

Αυξημένη είναι η κίνηση των ασθενών που προσέρχονται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου το οποίο εφημερεύει σήμερα. Η γενική διευθύντρια του νοσοκομείου, Μαρία Γιογκατζή, αποδίδει το γεγονός αυτό όχι τόσο στην κακοκαιρία όσο στο ότι το Παπαγεωργίου είναι το μοναδικό εφημερεύον σε όλη της Θεσσαλονίκη.

«Η εφημερία κυλάει κανονικά χωρίς προβλήματα. Οι πολίτες προσέρχονται είτε με ιδιωτικά μέσα, είτε διακομίζονται με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι προσέρχονται τα πραγματικά επείγοντα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γιογκατζή.

Κατά τη χτεσινή εφημερία στο «Γεννηματάς» προσήλθαν συνολικά 331 άτομα και έγιναν 60 εισαγωγές. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του νοσοκομείου, Μελπομένη Τσούγκα, οι περισσότερες εισαγωγές ήταν ορθοπαιδικά περιστατικά.

«Στη χθεσινή εφημερία εξετάστηκαν 107 ορθοπαιδικά περιστατικά, τα περισσότερα ηλικίες άνω των 70 ετών και έγιναν 22 εισαγωγές. Επίσης, εξετάστηκαν 82 παθολογικά περιστατικά και έγιναν 18 εισαγωγές, ενώ στη χειρουργική εξετάστηκαν 49 και έγιναν 9 εισαγωγές. Επιβαρυνθήκαμε με κάποια χειρουργικά περιστατικά που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από το ΑΧΕΠΑ, αλλά ευτυχώς δεν υπήρχαν τροχαία, ώστε να υπάρχουν σοβαρά τραυματισμένοι. Η αναμονή στην ορθοπαιδική ήταν 2-3 ώρες και ενισχύσαμε όλες τις βάρδιες. Επιπλέον, στην παθολογική, είχαμε αυξημένη προσέλευση, αλλά ήταν μόνο τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά. Τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία γίνονται κανονικά, δεν ακυρώνεται κανένα» σημείωσε.

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ χθες η διοίκηση αναγκάστηκε να προμηθευτεί 10 θερμαντικά σώματα αξίας 1.800 ευρώ για να είναι σε πλήρη λειτουργία μετά το μεσημέρι τα δύο από τα τέσσερα χειρουργεία του.

Ο διοικητής του νοσοκομείου, Τάσος Σπανός, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στη χθεσινή εφημερία η κίνηση ήταν κοντά στον μέσο όρο της κίνησης που έχουμε τον χειμώνα λόγω των ιώσεων. Αυξημένη ήταν η κίνηση στα παθολογικά. Η αναμονή ήταν 1,5-2 ώρες. Τα χειρουργεία το πρωί ξεκίνησαν με πρόβλημα, λόγω του ψύχους, αλλά είχαμε βοήθεια από το συνεφημερεύον «Γεννηματά», όπου σε συνεννόηση με το ΕΚΑΒ διακομίζονταν τα περιστατικά που δεν μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε. Από το μεσημέρι και μετά λύθηκε το πρόβλημα και θέσαμε σε πλήρη λειτουργία τις δυο από τις τέσσερις αίθουσες χειρουργείων, αγοράζοντας θερμαντικά σώματα. Το πρόβλημα ήταν ότι τα κλιματιστικά, τα οποία είναι ειδικά για χειρουργεία, δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν σε πλήρη απόδοση. Έτσι αγοράσαμε τα θερμαντικά σώματα και είμαστε έτοιμοι και για την εφημερία του Σαββάτου»

Περισσότερες από 1.000 κλήσεις δέχτηκε το ΕΚΑΒ

«Δεν υπάρχει στάση ευθύνης από τους πολίτες και φυσικά από τους αρμοδίους. Αυτό που ζήσαμε ως εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ δεν έχει ξαναγίνει. Να θες να βοηθήσεις τον κόσμο που βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και να μην μπορείς, γιατί έχει σταματήσει το σύμπαν» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μαρίνης, αναφερόμενος στο κυκλοφοριακό κομφούζιο, που σημειώθηκε την Τρίτη στην πόλη.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Μαρίνης σημείωσε ότι οι κλήσεις που δέχτηκε το ΕΚΑΒ ξεπέρασαν τις 300 ανά 8ωρο ενώ συνολικά το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε περισσότερες από 1.000.

«Καταφέραμε να εξυπηρετήσουμε τις κλήσεις, αλλά αυτό δεν έγινε ούτε στον χρόνο, ούτε στον βαθμό που θέλαμε» υπογράμμισε και κατέληξε: «Αυτά που έγιναν χθες, δεν περιγράφονται. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ξεκινούν να βγουν έξω με τέτοιες συνθήκες χωρίς να χρησιμοποιούν αλυσίδες... Είναι τραγικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ