Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Γρήγορη εφαρμογή εξελιγμένης καινοτομίας - Έξυπνες Κινήσεις | Smart Moves

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Επιτροπή Εκπαίδευσης, Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας διοργάνωσαν την εκδήλωση Έξυπνες Κινήσεις | SmartMoves στο ξενοδοχείο Hilton Athens Hotel (Galaxy) με στόχο το έναυσμα μιας ουσιαστικής συζήτησης μεταξύ των επιχειρήσεων που προάγουν την καινοτομία, εκπαιδευτικών οργανισμών και του ευρύτερου εκπαιδευτικού συστήματος προκειμένου να προσδιορισθούν οι Έξυπνες Κινήσεις που μπορούν να προκαλέσουν γρήγορα μαζικές αλλαγές και να αναβαθμίσουν την αξία που παράγουμε ως χώρα.

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ανακοίνωσε τη διοργάνωση μίας σειράς παρεμβατικών δράσεων της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας υπό τον τίτλο “Έξυπνες Κινήσεις”, οι οποίες θα έχουν ως στόχο με πρακτικές και άμεσης επενέργειας κινήσεις, τη διάδοση της καινοτομίας και την απόκτηση ανταποδοτικών δεξιοτήτων με άμεσα οφέλη για την κοινωνία. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της νέας επιχειρηματικότητας ειδικά σε τομείς καινοτομίαςκαι την υποστήριξη του Επιμελητηρίου σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης πρωτοπόρων ιδεών και πρωτοποριακών δράσεων που προωθούν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη και βάζουν τις βάσεις για την Ελλάδα του 2020 που αποτελεί σταθερό κι αταλάντευτο όραμα. Στο πλαίσιο αυτό το σύνθημα Ανάπτυξη και Δουλειές θα αποτελέσει τον κοινό παρονομαστή όλων των δράσεων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για το 2017. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στις πρόσφατες εξελίξεις με τους εταίρους δηλώνοντας: “Η διαφαινόμενη επίτευξη συμφωνίας σημαίνει ότι ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την οικονομία με βελτίωση των όρων χρηματοδότησης κράτους και τραπεζών, και συνεπώς και της πραγματικής οικονομίας, ενώ παράλληλα θα παρέχει στην κυβέρνηση τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμάσει ένα επικαιροποιημένο σχέδιο αποκατάστασης της οικονομίας που θα ανταποκρίνεται στην λαϊκή βούληση με περιορισμό των πολιτικών της λιτότητας χωρίς να τίθεται σε αμφισβήτηση η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας λόγω της απαίτησης για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε βάθος χρόνου”.

Η Γενική Γραμματέας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, κα. Λίτσα Παναγιωτοπούλου τόνισε: “Η κύρια αιτία της σημερινής κατάστασης είναι ότι το υψηλής μόρφωσης και δυνατοτήτων ανθρώπινο δυναμικό της χώρας λειτουργεί με τους πιο δύσκολους και δύσχρηστους τρόπους και παράγει αξία που δεν καλύπτει το κόστος ζωής και τις ανάγκες της . Οι λύσεις που εφαρμόζονται σήμερα πολύ δύσκολα και επώδυνα μπορούν να αντιμετωπίσουν και να βελτιώσουν την υπάρχουσα κατάσταση και απαιτούν τόσο μεγάλους χρόνους που δημιουργούν μία επικίνδυνα εύθραυστη βιωσιμότητα που δύσκολα μπορεί να αντέξει στο σημερινό περιβάλλον μεγάλων ταχυτήτων του 21ου αιώνα.

Η έξυπνη, γρήγορη και μη επώδυνη ΛΥΣΗ είναι η εφαρμογή ενός ΝΕΟΥ δυναμικού λειτουργικού συστήματος, παραγωγής υψηλής αξίας, δημιουργώντας νέες δουλειές, νέες επιχειρήσεις και νέους οργανισμούς οι οποίοι θα αναβαθμίσουν τη ζωή της χώρας μας και θα αξιοποιήσουν πλήρως τις ικανότητες των ανθρώπων της και κυρίως των νέων χρησιμοποιώντας την εξελιγμένη σύγχρονη γνώση και τεχνολογία του Ελληνικού Πανεπιστημίου. Η σημερινή εκδήλωση είναι το πλαίσιο που θα εξετάσει τα θέματα αυτά και βασισμένη στα συμπεράσματα θα επεκταθεί σε εκδηλώσεις σε τομείς άμεσου, και επείγοντος ενδιαφέροντος , πάντα με ΕΞΥΠΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ – SMART MOVES”.

Ο Δημήτριος Νανόπουλος, Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, Πανεπιστήμιο Τέξας A&M δήλωσε: “Στην Ελλάδα δεν έχουμε χάσει μόνο την Αναγέννηση, τον Διαφωτισμό, την επιστημονική και τη βιομηχανική επανάσταση, πάμε τώρα να χάσουμε και την επανάσταση στον τομέα των επιστημών πληροφόρησης και επικοινωνίας. Θα ήταν ευχής έργον να μπορέσουμε με κάποιον τρόπο, χωρίς να έχουμε την εξοικείωση με τα προηγούμενα, να περάσουμε στα νέα μοντέλα που αναπτύσσονται σήμερα, γιατί φοβάμαι ότι θα χάσουμε και αυτή την ευκαιρία λόγω πολιτικών πεποιθήσεων, αγκυλώσεων ή ελλιπούς επιπέδου και γνώσης από τους ιθύνοντες, οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί την επανάσταση που γίνεται γύρω μας. Με αυτά τα δεδομένα, πιστεύω ότι δεν θα έχουμε καμία πιθανότητα επιτυχίας να μπορέσουμε να γίνουμε ένα σύγχρονο κράτος μέσα στην Ευρώπη. Λόγω του braindrain έχουμε χάσει 450.000 νέους επιστήμονες τα τελευταία 8 χρόνια. Με τι μαγιά θα μπορέσουμε να τα φτιάξουμε όλα αυτά ώστε να προχωρήσουμε;” Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: “Οτιδήποτε γίνει πρέπει να γίνει το συντομότερο γιατί αυτά τα πράγματα τρέχουν πολύ γρήγορα. Δε χρειάζεται να ξαναεφεύρουμε τον τροχό. Ένα πρόγραμμα σπουδών, ένα statementof purpose, η μεθοδολογία, το know-how, το πώς γίνεται η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, η μεγάλη σημασία των χορηγιών, οι δυνατότητες του crowdfunding, δείχνουν καθαρά τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί.”. Το μεγάλο στοίχημα όπως υπογράμμισε είναι να γίνουν έξυπνες κινήσεις-smart moves όπως επίσης και η χρησιμοποίηση των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και το αντίστροφο, δυναμική επιστροφή τους στη χώρα και προσφορά στο κοινό καλό.

Από τις εισηγήσεις των ομιλητών αναδείχθηκε η ανάγκη με έξυπνες κινήσεις – smart moves και μάλιστα γρήγορες η διασύνδεσης των πανεπιστημίων και των επιχειρήσεων, τόσο σε προπτυχιακόόσο και μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών. Βάσει των αναγκών και των ενδιαφερόντων των επιχειρήσεων θα μπορούσε να γίνει αξιοποίηση των φοιτητών μέσω της πρακτικής άσκησης, ενώ ενεργό ρόλο θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι εταιρίες μέλη του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίουστη διασύνδεση αυτή και στην ενίσχυση του θεσμού της πρακτικής. Βασικό σημείο των ομιλιών αποτέλεσε και το νομικό πλαίσιο που θεσπίζει το συγκεκριμένο θεσμό, ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι αξιολογήσεις των φοιτητών για να επιλεχθούν από μία εταιρία, η ανάγκη υποχρεωτικής γνώσης μίας ξένης γλώσσας και κυρίως της αγγλικής, καθώς και η ανάδειξη των τεχνικών γνώσεων σε απαραίτητο προσόν για τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, κρίθηκε απαραίτητη, με έξυπνες κινήσεις – smart moves, η συνεννόηση των πανεπιστημίων και των επιχειρήσεων μέσα από προκαθορισμένες και συντονισμένες συναντήσεις, ώστε να τεθούν οι ανάγκες και των δύο μερών, αλλά και η ενεργή συμμετοχή των επιχειρήσεων στην ανάπτυξη της έρευνας και του ορισμού μεγάλων θεματικών ενοτήτων. Τα πανεπιστήμια, οι επιχειρήσεις και οι startup εταιρίες θα μπορούσαν να διοργανώσουν από κοινού Hackathon, ενώ η προαγωγή της έρευνας είναι εφικτή μέσα από τη χρήση διπλωματικών εργασιών, τις προσομοιώσεις μέσα στα πανεπιστήμια και τη συνεργασία με startups.

Επιπλέον, οι ομιλητές εστίασαν στην ανάπτυξη νοοτροπίας έξυπνων κινήσεων – smart moves για να ενισχυθεί ουσιαστικά η πρακτική και να αναπτυχθούν περαιτέρω οι startup επιχειρήσεις. Μερικοί τρόποι ανάπτυξης της πρακτικής που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση ήταν η ενίσχυση της πρακτικής άσκησης στα ξενοδοχεία μέσα από την ίδρυση σχολής τουρισμού, η αύξηση των χρηματοδοτήσεων, η ενημέρωση των σχολών της περιφέρειας, αλλά και η περαιτέρω εξωστρέφεια των πανεπιστημίων και συνεργασία τους με το κράτος.

Τέλος, εξήχθη το συμπέρασμα και τονίσθηκε ότι οι νέοι θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη και πίστη στονεαυτό τους, να συνεχίζουν τις προσπάθειες παρά τα όποια εμπόδια μπορεί να προκύψουν, να γίνεται μεγαλύτερη εφαρμογή της καινοτομίας μέσα από τη σύμπραξη των πανεπιστημίων και να ληφθούν περισσότερες πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση Hackathon και να ακολουθούνται έξυπνες κινήσεις – smart moves .


Υποστηρικτής: Cisco Hellas, Dow Ελλάς ΑΒΕΕ, EY, Johnson & Johnson Hellas, MetLife
Χορηγοί Επικοινωνίας: Καθημερινή – Business Partners








http://www.amcham.gr/
(μας κοινοποιήθηκε)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ