Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Η ΕΥΑΘ

Την «υπογραφή» της στη διακήρυξη για τα προϊόντα που επιτρέπεται ή όχι να απορρίπτονται στην τουαλέτα έβαλε πρόσφατα η ΕΥΑΘ Α.Ε., εισάγοντας και την Ελλάδα σε αυτήν τη «συζήτηση» των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης παγκοσμίως.

Περίπου 250 εταιρείες και φορείς υδάτων από δεκαοκτώ χώρες ανά τον κόσμο επισημαίνουν στη διακήρυξή τους ότι τα είδη προσωπικής υγιεινής θα πρέπει να φέρουν ευκρινώς την ένδειξη «Δεν πετιούνται στην τουαλέτα» («Do not flush») και να απορρίπτονται στο καλάθι των αχρήστων, κατόπιν υπόδειξης των ίδιων των κατασκευαστών τους. Απώτερος στόχος είναι να τεθούν οι προδιαγραφές, ώστε να απορρίπτονται στις αποχετεύσεις μόνο όσα προϊόντα πληρούν συγκεκριμένους τεχνικούς όρους (εύκολη διάσπαση υλικών, βιοδιασπώμενα συστατικά κ.λπ.), γεγονός που εκτιμάται ότι θα ωθήσει και τη βιομηχανία ειδών προσωπικής υγιεινής σε αναζήτηση καινοτόμων και περιβαλλοντικά ευαίσθητων υλικών.

Οι εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης εκτιμούν διεθνώς ότι η απόρριψη στερεών απορριμμάτων στην τουαλέτα και τον νεροχύτη της κουζίνας προκαλεί εμφράξεις σε αγωγούς κι αντλιοστάσια των δικτύων αποχέτευσης, υποβαθμίζοντας τελικά το θαλάσσιο περιβάλλον και τους υδάτινους αποδέκτες γενικότερα. Η Ελλάδα, σε σχέση με τους εταίρους της, διαφοροποιείται ως προς το ότι -τυπικά τουλάχιστον- δεν αποδέχεται ούτε την απόρριψη χαρτιού υγείας στις τουαλέτες, ώστε να μην αυξάνεται το οργανικό φορτίο προς επεξεργασία στους βιολογικούς και να αποφεύγονται αποφράξεις στα εσωτερικά δίκτυα των οικιών.


Τα λεγόμενα “flushables”, τα προϊόντα δηλαδή που επιτρέπεται να πετάμε στην τουαλέτα ή τον νεροχύτη της κουζίνας, ήταν και το θέμα της “παρουσίας” της ΕΥΑΘ στη φετινή, 81η ΔΕΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ