Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Νέες αποκαλύψεις - «φωτιά» από τα Wikileaks: Οι ΗΠΑ πίεζαν τον Τσίπρα να υπογράψει το μνημόνιο

Νέες «φωτιές» ανάβουν οι αποκαλύψεις του ιστοτόπου Wikileaks, σχετικά με τον διαμεσολαβητικό ρόλο που έπαιξε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, προκειμένου να πείσει τον Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο.

Στο νέο e-mail του ελληνοαμερικανού επικεφαλής της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα, που διέρρευσε γίνεται σαφής η προσπάθεια των ΗΠΑ να πείσουν τον Αλέξη Τσίπρα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, έστω κι αν απαιτείται άλλα να λέει μέσα κι άλλα... έξω.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο e-mail που απευθύνεται στον Ποντέστα έχει ως αποστολέα τον Jeffrey Zients, σύμβουλο οικονομικών του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και έχει σταλεί στις 8 Ιουλίου του 2015, τρεις μέρες μετά το κρίσιμο δημοψήφισμα.

Στο επίμαχο e-mail περιγράφεται η προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης, μέσω δυο επιφανών ελληνοαμερικανών, να πείσει τον έλληνα πρωθυπουργό να εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Το e-mail του Zients είναι απάντηση σε «προτάσεις» του Ποντέστα για την Ελλάδα, για τις οποίες μάλιστα και τον ευχαριστεί. Οι δύο Ελληνοαμερικάνοι που καλούνται να αναλάβουν δράση είναι ο Φιλ Αγγελλίδης, πρώην υπουργός Οικονομικών της Καλιφόρνια και υποψήφιος κυβερνήτης της πολιτείας, και ο Μάικ Δουκάκης, πρώην υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει ο Zients είχε μιλήσει με τον Φιλ Αγγελίδη και τον Μάικ Δουκάκη και ενημερώνει τον άμεσο συνεργάτη της Χίλαρι Κλίντον για τις συζητήσεις αυτές.

«Ο Αγγελίδης δεν είναι πολύ κοντά στον Τσίπρα αλλά τόνισε ότι ο Τσίπρας τον επισκέφτηκε, όπως κι άλλους επιφανείς Ελληνοαμερικανούς κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στις ΗΠΑ όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης και κράτησαν επαφή από τότε», γράφει ο Zients και προσθέτει:

Θα μιλήσει απόψε με τον Jamie Galbraith, συμφοιτητή του στο κολέγιο που τον ξέρει σχεδόν 40 χρόνια, για το πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του Plan A μας, διαμηνύοντας στον Τσίπρα κυρίως, πως ενώ ο Τσίπρας έχει τις πολιτικές του επιταγές στο εσωτερικό το ίδιο ισχύει και για τη Μέρκελ και πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Ο Αγγελίδης είπε σε περίπτωση εξόδου (σ.σ. Grexit εννοεί), πως θέλει να βοηθήσει και προσφέρθηκε να κινητοποιήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα να παράσχει βοήθεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Δουκάκης προσφέρθηκε να κινητοποιήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα ό,τι κι αν προκύψει. Σημείωσε ότι δεν γνωρίζει κανέναν που να έχει ισχυρούς δεσμούς απευθείας με τον Τσίπρα. Τόνισα ότι εστιάζουμε σε ένα Plan A για να επιτευχθεί μια συμφωνία και από την πλευρά του να ψάξει βαθιά στα δίκτυά του και να σκεφτεί οποιονδήποτε που θα μπορούσε να βοηθήσει να κινητοποιηθεί ο Τσίπρας. Μακροπρόθεσμα, σκέφτηκε, να δανείσει η Αμερική εμπειρία στην Ελλάδα για να ξεπεράσει τον σκεπτικισμό σχετικά με την ικανότητα να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις (π.χ. πρώην εφοριακοί να τους βοηθήσουν να συλλέξουν φόρους). Συμφωνήσαμε να μείνουμε σε επαφή».





Υπενθυμίζεται ότι πριν στα μέσα Οκτωβρίου είχε διαρρεύσει και άλλο e-mail από την εμπιστευτική αλληλογραφία του Ποντέστα, από την οποία φανερωνόταν ο παρεμβατικός ρόλος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στο ελληνικό ζήτημα και αποκαλύπτονταν οι πιέσεις προς τον έλληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα.

Παράλληλα, πριν από λίγες ημέρες, ο ιστότοπος Wikileaks είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας το παρασκήνιο στις ΗΠΑ την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης. Σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά μηνύματα που δημοσίευσε ο αποκαλυπτικός ιστότοπος εκείνη την περίοδο γίνονταν συζητήσεις για την αναγκαιότητα ενός Plan B σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ